Et mi, hindi mi tavuk mu sebze mi?

Yeni yýl yemeði için mutfaðýn yolunu tutanlar bu yazýyý kaçýrmasýn. Hindili tarifimiz de var etli de... Dileyene  balýk hazýrlayabilirsiniz. Vejetaryenleri ise unutmadým. Sebzelerle ezber bozup poþe yumurtalý kuþkonmaz hazýrlayacaðýz. Haydi kollarý sývayýn!

Her gün yemek, her gün bu gün ne piþeceðim sorusu. Ev ahalisi fikir vermez, sorduðunuzda “Hiç fark etmez ne istiyorsan onu yeriz” der... Bu, benim 365 gün yaþadýðýmýn özetidir. Elbette arada dýþarýda yenir, kimi zaman bir gün önceden kalanlar afiyetle tüketilir ama genel olarak bizim evde durum böyledir. Bir de üzerine hazýrladýðým dergi, gazete, web sitesi yazýlarým, bu yýlsonu taze baþlayan ‘çarþamba tarifleri’ için yeni reçeteler üretme hýzýma ben bile bazen inanamýyorum. Þöyle bir baktým da dile kolay tam 12 yýl. Her sene bir öncekinden daha hýzlý yol alýyor. Çabuk tüketiyoruz sanki. Hep yeni þeyler istiyoruz, yeni yemekler. Elimde onlarca dergi yazým ve yayýmlanan beþ kitabým var. Ýçlerinde her zevke hitap edecek türden de yemekler... Ýçlerinde en sevdiðim yemeklerimi sizler için derledim. Size lezzetli bir sofra için bir sýr vereceðim: Ya en iyi bildiðinizi yapýn ya da aklýnýza en yataný. Riske girmeyin. Þimdiden mutlu yýllar!

Elmalý hindi rulo

Bir klasik: Bir yeni yýl klasiði. Bu tarifi ise her yýlbaþý yaparým. Ýç malzemesini tamamen deðiþtirebilirsiniz önemli olan bu tarifin rulo hindi etini nasýl deðerlendirebileceðiniz konusunda bir fikir vermesi.

Malzemeler:

- 1 adet hindi göðüs eti (kemiksiz)

-  4 adet yeþil elma

-  6 dilim bayat ekmek içi

-  200gr parmesan rendesi

-  1 yemek kaþýðý biberiye

-  150-200gr dana bacon

-  Yeteri kadar tuz, zeytinyaðý ve karabiber

-  Fýrýn ipi veya filesi

Yapýlýþý:

Hindi etini kasabýnýza ruloluk hazýrlatýn. Her tarafýný zeytinyaðý, tuz ve karabiberle ovun. Birkaç saat buzdolabýnda dinlendirin. Bu arada elmalarý soyup sekiz eþit parçaya kesin. Bacon’ý þerit halinde dilimleyin. Ekmek içini rondodan geçirin. Bir kapta tümünü karýþtýrýn, içine biberiye ve parmesaný da ekleyin. Hindi etini dolaptan çýkarýp tezgaha serdiðiniz yaðlý kaðýt üzerine yayýn. Bir tarafýna bu karýþýmý yayýp, eti rulo þeklinde sarmaya baþlayýn. File fýrýn et poþetine geçirin veya yanmaz bir iple güzelce sarýn. Fýrýn kabýna alýn. Önce 230 derecede 20 dakika, ardýndan fýrýnýn ýsýsýný 180 dereceye düþürüp 45 dakika piþirip saldýðý suyu bir sos kasesine alýn, hindi ruloyu dilimleyip servis edin.

  * Hindi göðüs etinin tek parça kemikten ayrýlmasý marifet ister. Ýyi bir kasaba yaptýrýn aksi takdirde et paramparça olur.

** Kasaplarda bu tip file torbalar bulunur.

Limon ve adaçayýyla marine edilmiþ tavuk dolmasý (4-6 kiþilik)

Kemiði ve derisiyle: Tavuk eti risksizdir illa ki lezzetli bir þeyler yapabiliriz. Özellikle but kýsmýyla... Bütün olarak piþirmek ise hep zor gelir. Ancak tavuðu bütün olarak piþirmek kemik ve derisinin suyuyla tüm etini lezzetli hale getirir. O halde tam geceye yakýþýr bir tavuk tarifi gelsin!

Malzemeler:

Bol miktarda taze adaçayý, taze biberiye, tuz, karabiber

Yapýlýþý:

Tavuðu tütsüleyip soðuk suda yýkayýn, kaðýt havluyla fazla suyunu alýn. Bir adet limonu üzerine sýkarak limonun posasý, tuz ve taze adaçayýyla ovup diðer malzemeleri hazýrlarken buzdolabýnda bekletin. Öte yanda bulgurun üzerine sýcak suyu ekleyin ve tencerenin kapaðýný kapatarak 10 dakika bekletin. Biraz ýlýnýnca içine yeþil elmayý rendeleyip parmesan ve bolca taze adaçayý, biberiye ve biraz tuzla karýþtýrýn. Tavuðun içini bu karýþýmla doldurup fýrýn tepsisinin ortasýna yerleþtirin. Etrafýna karnabahar çiçeklerini (irileri yatay olarak ikiye kesebilirsiniz), halka olarak dilimlenmiþ elmalarý serpiþtirip üzerine tuz ve karabiber serpin. Bolca zeytinyaðýna batýrýlmýþ taze adaçayý ve biberiye dallarý atýn ve 180 derece ýsýtýlmýþ fýrýnda üzeri kapalý bir saat piþirin. Servis etmeden önce ise üzerine açýp 170 derecede 40 dakika piþirin. Ara sýra bir kaþýkla etrafa saldýðý suyunu üzerinde gezdirin.

