Eşler boş zamanları nasıl geçirmeli?

Eşlerin boş zamanlarını nasıl geçirecekleri” meselesi, eşler arasında hem mutluluk hem de mutsuzluğun kaynağı olabilir. Bazı eşler birlikte vakit geçirme ve etkinlik yapmaktan hoşlanırken, bazı çiftler ise ayrı takılırlar. Eşlerin bu konudaki beklentileri uyuşmadığında ise, aralarında sürüp giden bir hoşnutsuzluk oluşabilir.

Günümüz dünyasında eşlerin ev dışında beraberce vakit geçirebilecekleri yegane zaman neredeyse hafta sonları. Eğer eşler hafta sonları aile etkinliği konusunda uyumlu iseler hafta sonları mutluluğun kaynağı olabilir. Değillerse hafta sonları bir kabusa dönebilir.

Hafta sonu için beş sorun alanı

Hafta sonları konusunda ailelerde en sık beş konuda uyum veya uyumsuzluk var. Birincisi; eşlerden birinin eşiyle değil de kendi arkadaşlarıyla vakit geçirmek istemesi. İkincisi; eşlerden birinin  evde kalmak isterken, diğerinin dışarı çıkmak istemesi. Üçüncüsü; eşlerden birinin açık ortamda piknik vb. etkinlik yapmaktan hoşlanıyorken, diğerinin alışveriş merkezlerinde geçirmek istemesi.  Dördüncüsü; “kendi çekirdek ailesi ile vakit geçirmek” ile “aile büyüklerini ziyaret etmek” ikilemi. Beşincisi; çocukların anne babaya eşlik etmeyi isteyip istememesi.

İyi evliliklerde eşler boş zaman konusunda uyumun yolunu buluyor

Mutlu/iyi evliliğe sahip bir kadın kendi hafta sonlarını şöyle anlattı: “Bizim boş zamanlarımız üçe ayrılıyor: benim kendi arkadaşlarımla geçirdiğim boş zaman, onun kendi arkadaşlarıyla geçirdiği boş zaman ve birlikte geçirdiğimiz boş zaman. Beraber sinemaya, misafirliğe gideriz. Beraber alışverişe de çıkarız. Genelde ona tek parça kıyafet almaya diye çıkarız, o kafasındaki şeyi bulana kadar ben kendime epey bir kıyafet alırım”.

Bir erkek katılımcı ise şöyle dedi: “Birlikte ziyarete gider, düğün derneğe katılırız. Çocuklar gelince ya da biz onlara gidince de gezeriz, piknik yaparız”

Kadın katılımcı ise kendi hafta sonlarını şöyle anlattı: “Bayağı bir yürürüz. Sultanahmet’e kadar gider, oralarda bir şeyler yer sonra da tramvayla geri döneriz. Severiz birlikte vakit geçirmeyi”

Mutlu evliliğe sahip başka bir kadın ise şöyle dedi: “Bizim etkinliğimiz şöyledir: Eşim televizyon seyreder, kumandası elindedir. Ben de tam karşıda otururum. Yanda iplerim, şeylerim vardır. Sohbette ederiz karşılıklı. Onun siyaset şeyleri vardır. Onları seyreder. En büyük keyfimiz, çocuğumuzun maçlarına gitmek. Bazen hava açınca birlikte yürüyüşe çıkar alışverişe gideriz”.

Mutlu evliliği olan bir erkek ise şöyle dedi: “Geniş ailemiz var. Kardeşlerimiz, yeğenlerimiz, hep beraber gidip piknik yaparız bazen. Bahçemizde toplanırız, sokağımızda toplanırız. Ailemizle birlikte geçiririz vaktimizi”.

Boş zaman üzerinden kavga eden çiftler

Aşağıdaki örnek ise boşzamanlar konusunda eşiyle uyuşmazlık yaşayan bir kadının anlatısı: “ Eşim hafta sonları pijamaları üzerinde şekilde evde kalmak istiyor. Hafta boyunca çok yorulduğunu, ayaklarını uzatarak dinlenmek istediğini söylüyor. Geçekten de işinde yorulduğunu biliyorum. Ama ben de tüm hafta içi ev işleri ile uğraşıp duruyorum. Hafta sonu gelince ailem ile ev dışında bir şeyler yapmak istiyorum. Zorlayarak dışarı çıkardığım zamanlarda da kavga edip duruyoruz”.

Beraber takılmak evliliği güçlendirir

Ailece beraber dışarıda vakit geçirmek, bir etkinliğe katılmak, yemek yemek, piknik yapmak ve gezmek eşler arasındaki ilişkiyi güçlendirir. Beraberce takılmak, eşler arasındaki arkadaşlığı arttırır. Evlilikte mutlaka eşlerin baş başa kalacakları zamanların yaratılması gerekir.