Esnafýn Ýþsizlik Sigortasý 2018’de baþlýyor

Eski adýyla SSK’lý (4/a) olarak çalýþanlarýn iþsiz kaldýklarý dönemlerde bir gelir saðlanarak onlarýn hem yeni bir iþ bulmasýna ve hem de iþ buluncaya kadar en azýndan temel ihtiyaçlarýný karþýlayabilmeleri için kurulan iþsizlik sigortasý hem çalýþanlar ve hem de ekonomimiz için adeta bir can damarý olmuþtur.

Ýþte uzun bir süredir esnaf ve sanatkârlar ile kendi nam ve hesabýnaçalýþanlarýn talep ettiði esnaflara yönelik iþsizlik sigortasýnýn hayata geçirilmesi için torba kanunlaönemli bir düzenleme yapýlarak Esnaf Ahilik Sandýðýkuruldu.

Ýsteðe baðlýsigortalýlar, 6132 sayýlýAt YarýþlarýHakkýnda Kanuna tabi jokey veantrenörler, köy ve mahalle muhtarlarý ile tarýmsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere 4(b) bendi kapsamýnda hizmet akdine baðlý olmaksýzýn kendi adýna ve hesabýna baðýmsýz çalýþanlar Esnaf Ahilik Sandýðý kapsamýnda Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýsý sayýlacak.

Esnaf Ahilik Sandýðýnýn gerektirdiði görev ve hizmetler için malî kaynak saðlamak, piyasa þartlarýnda kaynaklarý deðerlendirmek, öngörülen ödemelerde bulunmak üzere Esnaf Ahilik Sandýðý kurulmuþtur. Esnaf Ahilik Sandýðý, ÝÞKUR Yönetim Kurulunun kararlarý çerçevesinde iþletilecek ve yönetilecek. Esnaf Ahilik Sandýðý primlerinin toplanmasýndan Sosyal Güvenlik Kurumu, diðer her türlü hizmet ve iþlemlerin yapýlmasýndan ÝÞKUR görevli, yetkili ve sorumlu olacak

Esnaf Ahilik Sandýðý, Fon kaynaklarý ile ayný usul ve esaslar çerçevesinde deðerlendirilir. Esnaf Ahilik Sandýðý, Sayýþtay tarafýndan denetlenecek.

Esnaf Ahilik Sandýðý sigortasý zorunlu olup, bu düzenleme kapsamýna giren ve hâlen faaliyette olanlar 1/1/2018 tarihinde, faaliyetine daha sonra baþlayanlar ise baþladýklarý tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýsý olacaklar.

***Prim Oraný

Esnaf Ahilik Sandýðý primi, sigortalýnýn prime esas günlük kazançlarýndan, yüzde 2 sigortalý ve yüzde 1 devlet payý olarak alýnýr. Söz konusu primlerin tahsil edilmesinden SGK sorumludur.

Esnaf Ahilik Sandýðý bir önceki yýl prim gelirlerinin yüzde 15’i; iþgücü piyasasýný düzenlemek amacýyla hizmet sunmak için ÝÞKUR bütçesine aktarýlmak suretiyle kullanýlabilir. Ancak, Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneðinden yararlanmakta olanlara yönelik hizmetler için bu sýnýrlama dikkate alýnmaz.

***Ahilik Sandýðý yardýmlarý ve ödenek tutarý

Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýlarýna belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, ÝÞKUR tarafýndan aþaðýda belirtilen ödemeler yapýlýr ve hizmetler saðlanýr:

a) Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði

b) 5510 sayýlý Kanun gereði ödenecek sigorta primleri

c) Yeni bir iþ bulma

d) Aktif iþgücü hizmetleri kapsamýnda kurs ve programlar.

Günlük Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði, sigortalýnýn son dört aylýk prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama kazancýnýn yüzde 40’ýdýr. Bu þekilde hesaplanan Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði miktarý, aylýk asgari ücretin brüt tutarýnýn yüzde 80’ini geçemez.

Buna göre asgari ücretle çalýþan bir kiþi için aylýk 711 TL ödenecek olup, üst sýnýr ise 1.422 TL’dir. Aþaðýda  2017 yýlý için aylýk iþsizlik ödeneði hesabý verilmiþtir.

Son 4 aylýk prime Hesaplanan Damga Ödenecek esas kazançlarýn iþsizlik ödeneði Vergisi iþsizlik ödeneðiaylýk ortalamasý tutarý (%) tutarý

1.777,50      711       5,39      705,61

3.000           1.200    9,10      1.190,90

5.000           1.422    10,79    1.411,21           

Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýlarý için sigortalýlýðýnýn sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalýþmýþ olanlardan, son üç yýl içinde;

a) 600 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödemiþ olanlara 180 gün,

b) 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödemiþ olanlara 240 gün,

c) 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödemiþ olanlara 300 gün süre ile Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði verilecek. Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði baþvurularý izleyen ayýn sonuna kadar sonuçlandýrýlýr.