Eşlerini iyileştiren eşlerin hikayeleri

Eşler birbirinin ruh halini düzenleyici etkide bulunma gücüne sahip. Birbirlerine kötü geldikleri gibi birbirlerini iyileştirebiliyorlar. Birbirlerini hasta eden eşlerin hikayesi her tarafta bolca var. Ancak birbirlerini iyileştiren eşlerin öyküsü az anlatılıyor. Nedense iyi olanı anlatmakta bir çekingenliğimiz var. Bu eksikliği gidermek için size dört iyi hikâye anlatayım. 

  

- Çocukluğu zor geçen kadına iyi gelen kocanın hikayesi: Kadının çocukluğu travmatik geçmiş. Erişkinlik döneminde de bu çocukluktan gelen izleri taşıyor. İnsan ilişkileri zor. Başkalarıyla güvenli ilişki kurmakta zorlanıyor. Onun için dünya baş edilmesi zor bir yer. Evleniyor. Erkek ise mutlu ve pozitif biri. Halden anlıyor. Sevdiğini tutuyor. Bırakmıyor. Zor zamanlar oluyor ama erkek bırakmıyor. Kadın biri tarafından kalıcı ve güçlü bir şekilde sevilebileceğini anlıyor. İyileşmeye başlıyor. “Eşimin sevgisi beni iyileştirdi” diyor. 

*** 

- Eşine öfke kontrolünü öğreten kadının hikayesi: Kadın kızının öfkeli olmasından şikayetçi. “Hocam bunun babası da böyleydi” diyor. “Babası da ufak tefek şeylerden öfkelenir, ortalığı yakar yıkardı. Ben alttan aldım, sakinleştirdim, konuştum. Zamanla sakinleşti. Şimdi celallenir olsa ben bakış attığımda gülüşür hale geldik. Kızım benle iyi ama başkalarına öfkeleniyor. Şimdilerde evlilik aşamasında. Korkarım bu öfke başına bela olacak. Karşıdaki kişi sabırlı birine benzemiyor. Sorun olacak diye korkuyorum. Lütfen siz yardımcı olur musunuz?” 

  

- Çekingen kadına iyi gelen erkeğin hikayesi: Kadın çocukluktan beri oldukça çekingenmiş. Lisede heyecanlanıyor diye konuşmazmış. Bu sebeple de üniversiteye de gitmemiş. “Babam sert ve otoriter biriydi” diyor. Evlenmiş. “Kocam çok iyi biri. Beni destekliyor. Derdimi dinliyor, beni anlıyor. Onun sayesinde çekingenliğimi büyük oranda attım. Yanlış yapsam, eksik olsa da eşimin beni azarlamayacağını, destekleyeceğini biliyorum. Onun beni yargılamadığını görünce, başka kimselerin de yapmayabileceğini anladım. Şimdi halen biraz çekingenliğim olsa bile eskiye göre çok iyiyim.” 

  

- Çekingen erkeğe iyi gelen kadının öyküsü: Erkek sosyal olarak çekingen. Biraz takıntılı. Biraz da öfkeli. Evlenmiş. Kadın hiç eleştirmemiş. Adamı olduğu gibi sevmiş. Saygı duymuş. Eşini rahat ettirmeye çalışmış. Erkek “Ben eşimle bambaşka bir hayat yaşamaya başladım, sosyalleştim. Eşim beni hep destekler” diyor. 

Sonuç olarak, eşler birbirini kötü geldikleri gibi gerçekten de birbirlerine iyi gelebiliyorlar. Kötü gelenlerin öyküsü her yerde anlatılıyor. İyi gelen öyküleri de anlatmak lazım.