Sultan II. Abdülhamid 1887'de Japonya Prensi Komatsu'nun bir savaþ gemisiyle Ýstanbul'u ziyaret etmesinin ve hediyeler sunmasýnýn ardýndan Japonya'ya heyet göndererek karþý ziyaret yapýlmasýný buyurmuþtu. (Ýçten-Dýþtan Entrikalar--Nuh Albayrak Sayfa 308-309) Bu ziyaret için Ertuðrul Fýrkateyni seçilmiþti. Ertuðrul 15 Temmuz 1889 tarihinde Amiral Osman Paþa komutasýnda Ýstanbul'dan yola çýkmýþtý.
Ertuðrul 681 yolcusuyla birlikte Saygon ve Hong Kong yoluyla Yokohama'ya uzanýrken yol boyunca uðradýðý limanlarda coþkuyla karþýlanmýþtý. Özellikle Ýngiliz sömürgesi Hindistan'ýn Bombay kentinde halk öyle bir coþmuþtu ki, "baðýmsýz Müslüman topraðý" dedikleri gemide iki rekat namaz kalabilmek için uzun kuyruklar oluþturmuþlardý.
Ýngiliz istihbaratý bu olanlarý yakýndan izliyor ve anýnda Londra'ya bildiriyordu.
Derken 13 Haziran 1890'da Japonya'ya ulaþýlmýþ ve heyet baþkaný Osman Paþa, Ýmparator Mejii'yle görüþerek sultanýn gönderdiði kendi el yazýlý mektup, madalya ve armaðanlarý sunmuþtu.
Osmanlý heyeti Japonya'da kaldýðý üç ay süresince birçok kiþiyle görüþmüþ ve Ertuðrul Fýrkateyn'i 15 Eylül 1890'da demir almýþtý.
Japon adasýnýn güneyine doðru ilerleyen Osmanlý fýrkateyni 16 Eylül gecesi saat 9;30'da Kuþimoto yakýnlarýnda batmýþtý. Kazadan sadece 69 denizci kurtulmuþ 550 Osmanlý levendi hayatýný kaybetmiþti.
Egemen olduklarý bütün Ýslam ülkelerinde bilim adamlarýný, kitaplarla Ýslam okullarýný yok eden Ýngilizler, Sultan Abdülhamid Han'ýn Ýslamiyet'i yayma çabalarýný da yakýndan izlemekteydi.
Halifenin bu çabalarýný öðrenen Ýngilizler Ertuðrul Gemisini gerçekleþtirdikleri, bir sabotaj sonucu batýrmýþ, onca Osmanlý levendi öldürülmüþtü...