Et yemeyenleri tehdit eden hastalýk Pernisiyöz anemi

B12 vitamini eksikliðine baðlý görülen pernisiyöz anemi, kol ve bacaklarda uyuþukluk, yorgunluk ve unutkanlýkla baþlýyor. Çoðunlukla geç fark edilen hastalýðýn ölümcül sonuçlarý var.

KANSIZLIK hastalýðý olarak bilinen anemi denilince aklýmýza demir eksikliði geliyor.  Aslýnda farklý vitaminlerin vücutta eksik alýnmasý ile de çeþitli anemiler oluþabiliyor. Bunlardan birisi B12 vitamini eksikliðine baðlý görülen pernisiyöz anemidir. Pernisiyöz anemi, bedenin kendi baðýþýklýk sisteminin, mide mukozasýný oluþturan hücrelere karþý antikor yapmasý nedeniyle ortaya çýkar. Sonuçta, B12 vitamini yetersizliði oluþur. Kemik iliðinin yeterli sayýda alyuvar hücresi yapabilmesi için B12 vitamini ve folik asit gereklidir. Pernisiyöz anemi çok uzun bir süre içinde oluþur. Hastalýðýn açýða çýkmasý için hemoglobin düzeyinin aþýrý derecede düþmesi gerekir. Tedavi edilmezse, ölüme yol açabilir. Hastalýk sýklýkla katý vejetaryenler ile kan hücrelerinin yapýmýndaki bozukluk yaþayanlarda görülür.

Ciltte sarýlýða dikkat!

Pernisiyöz anemide uyuþukluk, kol ve bacaklarda duyu azalmasý, nefes darlýðý kasýlmalar, baþ aðrýlarý, yorgunluk, depresyon, unutkanlýk ve buna benzer sinir sistemi bozukluklarý gözlenir. Saçlarda aðarma ve deride sarýlýk fiziksel belirtilerdendir. Hastalýða neden olan pek çok faktör var. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklý besinlerde bulunduðu için et yememek pernisiyöz anemi için ciddi bir risktir. Ayrýca yetersiz  B12 de bu aneminin geliþmesine zemin hazýrlar.

KANDA B12 DÜZEYÝNÝ ARAÞTIRIN

Pernisiyöz aneminin baþ etmeni alýnan vitaminin barsaklarda emiliminde oluþan aksaklýktýr. Mide, barsak veya pankreastaki bir bozukluk B12 vitamininin emilmesini engellediðinden anemi hýzla geliþir. Bu hastalýkta mideye karþý antikor oluþur ve midenin asit üretimi azalýr. Bu pek belirti vermez ama mide kanseri riski biraz artar. Pernisiyöz aneminin belki de en ciddi komplikasyonu, sinir sistemi üzerindeki etkisidir. B12 vitamini eksikliði omurilikte sorunlara yol açar, bacak sinirlerinin baðlý olduðu omurilik bölümlerinin bozulmasýna neden olur. Bunun sonucu olarak bacaklarda karýncalanma hissedilir ve onu uyuþma, zayýflýk ve denge bozukluðu izler. Daha ileri evrelerde kollar da etkilenir. Beslenmemizde günde en az 2 mikrogram B12 vitaminini besinler ile almamýz gerekir. Her gün düzenli olarak ton balýðý, yaðsýz biftek, peynir, yoðurt, yumurta ve tavuk gibi hayvansal besinleri düzenli yediðimizde bu ciddi hastalýk yapan tablo oluþturan anemiden kendimizi koruyabiliriz. Yemekleri, özellikle etleri piþirirken kendi suyunda düdüklü tencerede piþirmek B12 vitamininin besinden kaybolmamasýný saðlayacaktýr.