Ermenistan; iþgal altýndaki Azerbaycan’ýn Karabað bölgesinden, Azerbaycanlýlarýn yaþadýðý köylere saldýrdý.
Ekonomisi ve politik durumu, sadece dýþarýdan diasporanýn ve etkin olan Rusya’nýn güdümünde olduðu Ermenistan’ýn, böyle bir saldýrýdaki nedeni ne olmalý acaba?
Ahalinin büyük kýsmý açlýkla boðuþan, ciddi bir kýsmý ülkesinden baþka yerlere ekmek için göç etmiþ Ermenistan Devleti’ni, buna cesaretlendiren faktörler ne?
Azerbaycan Ordusu devreye giriyor ve hem ahalisini, hem de bozmaya gayret edilen dengeyi yerine oturtabiliyor.
Azerbaycan; uzun yýllar süren denge politikalarýyla, konumunu bayaðý güçlendirebilmiþtir. Kimseyle kavga etmeden, lakin azar azar, milli çýkarlarýný rayýna oturtuyordu.
Devreye; Ukrayna meselesiyle birlikte, ABD ve Rusya krizi çýkana ve Rusya ciddi ambargolarla karþý karþýya kalana kadar.
Rusya; etrafýnda olan eski hinterlandý gözüyle baktýðý herkese “tavrýný belirle” baskýsý yapýyordu. Uzun zamandýr, Azerbaycan bu baskýlarý da nazikçe görmezden geliyordu.
Suriye’deki savaþa girerek, dýþlandýðý uluslararasý topluma muhatap yaptýrmayý baþaran Putin, Türkiye ile arasýndaki þahsileþtirdiði konuyla birlikte, devlet adabý sýnýrlarýný, ciddi ölçüde zorlamaya baþladý.
Azerbaycan Cumhurbaþkaný’nýn, Ankara saldýrýsýndan sonra derhal Türkiye’ye geliþi ve akabinde Ankara’dan verilen o muazzam kardeþlik görüntüsü, Putin’i adeta çýlgýna çevirdi.
Rusya; kendine yararlý konularý iyi bilir. Karabað sorununun çözülmemesi; Rusya dâhil bu bölgede, Türkiye’nin güçlenmesinin önünü kesen Ýngilizlerin de iþine yarýyor. O nedendendir ki; Ermenistan’a “iþgali bitirme” konusunda, gerekli baskýyý yapýlmamaktadýr. O sebeptendir ki; Daðlýk Karabað meselesinin çözümünde, sadece Yukarý Karabað haricinde kalan 5 þehrin geri verilmesi üzerinde duruluyor ve bu þehirler içerisinde Laçin yoktur. Laçin koridoru; Ermenistan’la, Yukarý Karabað’ý baðlamaktadýr. AGÝT’in Minsk Grubu’nun bir iþe yaramayan tutumu da, uzun yýllardýr çözümsüzlüðü beslemektedir. Batý ile Rusya’nýn, bu meseledeki tutumlarý farklýdýr. Ama ikisini de birleþtiren bir nokta vardýr. O da, Türkiye ile Kafkasya arasýnda direk baðýn olmamasý.
Son günlerdeki çatýþma, Rusya’nýn Ermenistan’ý devreye sokmasýyla alevlendi. Güney Kafkasya’da nizamý kurmak ve dengeyi belirleme gücünü tekrar rakiplerine göstermek istedi. Bir taraftan da, kendince Aliyev’i cezalandýrma arzusunda. Azerbaycan ordusu, gereken adýmlarý attý. Azerbaycan Devleti de, savaþtan kaçmadýðýný, aksine bu savaþý artýk istediðini de gösterdi.
Lakin meselenin içinde; Rusya’nýn, Azerbaycan topraklarýna tekrar “barýþ gücü” adýyla geri dönmesi planlarýnýn da olduðunu göz ardý etmemek lazým.
Rusya uzun zamandýr, barýþ gücünün Karabað’la Azerbaycan arasýna getirilmesinden bahsediyor. Bunu uzun zamandýr, kamuoyu oluþturmak adýna propaganda haline getirdi.
Ayný kamuoyu hazýrlýðý çalýþmalarýný; Kýrým’ýn iþgali öncesi, Suriye’ye askeri güç yerleþtirmeden önce de yapmýþtýr.
Bu sebepten de, Türkiye’nin baþýnýn farklý ihanet senaryolarýyla karýþtýrýlmasý, sadece Türkiye’nin kendisini deðil, hem de koca coðrafyanýn kaderini olumsuz etkilemektedir. Güçlü Türkiye þarttýr...