Eurovision tartışmaları...

TRT, Eurovision’a katılmama kararı aldığında çok tartışma çıkmıştı. O dönem TRT belirli ülkelere ayrıcalıklar tanınmasına itiraz ediyordu ama biz sebepten çok sonucun üzerinde durmuştuk. Cumartesi gecesi ayrıcalıklı Fransa yarı finallere katılmadan direkt finale katılma hakkını kullandı ve sonuncu oldu. 

Demek ki ayrıcalıklı olmasa finalleri de göremeyecekti. Peki bu sonuç şimdi kimi haklı çıkardı? Derdim eski tartışmaları hatırlatmak değil ama çok net söyleyeyim, Fransa’nın aldığı sonunculuk TRT’nin bu ayrıcalıklı ülkeler işine karşı çıkmakta ne kadar haklı olduğunu gösterdi. 

***

Eurovision’da Avusturya adına yarışan ve birinci olan sakallı kadın Conhita Wurs’un durumu bu sene çok konuşuldu. Yarışma öncesinde protesto edenler tutun da yarışmanın ardından Rusya’da “neden yayınladınız?” tarzı eleştiriler bir fikir birlikteliği olmadığını gösterdi. Komik olan Türkiye’de kimi yazarların durumuydu. Yıllar önce kadın olmanın zorlukları anlaşılsın diye erkeklerin kadın kılığında oldukları “He is a lady” adında bir formatın Türkiye’de yayınlanmasına RTÜK tarafından yasak getirilmişti. 

Kelebek’te Cengiz Semercioğlu RTÜK’ün bu kararını fazlasıyla savunan isimlerin başında geliyordu. Baktım dün “TRT’ciler yarışmayı yayınlamadıkları için sevinmişlerdir, bu şarkı değil gay eğlencesi fikri pekişmiştir” tarzı şeyler yazmış. Aradaki fark 180 derece... 

***

Ben ve benim yaşımda olanlar, çocukluk çağlarında, TRT ekranında Zeki Müren’i ilk gördüklerinde anlamlandırmakta zorlanmış, ailelerine mutlaka soru sormuşlardır.

Dünya değişti, çocuklar artık bizim çocukluk yıllarımızdan daha fazla şey görüyor ve biliyorlar. Yine de durum aileler açısından çok anlatılabilir mi, tartışmak lazım. 

Erkek çocuklara bebekle oynama izni verilmeyen bir ülkede yaşıyoruz.

Liberal bir bakış açısı ya da abartılı ebeveyn davranışları bir yana, sakallı bir kadını çocuklara açıklamak da kolay olmayacaktır.

***

Türkiye bu yarışmada olmalı mı? Kimseye ayrıcalık ve son dakika puan hesaplama değişiklikleri olmazsa katılsın elbette. Ancak artık Eurovision birinciliğinin eski anlamı da kalmadı.

Abba ya da başka efsaneler olmak için Eurovision’a gerek yok, sosyal medya çok daha fazla yıldız çıkartıyor...