Eşlere kavgalarının çocuklarına olumsuz etki ettiğini göstermek işe yarar mı?

Anne babalara yaptıkları şiddetli kavgaların çocuklarının ruh sağlığına yaptığı olumsuz etki açıkça gösterildiğinde ne olur? Bu farkındalık anne babalarda kavgalarını durdurma ile ilgili motivasyona sebep olur mu? Bu sorular gözlem düzeyinde cevaplarım “evet” şeklinde. Ama bu gözlemin bilim diliyle gösterilmesine ihtiyaç var. 

Yeni çıkan “Çocuk Yetiştirmede Travmatik Yanlışlar Geliştiren Doğrular” adlı kitabımı evlilik terapilerine gelen danışanlarıma okumalarını tavsiye ediyorum. Bu kitaptaki öykülerden biri şöyle: “Annem ve babam bitmek tükenmek bilmeyen kavgalar ederdi. Üstelik bu kavgalar gözümüzün önünde olurdu. Çocuk halimle “anne baba niye kavga ediyorsunuz? Deyip dururdum. Annem veya babam haklı olduklarını bana anlatmaya çalışır, bir nevi taraf olmaya veya hakem olmaya iterlerdi. Sanki anne babamın kavgalarını bitirme sorumluluğum varmış gibi düşünürdüm. Evdeki bu kavga ortamının ruh halimi belirleyen temel mesele olduğunu düşünüyorum. Bir tarafım huzursuz. Her an bir yerden kavga patlayacak gibi tedirginlik içinde.” 

Kitabımdaki diğer bir öyküde şöyle: “Annem ve babam arasında aniden ve beklenmedik kavgalar olurdu. Kavgalar öyle şiddetliydi ki dolaplar bile devrilirdi. Geceleri uyuyamazdım. Çünkü uyursam başımıza bir şeyler gelecekmiş gibi gelirdi. Sürekli tetikte olurdum.”

***

Gerçek öykü dinlemenin dönüştürücü etkisi: Geçen gün evlilik terapisine gelen çiftlerden erkek olanı “Kitabınızı gece yarısına kadar bir çırpıda okudum. Sabah da eşime okuması için tembihledim. Eşimle aramızda geçenlerin çocuklarımıza nasıl bir etkide bulunabileceğini şimdi daha anlıyorum. Eşimle beraber çocuğumuzla bu meseleyi konuştuk. O da açık açık bu kavgaların onu nasıl üzdüğünü ve içinden asi davranmak geldiğini anlattı” dedi. 

Eşlerin aralarındaki kavgaları durdurmalarının çok sayıda gerekçesi var. Tekrarlayıcı kavgalar özellikle de yıkıcı kavga eşler arası ilişkiye hasar verir. Hem her birinin ruh hali olumsuz etkilenir hem ilişkileri hasar görür hem de çocukları olumsuz etkilenir. 

Anne baba kavgaları arasında kalmanın psikolojik sonuçları: Anne babalarının tekrarlayıcı kavgaları arasında kalan çocuk farklı düzeylerde hasar görebilir. Bazıları için bu kavgalar çocukluğun olumsuz anılarından ibaret kalır. Bazılarında evlenmeyi istemeyecek düzeyde evliliklere karşı olumsuz bir bakışa sebep olur. Bazı kişilerde de zihin bölünmesine neden olarak tedavi edilmezse ömür boyu devam eden bir ruhsal hastalığa sebep olmuş olur. 

Sonuç olarak anne babalara evdeki sürekli kavganın hem kendi psikolojileri hem de çocuklar üzerine etkisi yaşanmış hikayeler üzerinden anlatılırsa, anne babalar kavgalarını azaltmak için motivasyon hissedebilirler.