Et mi, hindi mi tavuk mu sebze mi?

Yeni yıl yemeği için mutfağın yolunu tutanlar bu yazıyı kaçırmasın. Hindili tarifimiz de var etli de... Dileyene  balık hazırlayabilirsiniz. Vejetaryenleri ise unutmadım. Sebzelerle ezber bozup poşe yumurtalı kuşkonmaz hazırlayacağız. Haydi kolları sıvayın!

Her gün yemek, her gün bu gün ne pişeceğim sorusu. Ev ahalisi fikir vermez, sorduğunuzda “Hiç fark etmez ne istiyorsan onu yeriz” der... Bu, benim 365 gün yaşadığımın özetidir. Elbette arada dışarıda yenir, kimi zaman bir gün önceden kalanlar afiyetle tüketilir ama genel olarak bizim evde durum böyledir. Bir de üzerine hazırladığım dergi, gazete, web sitesi yazılarım, bu yılsonu taze başlayan ‘çarşamba tarifleri’ için yeni reçeteler üretme hızıma ben bile bazen inanamıyorum. Şöyle bir baktım da dile kolay tam 12 yıl. Her sene bir öncekinden daha hızlı yol alıyor. Çabuk tüketiyoruz sanki. Hep yeni şeyler istiyoruz, yeni yemekler. Elimde onlarca dergi yazım ve yayımlanan beş kitabım var. İçlerinde her zevke hitap edecek türden de yemekler... İçlerinde en sevdiğim yemeklerimi sizler için derledim. Size lezzetli bir sofra için bir sır vereceğim: Ya en iyi bildiğinizi yapın ya da aklınıza en yatanı. Riske girmeyin. Şimdiden mutlu yıllar!

Elmalı hindi rulo

Bir klasik: Bir yeni yıl klasiği. Bu tarifi ise her yılbaşı yaparım. İç malzemesini tamamen değiştirebilirsiniz önemli olan bu tarifin rulo hindi etini nasıl değerlendirebileceğiniz konusunda bir fikir vermesi.

Malzemeler:

- 1 adet hindi göğüs eti (kemiksiz)

-  4 adet yeşil elma

-  6 dilim bayat ekmek içi

-  200gr parmesan rendesi

-  1 yemek kaşığı biberiye

-  150-200gr dana bacon

-  Yeteri kadar tuz, zeytinyağı ve karabiber

-  Fırın ipi veya filesi

Yapılışı:

Hindi etini kasabınıza ruloluk hazırlatın. Her tarafını zeytinyağı, tuz ve karabiberle ovun. Birkaç saat buzdolabında dinlendirin. Bu arada elmaları soyup sekiz eşit parçaya kesin. Bacon’ı şerit halinde dilimleyin. Ekmek içini rondodan geçirin. Bir kapta tümünü karıştırın, içine biberiye ve parmesanı da ekleyin. Hindi etini dolaptan çıkarıp tezgaha serdiğiniz yağlı kağıt üzerine yayın. Bir tarafına bu karışımı yayıp, eti rulo şeklinde sarmaya başlayın. File fırın et poşetine geçirin veya yanmaz bir iple güzelce sarın. Fırın kabına alın. Önce 230 derecede 20 dakika, ardından fırının ısısını 180 dereceye düşürüp 45 dakika pişirip saldığı suyu bir sos kasesine alın, hindi ruloyu dilimleyip servis edin.

  * Hindi göğüs etinin tek parça kemikten ayrılması marifet ister. İyi bir kasaba yaptırın aksi takdirde et paramparça olur.

** Kasaplarda bu tip file torbalar bulunur.

Limon ve adaçayıyla marine edilmiş tavuk dolması (4-6 kişilik)

Kemiği ve derisiyle: Tavuk eti risksizdir illa ki lezzetli bir şeyler yapabiliriz. Özellikle but kısmıyla... Bütün olarak pişirmek ise hep zor gelir. Ancak tavuğu bütün olarak pişirmek kemik ve derisinin suyuyla tüm etini lezzetli hale getirir. O halde tam geceye yakışır bir tavuk tarifi gelsin!

Malzemeler:

Bol miktarda taze adaçayı, taze biberiye, tuz, karabiber

Yapılışı:

Tavuğu tütsüleyip soğuk suda yıkayın, kağıt havluyla fazla suyunu alın. Bir adet limonu üzerine sıkarak limonun posası, tuz ve taze adaçayıyla ovup diğer malzemeleri hazırlarken buzdolabında bekletin. Öte yanda bulgurun üzerine sıcak suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika bekletin. Biraz ılınınca içine yeşil elmayı rendeleyip parmesan ve bolca taze adaçayı, biberiye ve biraz tuzla karıştırın. Tavuğun içini bu karışımla doldurup fırın tepsisinin ortasına yerleştirin. Etrafına karnabahar çiçeklerini (irileri yatay olarak ikiye kesebilirsiniz), halka olarak dilimlenmiş elmaları serpiştirip üzerine tuz ve karabiber serpin. Bolca zeytinyağına batırılmış taze adaçayı ve biberiye dalları atın ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kapalı bir saat pişirin. Servis etmeden önce ise üzerine açıp 170 derecede 40 dakika pişirin. Ara sıra bir kaşıkla etrafa saldığı suyunu üzerinde gezdirin.

