Erzurum’da tarihi buluşma:‘Başkanlık Sistemi’

STAR Medya’nın Anadolu Buluşmalarında durak, bu kez Erzurum’du. “Başkanlık Sistemi”ni konuştuk Erzurumlularla... Sayın Tevhid Karakaya ve Genel Yayın Yönetmenimiz Mustafa Karaalioğlu Beyefendilerin öncülüğünde gittik Erzurum’a. Yazarlarımız Fehmi Koru, Nasuhi Güngör, Prof. Sedat Laçiner ve Dr. Kemal Günler’le yeni anayasa ve yeni sistem hakkında konuştuk.

Dadaşlar Diyarına vardığımızda, adeta kendi evimizde, mahallemizde gibiydik. Kadim başkentlere has bir sihri var bu soylu kentin, sizi misafir gibi değil, canı, özü gibi sarıp sarmalıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar “Beş Şehir”de Erzurum’u, “Şarkların Batı Kapısı” olarak anlatır. Bilim ve irfan ocakları mesabesindeki medreseleriyle asırlar boyunca düşünce dünyamıza ışık olmuş Erzurum’dan selamlar getirdik tüm okuyucularımıza.    

Erzurum tarihi belleğimizde, medeniyet birikimimizde ilim hikmet yurdu olarak parlayan bir yıldız misalidir. Tevhid Karakaya ve Fehmi Koru Erzurum’da geçen üniversite günlerinden söz ederlerken, Yakutiye Kent Meydanı’nda yürüyen öğrenciler gibiydik. Restorasyon tamamlanmış. Yakutiye’nin taşlarını ipince danteller gibi ören mimariye hayret ederek giriyoruz içeri. Dershanelerin kapılarından geçebilmek için eğilmeniz gerekiyor. Harfe hürmet, kelimeye, kitaba, ilme ve hocaya saygı, daha Erzurum’un kapılarından başlıyor. Cuma vakti Lala Mustafa Paşa Camii’nde yetişiyor, caddelere taşan tilavet, sanki Erzurum’un ortasında serin fıskiyesiyle kaynayan bir havuz varmış hissi uyandırıyor insanda. İleride Üç Kümbetler, her penceresi bir cennete bakışı temsil ediyor, biri kapalı diğeri açık, hayat ve ölüm, gelim ve gidime selam duruyor. Arkada Hasan Basri Mahallesi, Rabia Hatun Türbesi eğilmiş önünden geçen nehirde sanki ellerini yıkıyor. Dr. Haşmet Gökırmak’ın büyükannesinin tarihi evinden arta kalan son hatıralara çiseleyen yağmurda bakarken tüm kadim ebelerine bu kentin, Fatihalar yetişiyor. Kadınları da dadaştır Erzurum’un, burada doğan her kızın göbeği sanki Nene Hatun’ca kesilmiş... Sokaklarda ve akşamki Panelde karşılaştıklarımız “hele hoş gelmişsin” deyip bağrına basıyor.

***

Erzurum’un entelektüel ve sanatsever Valisi Sebahattin Öztürk, genç ve girişimci Belediye Başkanı Avukat Ahmet Küçükler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik Erzurum’a hizmet için el ele vermişler. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Hikmet Koçak, kardiyolog hassasiyetiyle konuşuyor; vücutta kalp hangi mesabedeyse Erzurum da Türkiye’mizin kalbidir diyor. Üniversitenin hazırladığı büyük projeyi heyecanla anlatıyor. Erzurum uluslararası akademik başarısıyla dikkat çekişinin yanı sıra, kent mimarisi ve medeniyet algısı adına da ciddi atılımlara imza atacak.

AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç, genç ve etkin bir siyasetçi, ekibiyle ve her çevreden hitap ettikleri sivil topluluklar ve geniş üniversite gençliğiyle “Başkanlık Sistemi” tartışmasındaki aktif katılım tüm yazarlarımızı etkiledi. Panel üç saat sürdü. Salon hınca hınç dolu, sabaha kadar sürebilecek bir tempoyla gitti konuşmalar, sorular, katılımlar... Hiçbir şey rastlantı değil Erzurum Kongresi’nin tarihi önemini, Hüseyin Avni Ulaş ruhunu, bir kez daha güncelledi Erzurumlular o gece...                      

Yeni Anayasa konjonktüründe tüm Türkiye düşünüyor, tartışıyor ve katılıyor. STAR Medya’nın tüm bu kalp nabızlarına iştirak edişi bile ülkemizde pekişen hürriyet iradesinin bir izdüşümü. Kapandıkları kozmik duvarlarının ardında vesayet çarklarını döndüren eski medyaların miadı doldu. Bu bağlamda Tevhid Karakaya’nın başlattığı Yeni Türkiye Yürüyüşü, sadece medya açlımı değil, Yeni Türkiye’nin yıllarca bastırılmış seslerinden çıkacak yeni ahengin inşasıyla da ilgili. Doğrudan katılımcı bu demokrat atak, habercilik kavramını, hayat ve insanla buluşturmayı hedefliyor. Okuyucuyu, bilgiye maruz kalan değil, bilgiyi bizzat üreten aktif bir katılımcılığa davet ediyor. Erzurum’daki etkin katılımdan tüm yazarlar çok şey öğrenerek geldik, bunları sizlerle paylaşacağız.

Teşekkürler Erzurum!