Eþlere kavgalarýnýn çocuklarýna olumsuz etki ettiðini göstermek iþe yarar mý?

Anne babalara yaptýklarý þiddetli kavgalarýn çocuklarýnýn ruh saðlýðýna yaptýðý olumsuz etki açýkça gösterildiðinde ne olur? Bu farkýndalýk anne babalarda kavgalarýný durdurma ile ilgili motivasyona sebep olur mu? Bu sorular gözlem düzeyinde cevaplarým “evet” þeklinde. Ama bu gözlemin bilim diliyle gösterilmesine ihtiyaç var. 

Yeni çýkan “Çocuk Yetiþtirmede Travmatik Yanlýþlar Geliþtiren Doðrular” adlý kitabýmý evlilik terapilerine gelen danýþanlarýma okumalarýný tavsiye ediyorum. Bu kitaptaki öykülerden biri þöyle: “Annem ve babam bitmek tükenmek bilmeyen kavgalar ederdi. Üstelik bu kavgalar gözümüzün önünde olurdu. Çocuk halimle “anne baba niye kavga ediyorsunuz? Deyip dururdum. Annem veya babam haklý olduklarýný bana anlatmaya çalýþýr, bir nevi taraf olmaya veya hakem olmaya iterlerdi. Sanki anne babamýn kavgalarýný bitirme sorumluluðum varmýþ gibi düþünürdüm. Evdeki bu kavga ortamýnýn ruh halimi belirleyen temel mesele olduðunu düþünüyorum. Bir tarafým huzursuz. Her an bir yerden kavga patlayacak gibi tedirginlik içinde.” 

Kitabýmdaki diðer bir öyküde þöyle: “Annem ve babam arasýnda aniden ve beklenmedik kavgalar olurdu. Kavgalar öyle þiddetliydi ki dolaplar bile devrilirdi. Geceleri uyuyamazdým. Çünkü uyursam baþýmýza bir þeyler gelecekmiþ gibi gelirdi. Sürekli tetikte olurdum.”

***

Gerçek öykü dinlemenin dönüþtürücü etkisi: Geçen gün evlilik terapisine gelen çiftlerden erkek olaný “Kitabýnýzý gece yarýsýna kadar bir çýrpýda okudum. Sabah da eþime okumasý için tembihledim. Eþimle aramýzda geçenlerin çocuklarýmýza nasýl bir etkide bulunabileceðini þimdi daha anlýyorum. Eþimle beraber çocuðumuzla bu meseleyi konuþtuk. O da açýk açýk bu kavgalarýn onu nasýl üzdüðünü ve içinden asi davranmak geldiðini anlattý” dedi. 

Eþlerin aralarýndaki kavgalarý durdurmalarýnýn çok sayýda gerekçesi var. Tekrarlayýcý kavgalar özellikle de yýkýcý kavga eþler arasý iliþkiye hasar verir. Hem her birinin ruh hali olumsuz etkilenir hem iliþkileri hasar görür hem de çocuklarý olumsuz etkilenir. 

Anne baba kavgalarý arasýnda kalmanýn psikolojik sonuçlarý: Anne babalarýnýn tekrarlayýcý kavgalarý arasýnda kalan çocuk farklý düzeylerde hasar görebilir. Bazýlarý için bu kavgalar çocukluðun olumsuz anýlarýndan ibaret kalýr. Bazýlarýnda evlenmeyi istemeyecek düzeyde evliliklere karþý olumsuz bir bakýþa sebep olur. Bazý kiþilerde de zihin bölünmesine neden olarak tedavi edilmezse ömür boyu devam eden bir ruhsal hastalýða sebep olmuþ olur. 

Sonuç olarak anne babalara evdeki sürekli kavganýn hem kendi psikolojileri hem de çocuklar üzerine etkisi yaþanmýþ hikayeler üzerinden anlatýlýrsa, anne babalar kavgalarýný azaltmak için motivasyon hissedebilirler.