Eşler ne kadar sadık ne kadar aldatır?

Modern dünyada eş ilişkilerinde birincil önemde olan şey; sevgi, saygı, ilgi, beğeni gibi pozitif duygular alıp vermek. Evliliklerin sebebi, bir arada tutan unsuru ve ayrılma gerekçesi bu duygusal ihtiyaçların karşılanıp karşılanmaması. Eş aldatması, tam da en ihtiyaç duyduğumuz şeyi tahrip ediyor.  Aldatma; eşle yaşanması gereken sevgi, aşk, bağlanma, yakınlık, sürekli bağlantı içinde olma ve cinsellik gibi yaşantıların eş dışında başka biriyle yaşanması demek. Bu sebeple de aldatma eş ilişkisini yıkan, tahrip eden, onarılması zor yaralar açan bir mesele.

Aldatmanın farklı türleri

Eş aldatmasını eşle yaşanması gereken ve kadın erkek yakınlığının göstergesi sayılan bir yaşantının başka biriyle yaşanması olarak tarif edersek, eş aldatmasının farklı şekilleri var denilebilir. Bir uçta tamamen sanal alemde birisiyle duygusal veya cinsel ifadeler içeren yazışmalardan ibaret bir aldatma formu varken, spektrumun diğer ucunda eş dışında bir kişiyle içinde fiziksel cinsellik barındıran bir ilişki içinde olmak var.

Eşten gizlenen sır yaşantı var mı?

Aldatma kavramı geniş anlamda ve dar anlamda olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilir. Karşı cinsle yaşadığımız ve eşimizden gizlediğimiz bir yaşantımız var ise bu yaşantı geniş anlamda bir aldatma sayılabilir. Dar anlamda aldatma ise eş dışında biriyle yaşanan ve içerisinde cinsellik barındıran ilişki yaşanmasıdır. İki uç ve aradaki formların ortak özelliği bu yaşantıların eşten gizlenmeye çalışılması veya eşin kabullenemeyeceği bir tarafının olmasıdır.

Sadık eşler aldatan eşler

Eşlerin ne kadarının sadıkolduğu ne kadarının aldattığının rakamları konusunda tartışmalar var. “Erkek milleti aldatır”, “bütün erkekler aldatır”, “eşlerde sadakat aramak nafile”, “artık kadınlar da erkekler kadar aldatıyor” benzeri kalıp yargılar doğru değil. Erkeklerin bir kısmı eşlerini aldatıyor. Kadınların ise daha az bir kısmı eşlerini aldatıyor. Erkeklerin büyük kısmı, kadınların ise daha büyük kısmı eşlerini aldatmıyor.

Amerikan istatistiklerine göre erkeklerin üçte biri, kadınların dörtte biri evliyken eşlerini aldatıyor. Bazı istatistiklerin rakamları biraz daha yüksek bazılarının ise daha düşük. Türkiye için ise güvenebileceğimiz düzeyde bir istatistik yok. Yalnız, TÜİK boşanma gerekçelerinin %16.8’inin aldatma nedenli olduğu bilgisini veriyor.

Aldatan eşlerin farklı profilleri

Aldatan eşlerin farklı profilleri ve farklı gerekçeleri var. Spektrumun bir ucunda cinsel dürtü odaklı bir aldatma varken diğer ucunda sevgi arayışı var. Birinci uçta cinsel dürtüsü yüksek veya cinsel dürtü peşine düşmeyi alışkanlık edinmiş kişiler var. Diğer uçta ise eşleri ile olan ilişkide mutlu olmayan, duygusal ihtiyaç açlığında olan ve bu açlığı gidermek için yeni ilişkiler arayan kişiler var. Çoğunluk ise bu iki ucun arasında ve iki halin değişik orandaki kombinasyonlarından oluşuyor.

Aldatma, şiddet ve kıskançlık yazıları

Eş seçimi yazıları ve mutlu evlilik yazılarından sonra bir müddet eş ilişkisi üzerine yıkıcı etkiler bırakan, aldatma, şiddet ve kıskançlık üzerine yazacağım. Eş seçimi yazılarıyla evlilik öncesinin dinamiklerini yazmış oldum. Mutlu evlilik yazıları evlilikleri güçlendirmeye yönelikti. Bir dönem de eş ilişkilerinin karanlık, kasvetli ve yıkıcı taraflarını yazmaya çalışacağım. Amacım eş ilişkilerini bütüncül bir bakışa ulaşabilmek. İyi ve kötüyü aynı resimde, beraberce görebilir hale gelmek.