Ermenistan’daki olaylardan ne anlayalým?

Ermenistan’da Sarkisyan’ýn baþbakanlýðýna protesto hareketi, ciddi itiraz ortamýna dönüþtü. Nikol Pashinyan liderliðindeki hareket, sonuç verdi ve nihayetinde Baþbakan Sarkisyan istifa etti. Yerine Karen Karapetyan isimli, yine Rusya yanlýsý biri getirildi. Evet, olaylar “aniden geliþti” görüntüsü verse de, uzun zamandýr Ermenistan’ýn içinde bulunduðu ekonomik buhran, Sarkisyan ve ekibinin yolsuzluk portföyü, sýkýntý içindeki Ermenistan’ý harekete geçirmek için zemin oluþturdu. 

Rusya - ABD arasýndaki satrancýn, Sovyetlerin çökmesi sonucu bile bitmediði ortada! Yeltsin dönemi ABD’yi memnun eden dönem olsa da, Putin’le birlikte beklenti, yani ABD’nin Rusya’nýn kendi hinterlandý olarak gördüðü bölgeye doðru geniþleme planý sekteye uðradý. En azýndan istediði zaman diliminde bunu yapamadý Amerika! 

Gürcistan’ý, Rusya ekseninden koparmayý baþaran Amerika’nýn, sadece bununla yetinmeyeceðini biliyoruz! Ukrayna olaylarý bunun net ispatý. Güney Kafkasya bölgesi, ABD için büyük anlam ifade ediyor. Nedeni ise, Rusya’nýn kuþatýlmasý için önemli halka! 

Peki, Rusya böyle bir kuþatýlmaya izin verir mi veya vermezse ne olur bu coðrafyada?

Maalesef bu hesaplaþma bitmeyene kadar “Güney Kafkasya ve Orta Asya’yý yeni ve ciddi hareketlenmeler bekliyor” tespitleri giderek artmakta. Ermenistan’da, ABD kolu güçlüdür. Bu sadece baðýmsýzlýk dönemi ile geliþmedi. Bu baðlantý diaspora üzerinden Sovyetler Birliði döneminde de var idi. Tesadüf deðil, Sovyet ittifakýnda uluslararasý havalimaný sadece 4 þehirde vardý. Onlardan biri de Erivan idi. 

Sovyetler Birliði’nin çöküþü projesinin projeksiyonu da, Ermeni diasporasýnýn katkýlarý ile Azerbaycan topraklarý olan Yukarý Karabað’daki ayrýlýkçý hareketin tetiklenmesi ile baþladý. Rusya için Ermenistan çok önemli! Her fýrsatta kendini hatýrlatmada geri adým atmayan Rusya, Ermenistan’ýn iþgal ettiði Azerbaycan topraklarý olan Karabað kozu ile hep devrededir. Ve bu nedenle Ermenistan, Rusya’nýn kontrolü dýþý eyleme girmekte zorlanmaktadýr. Yukarý Karabað sorununun çözülmemesinde Rusya’nýn rolünü kimse inkâr edemez. Lakin bu konuda Amerikan ekseninin de tutumu pek farklý deðildir. Rusya ve ABD arasýndaki itiþme, Kafkasya’da alevlenirse burada Rusya’nýn yapamayacaðý tutumun olmayacaðýný da göz önünde bulundurmamýz þarttýr. Azerbaycan’a baskýlarýn artmasýyla, yeni gerginlik odaðýnýn kurgulanacaðý ihtimalleri de gündemde. Ermenistan’da sular durulmuþ gibi gözükmüyor. Pashinyan’ýn baðlý olduðu Daþnak Hareketi ve eski Cumhurbaþkaný Levon Ter-Petrosyan’a yakýnlýðý, dikkate alýnmalýdýr! Bu, o demektir ki; Batý ve Ermeni diasporasý yeni serüven peþinde! Bu ise, “Kafkasya’da yeni gerilim ortamýnýn sinyali verildi” demektir. Belki ilk aþamada deðil; lakin son olaylar, bu sürece baþlanmasý için testin yapýldýðýný bize göstermiþ oldu.