Ermeni tehciri

Sadrazam Talat Paþa, harýl harýl Osmanlý Devletine "dost" aramaktadýr 1914 yýlýnýn baþlarýnda.Büyük Savaþ gümbür gümbür gelmektedir ve Osmanlý bu savaþta yalnýz kalmak istemez. Talat Paþa Mayýs 1914'de Yalta'daki yazlýk saraya gelen Çar II. Nikola'ya bir dostluk ziyareti yapar. Lafý hiç dolandýrmadan Ruslar'a ittifak önerir. Ancak Ýstanbul'daki Alman Askeri misyonunu gerekçe gösteren Ruslar bu öneriyi geri çevirir. Dönüþ yolunda paþa, Tanin gazetesi baþyazarý Muhittin Birgin'e, bugün de geçerliliðini sürdüren þu eleþtiriyi dile getirir:

"Avrupa ailesine girmek bize Avrupa hukuku düveline girmeyi saðlar. Bugün hukuk, eðer varsa, sadece Avrupalýlar için geçerlidir. Biz Asyalý, Afrikalý, Avustralyalý herhalde Avrupa dýþýnda, yabancý bir milletiz! Hukukun geçerli ilkeleri bizim için uygulanmaz!"

Alman dünya politikasý

Almanlar Baðdat Demiryolu fikrinin ortaya atýlmasýyla birlikte bölgedeki, hatta dünyadaki bütün güçleri buna göre tanýmlamaya baþlarlar. Hatta dünyadaki güçlerin tümüne uzun vadeli roller, görev ve hedefler belirlerler:

1. Ýslam alemiyle dost olunacak. Müslüman dünya Alman kanatlarýnýn altýna alýnacak.

2. Osmanlý çýkarlarý ve topraklarý savunulacak; II. Abdülhamid, Panislamizm bayraðý altýnda desteklenecek; koruma altýna alýnacak.

3. Hindistan, Mýsýr ve diðer ülkelerdeki Müslümanlar, cihat çaðrýsýyla Ýngiltere'ye karþý savaþa kýþkýrtýlacak.

4. Kafkasya'daki Müslüman halklar Rusya'ya karþý savaþa kýþkýrtýlacak ve hazýrlanacak.

Sen çok yaþa Goltz Paþa!

Osmanlý'da 1883-1895 yýllarý arasýnda, Alman savaþ stratejisinin mimarý Prusyalý General Colmar von der Goltz, 12 yýl süreyle II Abdülhamid Han'ýn askeri danýþman ve eðitmeniydi. Osmanlý bu tarihlerden sonra Almanya için gelecekte müttefik Osmanlý içindeki Ermenilerse, Rusya ve Ýngiltere'nin kanatlarý altýnda, Müslüman halký katletmek baþta, baðýmsýzlýk adýna her türlü yola baþvurduðundanolasý düþman olarak sýnýflandýrýlmýþtý.

Ancak Goltz Paþa'nýn o dönemde baþlayan Ermeni karþýtlýðýnýn gerçek nedeni Alman silah sanayiinin çýkarlarýyla ilgiliydi. Ermeni tüccar Azaryan Efendi ve oðullarýnýn þirketi, Amerikan Providence Firmasýnýnkurulduðu 1850 yýlýndan itibaren tek temsilcisiydi. Goltz Paþa gelinceye kadar da silah satýþýndan milyonlar kazanmýþtý. Azaryan, Osmanlý'ya 600 bin adet American Peabody Martini tüfeði satmak için anlaþma yapmýþtý. Abdülhamid Han, Azaryan'ýn Ýngilizler hesabýna casusluk yaptýðýný düþünüyordu ve Goltz Paþa'dan"iþe beni karýþtýrmadan bu þirketi saf dýþý býrak" demiþti. Bunun üzerine, gizli temsilcisi olduðu Alman Mauser tüfeklerinden 500 bin adet satmak için Goltz kollarý sývar. Ne var ki, Azaryan'la baðlantýlý Harbiye Nazýrý Ali Saib Paþa Almanya'yla anlaþmayý engellemektedir. Neyse, uzun süren uðraþlar sonucu Ermeni tüccarýyla yapýlan anlaþma iptal edilir, Mauser tüfekleri Osmanlý ordusuna girer. Goltz Paþa yýllarca Osmanlý ordusuna Mauser tüfekleri ve toplarý satar. Yýlda 30 bin altýnýkomisyon, prim, bahþiþ, rüþvet ne derseniz deyin, kimi soysuz Osmanlý subaylarýna daðýtýr.

Goltz Paþa o dönemde zaman zaman doðuda baþ gösteren Ermeni hareketlerine karþý bölgede milis kuvvetleri kurulmasý fikrini Abdülhamid Han'a veren kiþidir ve Sultan bu öneri doðrultusunda 1890-91'de Kürt aþiretlerinden kurulu Hamidiye Alaylarýnýdevreye sokar. Goltz Paþa 1909 yýlýnda, 31 Mart Vakasýndan hemen sonra gene Ýstanbul'a gelecek ve ister inanýn ister inanmayýn anýlarýnda bizim çocuklar,diye söz ettiði Ýttihatçýlarla sarmaþ dolaþ olacaktýr. Bu tarihten yaklaþýk 90 yýl sonra bizim çocuklar deyimini bu kez ABD istihbarat örgütü C IA'nýn Türkiye Masaý Þefi Paul Henze 12 Eylül 1980 darbesini uygulayan Kenan Evren ve komuta kademesi için kullanacaktýr!

Goltz Paþa Ýttihatçýlara 1897 yýlýnda Abdülhamid Han için hazýrladýðý ama padiþahýn ciddiye almadýðý "Türk Ýmparatorluðu'nun Güçlü ve Zayýf Yönleri"baþlýklý raporu sunar. Rapor Ýttihatçýlara özetle sürekli ayaklanan Hýristiyan unsurlarýn yaþadýðý Avrupa'daki topraklarýn terk edilerek Balkanlar ve Rumeli'deki Müslüman-Türk nüfusun Anadolu'ya göç ettirmesini, yozlaþtýðýný öne sürdüðü Ýstanbul'u býrakarak baþkentini Konya ya da Þam'a taþýmasýný önerir. Nitekim 1912'de Abdülhamid Han'ýn tahttan indirilmesinden sonra Ýttihatçýlarýn izlemeye baþladýklarý yanlýþ dýþ politika sonucu Balkan Savaþý çýkar ve 600 bin Türk-Müslüman nüfus Yunan-Bulgar kuvvetleriyle Ermeni çetecilerin yüze gülüp arkadan vurma taktikleri sonucu katledilir! Ve 1.5 milyon zorla, dipçik darbeleriyle göç ettirilir. Bu da Batýnýn hiç söz etmediði Türk-Müslüman Tehciri'dir.

Bu sýrada Alman sömürgeciliði fikrinin babasý Rorbach devreye sokulur. Ve Rorbach-Goltz ikilisi 1915'te uygulanacak Ermeni tehcirinin ana hatlarýný belirler. Ne zaman mý? Ta 1902 yýlýnda! Hýristiyan Ermenilerin Baðdat Demiryolu boyunca yerleþtirilmesini önerirler. "Almanya'nýn gözetiminde Ermeniler o bölgeye canlýlýk ve hayat getirecek" getirecek derler açýk açýk. Ve Ermeni tehciri sýrasý ve sonrasýnda Ermeni aydýnlar arasýnda Rorbach-Goltz ikilisine beddualar yaðdýrarak "bu tehcir belasý Almanlarýn iþidir; fikir babasý onlardýr!" diyenlerin sayýsý hayli fazladýr...