Eş ilişkisini geliştirmede 7 tavsiye

1- Eşinizle evlenme hikayenizi sık sık hatırlayın.

Neden onunla evlendiniz? Evlilikler genellikle başlangıcında daha olumludur. Olumlu anıları bilinçli olarak zihne getirmek o anıları güçlendirir. Dolayısıyla eşe ve evliliğimize bakış açımızı güçlendirir. 

2- Eşinizin pozitif özelliklerini kendinize sık sık hatırlatın.

Eşler kavgalı olduğunda evliliğimizin acı anıları zihnimize üşüşür. Bu zihnimizin çalışma prensipleri ile ilgili bir durumdur. Olumsuz bir durumda isek zihin eski olumsuzları çağırır. Olumlu bir ruh halinde isek zihin eski olumlu anıları hatırlama eğilimindedir. 

Eşinizle sorun yaşadığınızda ve negatif anılar zihninize üşüştüğünde, bilinçli bir çaba ile eşinin ile ilgili olumlu anıları zihninize getirmeye çalışın. Böylece zihninizi eğitmiş olursunuz. 

3- Her fırsatta eşinize takdir ve beğenilerinizi sunun.

“Marifet iltifata tabidir” diye bir sözümüz var. Eşin yapıp ettiklerini takdir etmek; becerilerine, kişilik özelliklerine, fiziksel güzelliğine beğeni ifade etmek evliliği güçlendirir. Şımarır diye veya kendiliğinden anlar diye takdir ve beğeniyi esirgemek eş ilişkilerine zarar verir. 

4- Eşinize sık sık dokunun.

Dokunma hem sevgiyi hem cinselliği körükler. 

Bedensel olarak yakın olmak eş olmanın vasıflarındandır. Yan yana diz dize oturmak, sarılmak, kucaklaşmak, öpmek eş olmanın göstergeleridir. Eşler ne kadar fiziksel olarak yakın olurlarsa o kadar aralarındaki bağ artar. 

5- Eşinize küçük büyük demeden hediyeler alın.

Hediyeleşmek hem kişiler arasındaki bağın göstergesidir hem de kişiler arasındaki bağı güçlendirir. Bu sebeple hediyeleşmek tarih boyunca kişiler ve topluluklar arasındaki önemli ritüellerden biridir. Eğer hediye alıp vermek, eşi maddiyata boğarak ihmal ve kandırmanın bir yolu değil ise, küçük veya büyük hediyeler eşler arası yakınlaşmanın yollarından biridir. Gary Chapman “Sevginin Beş Dili” adlı meşhur kitabında hediyeleşmeyi eşlerin sevgi ifadelerinin bir türü olarak belirtmiştir. Bazı kişiler gerçekten de hediye alarak sevgilerini ifade ederler. 

6- Eşinize hizmet edin.

Eşinizin iyi bir insan olduğunu düşünüyorsanız, karşılıksız vermekten, eşi şımartmaktan zarar gelmez. Eş ilişkisi ailedeki her şeyin %50 %50 çetele tutularak yapıldığı mekanik bir iş bölümü değildir. Eğer ilişkide sömürü ve kötüye kullanma yoksa, eşlerin birbirlerine hizmet etmesi evlilik ilişkisini güçlendirir. 

7- “Evliliğimiz devam edecekse ilişkimiz iyi olsun” felsefesinden vazgeçmeyin.

Evlilik ilişkisi bir bahçeye benzer. Nasıl bir bahçeye su vermez, gübre vermez, budamazsak bahçe ölürse; evlilik ilişkisinde de ilgi ve özen göstermezsek, evlilik ölür. Nasıl bahçe ihmale gelmezse, evlilik ilişkisi de ihmale gelmez. Boşanma niyetiniz yok ama evliliğinizde sorunlar varsa, her seferinde değişik yol ve yöntemler kullanarak, ilişkiyi makul bir hale getirmekten vazgeçmeyin. Nasıl çocuğunuzdan vazgeçmiyorsanız eşinizden de vazgeçmeyin.