Eþini bulmak ve evliliðini sürdürmek

Genç insanýn 8 sorumluluðu yazý dizisine devam ediyorum. Daha önceki yazýlarýmda varoluþun anlamýný kavramak, entelektüel bir zihin geliþtirmek, ahlaklý ve erdemli davranýþlar geliþtirmek, sosyal baðlar inþa etmek, kendini geliþtirmek, akademik ve mesleki kariyer kurmak, bedeni eðitmek ve saðlýðý korumak baþlýklarýnda yazmýþtým. Bugün 8. sorumluluk olan “eþini bulmak ve evliliðini sürdürmek” konusunda yazacaðým.

Erik Erikson insanýn 8 evresi baþlýklý teorisinde, genç yetiþkinlik döneminin sorumluluklarýndan birinin baþka biriyle yakýn/duygusal iliþki kurmak olarak tanýmlar. Bu dönemin patolojisi ise, yakýn/duygusal ve baðlanma gerektiren bir süreçten kaçýnmak olarak tanýmlar.

Genç insanýn sorumluluklardan biri de eþini bulmasýdýr. Eþ iliþkisi yakýnlýk, duygusallýk ve baðlanma halinin zirvesidir. Bir eþ ile yakýnlýk ve baðlanmaktan kaçýnmak, evliliði kaldýrýlmaz bir sorumluluk olarak görmek sorunlu bir durum olarak kabul edilebilir. Bu hal “yakýnlýk korkusu”, “baðlanma korkusu” olarak adlandýrýlabilir.

***

Eþ bulmanýn farklý yollarý: Eþini bulmanýn kabaca iki farklý yolu var. Tanýþmak veya tanýþtýrýlmak. Tanýþmak; kiþinin eþ adayýný kimsenin evlilik görüþmesi ayarlamasý olmaksýzýn bulmasý halini tanýmlar. Tanýþtýrýlma ise eþ olmalarý için ayarlanan bir görüþme ile bir araya gelmeyi tanýmlar. Tanýþtýran kiþi, aile olabileceði gibi, arkadaþ veya çöpçatan sitesi de olabilir.

Tanýþma ve tanýþtýrýlma yöntemlerinin kendilerine özgü avantaj ve dezavantajlarý vardýr. Benim önerim iki yönteme de açýk olmak þeklindedir. Önemli olan eþini bulmaktýr. Nasýl bir araya gelindiðine aþýrý önem atfetmek doðru deðildir.

Evliliði sürdürmek: Eþini bulmak nasýl baþarýlmasý gereken bir sorumluluk ise bu iliþkiyi sürdürebilmek becerisini göstermek de diðer bir sorumluluktur. Bir kiþiyi sevmek, ona baðlanmak ve onunla evlenmek, bu iliþkinin iyi gideceðinin mutlak garantisi deðildir. Bir arada yaþamanýn, ortak bir hayatý sürdürmenin kendine özgü dinamikleri vardýr. Ortak yaþam sürdürebilme becerileri olmaksýzýn, iliþkiyi saðlýklý sürdürmek kolay deðildir. Evlilik iliþkisi kendiliðinden yürüyen bir iliþki deðildir. Çaba ve emek gerektirir.

Evliliklerin ilk yýlý ve ilk beþ yýlý boþanmalarýn en yüksek olduðu dönem. Evliliðin bu ilk dönemde hata yapma olasýlýðýmýz daha yüksek. Bu sebeple, bu dönemde eþ iliþkisini etkileyen psikolojileri bilmek ve psikolojileri yönetme becerisi kazanmak önemli. Çünkü eþ iliþkileri mutluluðumuzun kaynaðý olduðu kadar, acýnýn da kaynaðýdýr.

***

Eþ iliþkisini sürdürme becerisi kazanmak: Eþle daha iyi bir iliþki kurabilme becerileri diðer beceriler gibi öðrenilebilir. Nasýl antrenman yapýlarak spor becerilerimizi geliþtirilebilirsek, nasýl çalýþarak diksiyonumuzu düzeltebilirsek, nasýl çalýþarak yeni bir dil öðrenebilirsek, nasýl çaba göstererek daha saðlýklý bir yaþam tarzý oluþturabiliyorsak, öðrenme ve çaba gösterme yoluyla eþ iliþkilerini daha iyi sürdürebilir hale gelebiliriz. 

Eþ iliþkilerini nitelikli sürdürme becerilerini kazanmak için; kendimiz ve eþimiz üzerine düþünme, iliþkinin seyri üzerine düþünüp bir anlama çabasý içinde olma ilk çabamýz olabilir. Ayrýca bu alanda yazýlmýþ bir kaç kitabý belirleyip, mümkünse eþle beraber, okumak ikinci bir adým olabilir. Beceri geliþtirmenin baþka bir yolu da, “eþ iliþkisini güçlendirme eðitimine” katýlmak olabilir.