Eurovision tartýþmalarý...

TRT, Eurovision’a katýlmama kararý aldýðýnda çok tartýþma çýkmýþtý. O dönem TRT belirli ülkelere ayrýcalýklar tanýnmasýna itiraz ediyordu ama biz sebepten çok sonucun üzerinde durmuþtuk. Cumartesi gecesi ayrýcalýklý Fransa yarý finallere katýlmadan direkt finale katýlma hakkýný kullandý ve sonuncu oldu. 

Demek ki ayrýcalýklý olmasa finalleri de göremeyecekti. Peki bu sonuç þimdi kimi haklý çýkardý? Derdim eski tartýþmalarý hatýrlatmak deðil ama çok net söyleyeyim, Fransa’nýn aldýðý sonunculuk TRT’nin bu ayrýcalýklý ülkeler iþine karþý çýkmakta ne kadar haklý olduðunu gösterdi. 

***

Eurovision’da Avusturya adýna yarýþan ve birinci olan sakallý kadýn Conhita Wurs’un durumu bu sene çok konuþuldu. Yarýþma öncesinde protesto edenler tutun da yarýþmanýn ardýndan Rusya’da “neden yayýnladýnýz?” tarzý eleþtiriler bir fikir birlikteliði olmadýðýný gösterdi. Komik olan Türkiye’de kimi yazarlarýn durumuydu. Yýllar önce kadýn olmanýn zorluklarý anlaþýlsýn diye erkeklerin kadýn kýlýðýnda olduklarý “He is a lady” adýnda bir formatýn Türkiye’de yayýnlanmasýna RTÜK tarafýndan yasak getirilmiþti. 

Kelebek’te Cengiz Semercioðlu RTÜK’ün bu kararýný fazlasýyla savunan isimlerin baþýnda geliyordu. Baktým dün “TRT’ciler yarýþmayý yayýnlamadýklarý için sevinmiþlerdir, bu þarký deðil gay eðlencesi fikri pekiþmiþtir” tarzý þeyler yazmýþ. Aradaki fark 180 derece... 

***

Ben ve benim yaþýmda olanlar, çocukluk çaðlarýnda, TRT ekranýnda Zeki Müren’i ilk gördüklerinde anlamlandýrmakta zorlanmýþ, ailelerine mutlaka soru sormuþlardýr.

Dünya deðiþti, çocuklar artýk bizim çocukluk yýllarýmýzdan daha fazla þey görüyor ve biliyorlar. Yine de durum aileler açýsýndan çok anlatýlabilir mi, tartýþmak lazým. 

Erkek çocuklara bebekle oynama izni verilmeyen bir ülkede yaþýyoruz.

Liberal bir bakýþ açýsý ya da abartýlý ebeveyn davranýþlarý bir yana, sakallý bir kadýný çocuklara açýklamak da kolay olmayacaktýr.

***

Türkiye bu yarýþmada olmalý mý? Kimseye ayrýcalýk ve son dakika puan hesaplama deðiþiklikleri olmazsa katýlsýn elbette. Ancak artýk Eurovision birinciliðinin eski anlamý da kalmadý.

Abba ya da baþka efsaneler olmak için Eurovision’a gerek yok, sosyal medya çok daha fazla yýldýz çýkartýyor...