Yolunda gitmeyen evliliklerde bir evlilik terapistinden yardým almakta fayda var. Yalnýz, bu yardým almak iþi kolay bir iþ deðil. Önünde “psikolojk”, “ekonomik” ve “uygun bir terapist bulma” þeklinde en az üç engel var. Yine de bazý eþler bu engelleri aþarak yardým arayýþýna girerler. Kanaatimce bu yardým arama sürecinin 7 sýk görülen hali var.
Aldatmanýn öðrenilmesi sonrasýnda
Eþlerden birinin baþka bir iliþki içinde olduðu öðrenildiðinde, oluþan halin acýsý ve acilliði nedeniyle eþ terapisine baþvurulur. Baþvuruyu bazen aldatýlan eþ tek baþýna yaparken, bazen de iki eþ birlikte baþvurur. Bu durumda terapinin odaðý “aldatma krizi” olur ve kriz çalýþmasý ön plana geçer. Eðer bu kriz aþýlabilirse, evlilikteki diðer sorunlarýn da ele alýnma imkaný olablir.
Eþlerden birinin evi terk etmesi sonrasýnda
Eþ terapilerine baþvurunun diðer bir þekli de, eþler arasýnda büyük bir kavga ve kriz hali olup, eþlerden birinin evi terk ettiði zamanlarda olur. Bu kriz hali, hem yakýnlarýn yardým almayý önermesine sebep olur hem de iki eþin de terapiyi daha kolay kabul etmesine yol açar. Bu durumda kriz kadar evlilik sorunlarýna çalýþma imkaný olabilir.
Boþanma kararý alma sürecinde
Eþlerin bir kýsmý boþanýp boþanmama kararý arasýnda gidip gelirken, son çýkýþ olarak danýþmanlýk almak isterler. Bu yardým alma þekli biraz gecikmiþ olmakla birlikte, yine de faydalý bir terapi süreci üretebilir. Eðer eþlerden birisi veya ikisi, aslýnda boþanma kararý almýþken, prosedürleri tamamlamak için terapiye gelirse, yardým arama çabasý sahici olmadýðý için, terapinin iþe yararlýlýðý zayýf olabilir.
Þiddet sonrasýnda
Eþ terapisine baþvurunun diðer bir nedeni de, eþler arasýnda yaþanan þiddettir Bu tip baþvurunun nedeni bazen þiddet sonrasýnda aralarýndaki sorunun ciddiyetinin kavranmasýdýr. Bazen de daha önce terapiye gelmeyi reddeden eþ, mecbur terapiye gelirAyrýca eþler bu þiddet halinin tekrarlamasýndan korktuklarý için de baþvurabilirler. Bu durumda da kriz hali aþýlabilirse, evlilikteki diðer sorunlar da çalýþýlabilir.
Büyük bir kavga sonrasý
Diðer bir kriz baþvuru þekli de, eþler arasýnda içinde rezalet görüntüleri de barýndýran þiddetli bir kavgadýr. Bu þiddetli kavgalar her zaman içinde fiziksel þiddet içermez. Sözlü kavga aþýrý boyutta yaþanýr. Evde iliþkinin dengesi bozulur. Eþler artýk evliliklerinin yürümediðini düþünür. Bu krizden çýkmak için yakýnlarý tarafýndan danýþmanlýk almaya teþvik edilirler veya eþler bu durumdan çýkýþ için kendileri yardým alamaya karar verebilirler.
Eþlerden birinin zorlamasý ile
Eþler hem evlilik sorunlarýnýn ne düzeyde olduðu, hem de terapi yardým alma gerekliliði konusunda farklý bakýþ açýsýna sahip olabilirler. Bir eþ aralarýndaki sorunlarýn ciddi olduðunu düþünürken, diðeri önemli olmadýðýný, sadece eþinin hassasiyetinden kaynaklandýðýný düþünebilir. Ýliþkileri için yardým almak isteyen çoðunlukla kadýn, gereksiz gören ise genellikle erkektir. Az bir sýklýkla tersi durumda geçerlidir.
Evliliðimiz için yardým alma ihtiyacýmýz var
Bazen de eþler kriz haline girmeden, boþanma kararý arafesine gelmeden, iki taraflý ortak karar ile evlilik terapisine gelirler. Bu durumda terapinin iþe yararlýlýðý daha yüksek olabilir. Çünkü evlilikteki sorunlarýn daha bütüncül ele alýnmasý imkaný olur. Eþler terapi sürecine daha katýlýmcý olur.