Poþe yumurtalý kuþkonmaz (4kiþilik)

Ezber bozun

Vejetaryenleri asla unutmam! Sebzelerin gücü müthiþtir, garnitür ötesine çok rahat geçer. Önemli olan ezber bozarak yeniliklere açýk olmak. Bu tarif sizi biraz þaþýrtabilir ama bu mantýkla hemen her sebzeyi buluþturmak mümkün. Özellikle de balkabaðý, rezene kökü, beyaz turp gibi kýþ sebzelerini. Sebzeleri fýrýnlayabilir, inek sütü yerine de hindistancevizi sütü veya badem sütü kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

-  3 demet kuþkonmaz

-  Çeyrek adet mor lahana

-  4 yumurta

 -  4-5 adet sarýmsak yumrusu

- 1 yemek kaþýðý mahlep

-  1 bardak sýcak süt köpüðü

-  Zeytinyaðý, tuz

Yapýlýþý:

Kuþkonmazlarý temizleyin. Derin bir tavaya zeytinyaðýný koyun, kabuðuyla ikiye kesilmiþ sarýmsak yumrularýnýn kesik tarafý tavaya oturacak þekilde býrakýn. Kuþkonmazlarý içine atýn. Kapaðýný kapatýp 10 dakika kendi buharýnda haþlanmasýný saðlayýn. Ardýndan kapaðý açýp yüksek ateþte biraz karýþtýrarak kavurun. Yumurtalarý biraz sirke atýlmýþ kaynar suda tek tek poþeleyin. Lahanayý incecik dilimlenmesi için rendeleyin. Servis tabaklarýna sýcak süt köpüðünü paylaþtýrýn, üzerine kuþkonmazlarý, lahanayý ve poþe yumurtayý býrakýn. Bir miktar kahve serpip bol sarýmsakla birlikte sýcak olarak servis yapýn.

Otlu balýk (4 kiþilik)

Kalabalýk sofralara

Çoðu kiþinin aklýna yýlbaþý gecesi balýk yemek gelmez ama ya bazýlarýnýz balýk istiyorsa? Kalabalýk davet sofrasýna yakýþacak bir balýk tarifi geliyor!

Malzemeler: 

-  1 kilo kýlýç

-  1 demet taze soðan

-  Taze biberiye dallarý, taze adaçayý, tuz, karabiber, zeytinyaðý

Yapýlýþý:

Taze soðanlarý, yeþillikleri ve balýðý temizleyin. Taze soðanlarýn saplarýný ve uçlarýndaki sarý kýsýmlarý kesip atýn, doðramayýn. Yaðlý kaðýdý 20 x 15cm civarýnda dikdörtgen olarak iki ayrý parça kesin. Birini fýrýn tepsisine yayýn ve tam ortasýna taze soðanlarý balýða taban olacak þekilde aralýksýz sýralayýn. Üzerine fileto balýklarý yerleþtirip tuz ve karabiber serpin. Zeytinyaðý gezdirin. Üzerine zeytinyaðýna batýrdýðýnýz biberiye ve adaþayý dallarýný sýralayarak kapatýn ve ikinci yaðlý kaðýdý üzerine kapatýp kaðýdýn kenarlarýný kývýrarak sabitleyin. 180 derecede 35 dakika piþirip kaðýdý yýrtýn ve servis yapýn. Not: Bu yemeði porsiyonluk olarak da yapabilirsiniz.

Kahveyle dinlendirilmiþ nuar (6 kiþilik)

Zor tarif: Kuzu veya dana eti her ikisi de lezzetli seçenekler sunar. Kalabalýksanýz kuzu but bölümünü bütün olarak fýrýna atabilirsiniz. Yaklaþýk 5-6 kiþiliktir ve 4-5 saatte piþer. Dana pirzola, dana incik veya bütün bir dana bonfileyle de harika yemekler yapabilirsiniz. Bu tarif zor ve lezzette onlarýn bir hayli gerisinde kalan bölümü nuarý kullanýyorum. Ama sonuç cidden iyi. Kahve yerine karabiber veya sumak da tercih edebilirsiniz.

Malzemeler: 

-  1.5 kilo dana nuar

-  1 su bardaðý kiraz aðacý talaþý 

-  4 kiþilik hazýrlanmýþ filtre kahve (veya sumak yapraðý veya dövülmüþ tane karabiber)

-  Servis için balsemikle tatlandýrýlmýþ karamelize soðan ve yeþillik

Yapýlýþ:

Büyük bir tencerenin dibine talaþý yayýn. Üzerine bir ýzgara yerleþtirip eti düzgünce koyun ve tencerenin kapaðýný kapatýn. Beþ dakika yüksek, ardýndan kýsýk ateþte iki saat piþirin. Büyük bir tencereniz yoksa tütsüleme iþlemini fýrýnda yapýn. Bunun için fýrýnýn tabanýna folyo kâðýdýnýn üzerine talaþý yayýn ve talaþlar renk deðiþtirmeye baþladýðýnda üzeri yaðlý kaðýtla kapalý nuarý fýrýnýn orta rafýna yerleþtirin. 160 derecede üç saat piþirin. Bu arada filtre kahveyi hazýrlayýp soðutun, derin bir büyük bir sürahiye alýn. Yeþillikleri yýkayýn, soðaný karamelize edip balsemikle tatlandýrýn. Piþen eti sýcakken, bekletmeden bütün olarak sürahiye yavaþça diklemesine býrakýn. Üzerini kapatýn ve 15 dakika kahve suyunda dinlendirin. Piþen eti incecik dilimleyip ister soðuk olarak ister sýcak olarak meyve veya et suyu soslarýyla birlikte servis yapýn. Bir gün sonra ise soðuk olarak sandviç yapabilirsiniz.