Poşe yumurtalı kuşkonmaz (4kişilik)

Ezber bozun

Vejetaryenleri asla unutmam! Sebzelerin gücü müthiştir, garnitür ötesine çok rahat geçer. Önemli olan ezber bozarak yeniliklere açık olmak. Bu tarif sizi biraz şaşırtabilir ama bu mantıkla hemen her sebzeyi buluşturmak mümkün. Özellikle de balkabağı, rezene kökü, beyaz turp gibi kış sebzelerini. Sebzeleri fırınlayabilir, inek sütü yerine de hindistancevizi sütü veya badem sütü kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

-  3 demet kuşkonmaz

-  Çeyrek adet mor lahana

-  4 yumurta

 -  4-5 adet sarımsak yumrusu

- 1 yemek kaşığı mahlep

-  1 bardak sıcak süt köpüğü

-  Zeytinyağı, tuz

Yapılışı:

Kuşkonmazları temizleyin. Derin bir tavaya zeytinyağını koyun, kabuğuyla ikiye kesilmiş sarımsak yumrularının kesik tarafı tavaya oturacak şekilde bırakın. Kuşkonmazları içine atın. Kapağını kapatıp 10 dakika kendi buharında haşlanmasını sağlayın. Ardından kapağı açıp yüksek ateşte biraz karıştırarak kavurun. Yumurtaları biraz sirke atılmış kaynar suda tek tek poşeleyin. Lahanayı incecik dilimlenmesi için rendeleyin. Servis tabaklarına sıcak süt köpüğünü paylaştırın, üzerine kuşkonmazları, lahanayı ve poşe yumurtayı bırakın. Bir miktar kahve serpip bol sarımsakla birlikte sıcak olarak servis yapın.

Otlu balık (4 kişilik)

Kalabalık sofralara

Çoğu kişinin aklına yılbaşı gecesi balık yemek gelmez ama ya bazılarınız balık istiyorsa? Kalabalık davet sofrasına yakışacak bir balık tarifi geliyor!

Malzemeler: 

-  1 kilo kılıç

-  1 demet taze soğan

-  Taze biberiye dalları, taze adaçayı, tuz, karabiber, zeytinyağı

Yapılışı:

Taze soğanları, yeşillikleri ve balığı temizleyin. Taze soğanların saplarını ve uçlarındaki sarı kısımları kesip atın, doğramayın. Yağlı kağıdı 20 x 15cm civarında dikdörtgen olarak iki ayrı parça kesin. Birini fırın tepsisine yayın ve tam ortasına taze soğanları balığa taban olacak şekilde aralıksız sıralayın. Üzerine fileto balıkları yerleştirip tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı gezdirin. Üzerine zeytinyağına batırdığınız biberiye ve adaşayı dallarını sıralayarak kapatın ve ikinci yağlı kağıdı üzerine kapatıp kağıdın kenarlarını kıvırarak sabitleyin. 180 derecede 35 dakika pişirip kağıdı yırtın ve servis yapın. Not: Bu yemeği porsiyonluk olarak da yapabilirsiniz.

Kahveyle dinlendirilmiş nuar (6 kişilik)

Zor tarif: Kuzu veya dana eti her ikisi de lezzetli seçenekler sunar. Kalabalıksanız kuzu but bölümünü bütün olarak fırına atabilirsiniz. Yaklaşık 5-6 kişiliktir ve 4-5 saatte pişer. Dana pirzola, dana incik veya bütün bir dana bonfileyle de harika yemekler yapabilirsiniz. Bu tarif zor ve lezzette onların bir hayli gerisinde kalan bölümü nuarı kullanıyorum. Ama sonuç cidden iyi. Kahve yerine karabiber veya sumak da tercih edebilirsiniz.

Malzemeler: 

-  1.5 kilo dana nuar

-  1 su bardağı kiraz ağacı talaşı 

-  4 kişilik hazırlanmış filtre kahve (veya sumak yaprağı veya dövülmüş tane karabiber)

-  Servis için balsemikle tatlandırılmış karamelize soğan ve yeşillik

Yapılış:

Büyük bir tencerenin dibine talaşı yayın. Üzerine bir ızgara yerleştirip eti düzgünce koyun ve tencerenin kapağını kapatın. Beş dakika yüksek, ardından kısık ateşte iki saat pişirin. Büyük bir tencereniz yoksa tütsüleme işlemini fırında yapın. Bunun için fırının tabanına folyo kâğıdının üzerine talaşı yayın ve talaşlar renk değiştirmeye başladığında üzeri yağlı kağıtla kapalı nuarı fırının orta rafına yerleştirin. 160 derecede üç saat pişirin. Bu arada filtre kahveyi hazırlayıp soğutun, derin bir büyük bir sürahiye alın. Yeşillikleri yıkayın, soğanı karamelize edip balsemikle tatlandırın. Pişen eti sıcakken, bekletmeden bütün olarak sürahiye yavaşça diklemesine bırakın. Üzerini kapatın ve 15 dakika kahve suyunda dinlendirin. Pişen eti incecik dilimleyip ister soğuk olarak ister sıcak olarak meyve veya et suyu soslarıyla birlikte servis yapın. Bir gün sonra ise soğuk olarak sandviç yapabilirsiniz.