Eþ iliþkisinde olumsuz etkileþim kýsýrdöngüsünün 6 basamaðý

Tekrarlayýcý þekilde kavga eden, kendisinin haklý eþinin haksýz olduðunu düþünen, bu sebeple de sürekli birbirini eleþtiren, eleþtirildikleri için karþýlýklý kýrýlan, kýrýldýklarý için birbirinden duygusal olarak uzaklaþýp küs gibi yaþayan ve boþanýp boþanmama ikilemi içinde kalan eþler var. 

Bu kýsýrdöngü eþ iliþkisine yýkýcý bir etki yaratýyor, bazen evliliði bitiren bir sürece bazen de kronik bir mutsuzluða sebep oluyor. 

Þimdi bu kýsýrdöngünün altý parçasýný tek tek açarak anlatayým: 

1-Tekrarlayýcý kavga: Eþlerin çoðunun zaman zaman kavga yaþadýðý doðru olsa bile bütün eþlerin kavga ettiði söylenemez. Spektrumun bir ucunda oldukça sýk/þiddetli kavga eden eþler varken, diðer uçta nadir/hafif tartýþma yaþayan eþler, ortada ise bu ikisinin arasýnda çoðunluk eþler var. Kavganýn sýk olmasý evlilik için iyi bir iþaret deðil. Hele kavga þekli yýkýcý ise içinde suçlama, aþaðýlama ve þiddet varsa bayaðý kötü bir iþaret. 

2- Haklýlýk haksýzlýk çýkmazý: Sýk kavga eden eþlerin düþtüðü çýkmazlardan biri “haklýlýk haksýzlýk çýkmazý.” Bu eþler ölesiye bir tarzda kendilerinin ne kadar haklý, eþinin ne kadar haksýz olduðunu göstermeye çalýþýyor. Yüzlerce denemede sonuç alamasalar bile bu ikilemde kalmaya devam ediyorlar. Hatta bazen terapide bu çýkmaz kendilerinin de farkýna varacaðý þekilde gösterilse bile, terapiste haklýlýklarýný ispatlamaya çalýþýyorlar. 

3- Karþýlýklý eleþtiri tuzaðý: Tekrarlayýcý kavga ve haklýlýk haksýzlýk çýkmazý eþleri acýmasýz eleþtiren bireylere dönüþtürebiliyor. Kýlýçlarýn keskinleþmesi gibi diller sivrileþiyor. Eleþtirmede ustalaþýyorlar. Halbuki eþ eleþtirisi evlilikler için oldukça yýkýcý. Olumlu ve dönüþtürücü bir fonksiyonu yok. Yumruk atmanýn sözlü halinden baþka bir þey deðil. 

4- Eþe kýrgýnlýk hissetme: Kýsýrdöngünün diðer bir parçasý ise kýrgýnlýk. Artýk kavgadan yorulmuþ, kendi haklýlýðýna keskin inançlý hale gelmiþ kiþiler eleþtiriden yorulurlarsa, iç dünyalarýna yönelerek kýrgýn hale geliyorlar. Kýrgýnlýk oldukça güçlü bir duygu. Aslýnda eþlerinden haksýzlýða uðradýklarýna inanmalarýnýn ve ümitsizliðin göstergesi. 

5- Küserek duygusal uzaklaþma: Kýsýrdöngünün diðer bir aþamasý ise küserek birbirlerinden uzaklaþma. Artýk evde aktif kavga edemeyecek kadar birbirinden uzak yaþamaya baþlýyorlar. Konuþamaz hale geliyorlar. Hatta bazen terapi ortamýnýn tek anlamý konuþabilecek ortamý saðlamasý oluyor. Uzun süreli küslükler evlilikler için kötü iþaretlerden bir diðeri.  

6- Boþanýp boþanmama ikilemi: Kýsýrdöngünün son parçasý ise boþanýp boþanmama karar ikilemi içinde kalmak. Boþanma kolay iþ deðil. Bir yandan hala içlerinde yok olmayan duygular ve olumlu hatýralar var. Öbür taraftan iliþkiyi sürdürecek umut veya hevesleri yok. 

*** 

Bu kýsýrdöngüye girmiþ eþler aslýnda tek baþlarýna kötü insanlar deðiller. Hatta birbirlerini iyi insan olarak da tanýmlýyorlar. Ama hastalýklý bir iliþki tarzlarý var. Çözüm ise bu kýsýrdöngünün dýþýna çýkmak.