Esad IÞÝD’in kaymaðýný yiyecek mi?

Geçtiðimiz günlerde Galler’de toplanan NATO zirvesinde IÞÝD ana maddeydi. Sonra Barack Obama’nýn beklenen konuþmasý geldi. Ve ziyaret trafiði hýzlandý. Suudi Arabistan’da bir zirve yapýlarak, IÞÝD stratejisi üzerinde çalýþýldý. Nihayetinde bir IÞÝD deklarasyonu gündeme geldi. Türkiye kendi nesnel gerçekleri nedeniyle bu deklarasyona imza koymadý. Öncelikle toplantýya katýlýp, her aþamasýnda bulunup, sonuç bildirgesine kendi kýrmýzý çizgileri çerçevesinde tutum belirleme yaklaþýmý bir tarafa not edilmeli. Özgün dýþ politika yaklaþýmýnda, þu ya da bu periferide olmak deðil de, kendi doðrularý çerçevesinde adým atmak önemli.

ABD mahreçli bütün bu kaðýt ve demeç kalabalýðýna karþýn, IÞÝD konusunda somut adýmlarýn Washington ya da Avrupa baþkentlerinden gelmeyeceði de aþikar. Türkiye bu bildiriye imza atmayarak, sýrtýna yüklenmek istenen yük küfesini açýkta býraktý. Bu noktanýn da altý çizilmeli.

Musul Baþkonsolosluðu’nda alýkonulan 49 kiþi Türkiye’ye adým atmalý önce. Bu arada bu kiþilerin Musul’dan Suriye’de bulunan IÞÝD mevzilerine nakledilebileceðine dair haberler vardý. Bunlarýn da teyit edilmediklerini, dahasý alýkonulan Türklerin halen Musul’da bulunduklarýný da not düþelim.

Bu mevzuya iliþkin yayýn yasaðý nedeniyle sadece bu isimlerin saðlýklý olduklarýný vurgulayýp konumuza dönelim.

IÞÝD ile mücadele stratejisi, yemeði Batý’nýn, faturayý IÞÝD’e komþu ülke ve unsurlarýn önüne koymayý hedefliyor.

Bir baþka önemli nokta da NATO zirvesi sýrasýnda bazý liderlerin, özellikle de Ortadoðu’ya yakýn olmayan bazý ülke yöneticilerinin Þam ile flörtü bir seçenek olarak masaya koyduklarý gerçeði.

IÞÝD’e karþý mücadele planýnýn içine, IÞÝD karþýtý olduðu gerekçesiyle Þam yönetimiyle iþbirliði önerisi, NATO liderlerinin akþam yemeði sýrasýnda iki ülke baþkaný tarafýndan masaya getirildi. Ýlk tepki ise ABD Baþkaný Barack Obama’dan geldi. Obama, bu opsiyonu derhal tartýþma dýþý býraktý. Býraktý ama...

Bazý analistlerin, özellikle Batý basýnýnda bu olasýlýðý sýcak tuttuklarýný da burada hatýrlatalým. 24 TV yayýnýna hafta içi Paris’ten katýlan Fransýz gazeteci Christian Chesnot bu olasýlýðý tamamen devredýþý býrakmadý. Bu iþler böyle olur. Karakolda doðru söyler Batýlý, mahkemede þaþar! Chesnot bu konuda önemli bir gazeteci, burada not düþelim. 2004 yýlýnda George Malbrunot adýnda baþka bir gazeteci ile Irak’ta kaçýrýldý ve dört ay sonra Fransýz hükümetinin fidye ödemesinin ardýndan özgürlüðüne kavuþtu.

Karakolda doðru söyler Batýlý, mahkemede þaþar, demiþtik, Esad ile flört konusunda. Bekleyip görelim. Kendini gerçekleþtiren kehanet kuralý burada iþleyecek mi, yoksa Batý dünyasý akýl izan sahibi bir formülü mü izleyecek?

Eðer dað fare doðurur ve IÞÝD ile mücadele stratejisi lafta kalýrsa, bir baþka cephede Esad IÞÝD’in kaymaðýný yemeye de kalkabilir. Ýzlemeye devam...