Evde bakým aylýðýndan yararlanma þartlarý?

Sosyal devlet ilkesinin gereklerinden biri olan engelliler için evde bakým aylýðýna baþvuranlarýn sayýsýnýn son yýllarda hýzla arttýðý görülmektedir.

Evde bakým aylýðý, bir evde kiþi baþýna düþen ortalama maaþ gelir miktarýnýn, asgari ücretin aylýk net miktarýnýn üçte ikisinden daha az olan kiþilere Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý'nca ödenen destek parasýdýr.

Bakýma muhtaç olan hasta ya da yaþlý kiþilerin evde bakýmlarýnýn yapýlmasý, ihtiyaçlarýný asgari düzeyde karþýlayabilmesi için Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý tarafýndan evde bakým aylýðý veriliyor.

Elbette ki engelliler için ne yapýlsa azdýr. Onlar toplumun vicdaný ve duygusudur. Evde bakým parasý ile de engellilerin bir nebze de olsa yakýnlarý tarafýndan bakýlmasý ve yaþam kalitelerinin arttýrýlmasý amaçlanmaktadýr.

Evde bakým desteði engelli bireylerin kendisine deðil, bakýmýný üstlenen akrabasý, vasisi gibi üçüncü kiþilere verilmektedir.

Evde bakým desteði parasý baþkasýnýn yardýmý ve bakýmý olmadan, gündelik hayatýný devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarýný tek baþýna gideremeyen, engellilere verilecek engelli saðlýk kurulu raporlarýnda ‘Aðýr Engelli’ raporu bulunanlar için ödenmektedir.

***

EVDE BAKIM MAAÞI NASIL ALINIR

Devlet, evde bakýma muhtaç yaþlý ve engelli yakýnýna bakanlara maaþ desteði saðlamaktadýr. Evde bakým maaþýnýn artýþý devlet memurlarý zammýna, gelir kriteri de asgari ücrete endekslidir. Her yýl ocak ve temmuz aylarýnda artýþ yapýlmaktadýr.

Engelli bakýmýný üstlenen yakýnlarýnýn evde bakým parasý almak için;

1) Gelir kriterlerinin uygun olmasý,

2) Bakýma muhtaçlýk kriteri,

3) Aðýr engelli olduðunu belirten saðlýk kurulu raporu,

þartlarý bulunmaktadýr.

Evde bakým parasý almak isteyenler, evde bakým aylýðý alma þartlarýný araþtýrmaya baþladý. Evde bakým parasý verilecek kiþilerin ailesindeki herkesin (engelliler de dahil) toplam net gelirine bakýlýyor.

Daha sonra evde bakým parasý almak isteyen kiþinin ikametgahýnýn bulunduðu yerdeki Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Ýl veya varsa ‘Ýlçe Müdürlüklerine’ baþvuru yapýlmasý ve deðerlendirme sonuçlarýna aylýk baðlanýp baðlanmayacaðýnýn kararlaþtýrýlmasý gerekiyor.

***

GELÝR ÞARTI

Asgari Ücretin AGÝ hariç net tutarýnýn 3’te 2’sinin altýnda geliri olan kiþiler evde bakým maaþý alabilmektedir. 2020 yýlý için kiþi baþýna düþen gelir 2.104 TL’ nin 3’te 2’si olan 1.402 TL’nin altýnda olmalýdýr.

Örneðin, dört kiþilik bir ailenin evde bakým desteði hakkýndan yararlanabilmesi için hane gelirinin 1.402*4= 5.608 TL‘nin altýnda olmasý gerekmektedir.

SGK tarafýndan 2018 yýlýndan itibaren Ramazan ve Kurban bayramlarýnda ikramiye verilmesi uygulamasý nedeniyle gelir þartýnýn aþýlmasý söz konusu olabilmektedir. 7166 Sayýlý Torba Kanun’la yapýlan düzenleme bayram ikramiyelerinin hane içinde kiþi baþýna düþen ortalama aylýk gelir hesaplamasýna dâhil edilmemesi suretiyle bakýma ihtiyacý olan engellilerin mevcut yardým ve hizmetlerden faydalanmaya devam edebilmesi saðlanmýþtýr.

Evde bakým aylýðý 2020 yýlý Temmuz ayýndan itibaren 1.544,60 TL'ye yükseldi. Þu an evde bakým aylýðý 1.544,60 TL'dir.

Bakýma muhtaç engellinin vefat etmesi durumunda 15 gün içerisinde bildirmek gerektiðini hatýrlatalým.