Eþ aldatmasýnýn psikolojik sonuçlarý

Eþi aldatmanýn psikolojik, sosyal, kültürel, dini ve hukuksal sonuçlarý var. Bu yazýnýn ilgi alaný psikolojik olaný. Psikolojik sonuçlardan en yaygýn olanýn özeti þu: “Aldatýlan kiþinin üzerinden týr geçiyor”.

Aldatmanýn psikolojik sonuçlarýnýn bu kadar aðýr olmasýnýn nedenini anlamak zor deðil. Eþle yaþanmasý gereken yakýnlýðýn, mahrem hayatýn bir baþkasý ile yaþanmasý sonucunda  eþe ihanet edilmiþ oluyor. Eþin hakký olan bir baþkasýna verilmiþ oluyor.

Aldatýlmanýn ürettiði duygular

Aldatýlan kiþide bir evliliðin temelleri olan “güven” ve “baðlýlýk” sarsýlýr. Kiþi artýk eþine karþý kendini emniyette hissedemez ve evlilik baðý tehlike altýndadýr. Aldatýlan kiþide çok sayýda karmaþýk duygular açýða çýkar. Bu duygular; inanamama, öfke, intikam, merak, yas, güvensizlik, suçlama, çökkünlük vb. þeklinde olabilir.

Travma etkisi

Aldatýlma eþlerde stres etkisi yapar. Oluþan etki herkeste ayný deðildir. Ýnsanlar benzer durumlara farklý tepki gösterebilir. Bir uçta aldatýlan eþ az etkilenirken diðer uçta üzerinde týr geçmiþ düzeyinde etkilenebilir. Çoðunluðu ise bu ikisinin arasýndadýr.

Aldatýlan eþler her zaman enkaz haline gelmez. Bazý eþler daha az etkilenme tepkisi verebilir. Eðer eþ aldatmaya hazýrlýklýysa, beklenen bir yaþantý ise, evliliðe yatýrýmý az ise, evlilik dýþýna çýktýðýnda ayaklarý üzerinde durabiliyorsa, eþi mutlak suçlu kendini mutlak masum görüyorsa aldatmadan görece daha az etkilenebilir.

Aldatýlan eþlerin bir kýsmýnda “travma sonrasý stres bozukluðu” (tssb) denilen bir tabloya benzer bir durum oluþur. Normalde tssb deprem, savaþ, trafik kazasý gibi hayatý tehdit eden durumlarda oluþur. Aldatýlma psikolojimizde dehþet hali oluþturarak travmatik etki yapar.

Kiþi sürekli bir þekilde aldatýlma olayýný düþünmeye baþlar. Zihin kompulsif þekilde aldatýlmaya takýlý kalýr. Yaþananlar zihne üþüþür.  Düþünmeden duranmaz hale gelinir. Ayný olay yüzlerce kez, sanki keþfedilmesi gereken bir hakikat varmýþ, sorularýn cevabý bulunacakmýþ gibi tekrar tekrar düþünülür. Bu aþýrý düþünme hali genelde verimli bir sonuca ulaþmaz. Kiþi kendini daha fazla emin olamama hali içinde bulur.

Aldatýlan eþlerin bir kýsmýnda stress reaksiyonuna baðlý bedende aþýrý uyarýlma hali oluþur. Genellikle uyku ve iþtah düzeni bozulur. Kiþi uyuyamaz hale gelir veya yataktan kalkamayacak þekilde sürekli uyur. Aþýrý iþtah kesilmesine baðlý zayýflayabilir veya sürekli týkýnýrcasýna yiyerek kilo alýr.  Kalpte sýkýþma hissi, nefes alamýyor duygusu oluþabilir. Kiþiyi ateþler basabilir. Yerinde duramaz þekilde gezinip durabilir.

Diðer kiþiyi merak etme

Aldatýlan kiþinin ruh hallerinden biri de diðer kiþiyi patolojik düzeyde merak etmedir. Aldatýlan kiþi bir yandan öfkeli ve suçlayýcý iken diðer taraftan da kendisini diðer kiþiyle karþýlaþtýrma eðilimine girer. Ana soru “ben de ne eksikti? Onda ne vardý?” þeklindedir. Eþe diðer kiþi ile sonu gelmez sorular sormak ister. Detaylarý merak eder. O kiþiyle yaþananlarýn tüm ince detaylarý bilinmek istenir. Bunlarý yapmak ise kiþiyi daha kötü yapar.

Kendine güvenin azalmasý

Aldatýlan eþ kendini yetersiz görme, baþarýsýz bulma, kaybeden olarak görme eðilimine girebilir. Baþýna gelenlerin kendi eksikliðinin kaçýnýlmaz sonucu gibi görebilir. Bu psikolojiye girmek kiþiyi bir de kendisinin vurmasý ile ikili bir yýkýcý psikoloji açýða çýkar. Kiþiyi hem aldatan eþ yaralamýþtýr, kiþi dönüp ayný zamanda kendisini yeniden yaralamýþ olur.

Sonuç olarak eþ aldatmasý, aldatýlan kiþide hafiften oldukça aðýra deðiþen bir stres zaman zaman da travma etkisi yaratýr.