Deðerli Okurumuz Ömer A. “Ben iþçi emeklisiyim, eþim ise ev hanýmý ve 1971 doðumlu. Saðlýk hizmetinde benden faydalanýyor. Eþimi sosyal güvence kapsamýna aldýrmak istiyorum. Þöyle ki;
• Sigortalý olarak mý kayýt yaptýrmalýyým?
• Bað-Kur olarak mý kayýt yaptýrmalýyým?
• Ýsteðe baðlý sigortalý olarak mý kayýt yaptýrmalýyým?
• Tarým Bað-Kur veya sigortalýsý olarak mý kayýt yaptýrmalýyým?
• Mevsimlik iþçi olarak mý kayýt yaptýrmalýyým?
Yukarýdaki seçeneklerden herhangi birisini veya baþka seçenekler var ise hangisine kayýt yaptýrsam daha iyi olur. Bu iþlemlerde sadece emekliliðe esas prim ödemek þartý var mý?
Hangisi daha hesaplý ve avantajlý olup, en kýsa sürede emekli olma imkanýný hangi sistemde olunur. Bu konuda en kýsa sürede bilgi vereceðinizi umuyor ve saygýlar sunuyorum.”
Deðerli okurum, ilk defa bugün itibariyle sigortalý olan kadýnlar 31.12.2035 tarihine kadar 7.200 gün prim öderse 58 yaþýnda 5.400 gün prim öderse 61 yaþýnda emekli olabiliyor.
SSK sigortalýsý olmak için bir iþverenin yanýnda çalýþmak gerekir. Ýsteðe baðlý yani Bað-Kur statülü sigorta için SGK’ya isteðe baðlý sigortalý olma dilekçesi vermek gerekir. Vergi mükellefi veya þirket ortaðý olunmasý halinde Bað-Kur sigortasý baþlar. Tarýmsal faaliyeti bulunan ve tarým kaydý olanlar Tarým Bað-Kur sigortalýsý olurlar.
Herhangi bir iþte çalýþmayanlar, ev hanýmlarý, öðrenciler ve kýsmi zamanlý (part-time) çalýþanlar isteðe baðlý sigorta ile sosyal güvenliklerini devam ettirme veya eksik günlerini 30 güne tamamlama imkanýna sahip olmaktadýr.
Ýsteðe baðlý sigortalý olabilmek için uluslararasý sosyal güvenlik sözleþmelerinden doðan haklar saklý kalmak kaydýyla, Türkiye'de yasal olarak ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleþmesi imzalanmamýþ ülkelerde bulunan Türk vatandaþlarýndan;
a) 18 yaþýný doldurmuþ olmak,
b) Kanuna tabi zorunlu sigortalý olmayý gerektirecek þekilde çalýþmamak veya 4/(a) kapsamýnda sigortalý olarak çalýþmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalýþmak ya da tam gün çalýþmamak,
c) Kendi sigortalýlýðý nedeniyle aylýk baðlanmamýþ olmak,
ç) Ýsteðe baðlý sigorta giriþ bildirgesiyle kuruma baþvuruda bulunmak þartlarý aranýr.
Ýlk defa isteðe baðlý sigortaya bildirim iþlemi, Ýsteðe Baðlý Sigortalýlýk Giriþ Bildirgesi’nin, baþvuru sahibinin ikametini görev bölgesi içine alan SGK Müdürlüðü’ne verilmesi ile gerçekleþir. Tekrar isteðe baðlý sigortalýlýk talebinde bulunacaklar ise talep dilekçesi ile SGK Müdürlüðü’ne baþvururlar. Ev hanýmý olan yani çalýþma hayatýnýn dýþýnda kalanlar isteðe baðlý sigortalý olarak prim ödeyebilirler. Prim tutarý seçilen prim matrahýnýn yüzde 32’sidir. En düþük aylýk matrah aylýk asgari ücret en yükseði de bunun 7.5 katýdýr. Asgari ücret üzerinden isteðe baðlý primi 2018 yýlý için 649.44 TL’dir.
Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Uluslararasý Ýþgücü Genel Müdürlüðü kâðýt ortamýnda bildirilmesine gerek bulunmayan halleri duyurdu. Kamuda teknolojik sistemlerin kullanýlmaya baþlamasý kâðýt ortamýnda yapýlan birtakým bildirimleri de gereksiz hale getirmiþtir.
Buna göre yabancýlarýn çalýþma izin baþvurularý ile ilgili olarak kâðýt israfýna girmemek için;
Yabancý çalýþma izni baþvuru formu ve diðer belgeler,
Ýþe baþlama bildirimi,
Yabancý çalýþma izni iptali talepleri,
Kayýp/zayi olunan, yýpranan çalýþma izin kartlarýnýn yeniden basýlmasý talepleri,
Sadece sistem üzerinden alýnacaktýr. Bu tür taleplere iliþkin gelen dilekçeler elden veya posta yoluyla gönderilirse, Bakanlýðýn gelen evrak servisince kabul edilmeyecek.