Bu referandumda “evet” diyeceðim. Bu kararýmýn arkasýnda; “bu topraklardaki varlýðýmýzýn tehlikede olduðuna yönelik algým”, “etkin bir ülke yönetim sistemine ihtiyacýmýzýn olduðunu düþünmem” ve “siyasal tutumlarým” yer alýyor. Kendi adýma “evet” demem için 10 gerekçem var.
1- Devletin ayakta kalmasý için “evet” diyeceðim. Soðuk savaþ sonrasý deðiþen dünyada Suriye, Irak, Libya’da devletin çöktüðünde neler olduðunu gördük. Þu anki dünya ulus devletlerin hayatta kalma mücadelesi verdiði bir dünya. Ayakta kalabilmek için liderliðe ve güçlü bir devlet sistemine ihtiyacýmýz var. Cumhurbaþkanlýk hükümet sisteminin bu açýdan parlamenter sistemden daha avantajlý olduðunu düþünüyorum.
2- Lider yenilenmesini saðladýðý için “evet” diyeceðim. Yeni sistem, Amerikan sistemine benzer þekilde, Cumhurbaþkanlýðý seçimini kazananýn ülkeyi yönetmesini, kaybedenin ise siyasal olarak oyundan düþmesini saðlýyor. Kazanan da en fazla iki dönem kazanabilir, sonra gider. Yeni gelen düzenini kurarsa gidenin esamesi okunmaz. Böylece en uzun liderlik süreci on yýlla sýnýrlanmýþ olur.
3- Bürokrasinin yenilenebilmesi için “evet” diyeceðim. Cumhurbaþkanlýðý sisteminde ekip olarak gelinip ekip olarak gidilir. Böylece bürokrasinin kilit noktalarý da deðiþime uðrar. Sonuç olarak da bu ülkenin baþýna bela olan bürokratik vesayet de zayýflamýþ olur.
4- Etkin yönetim imkanlarýnýn artmasý için “evet” diyeceðim. Halktan yetki almýþ bir Cumhurbaþkaný ve onun belirlediði ekip, siyasal olarak etkin ve hýzlý karar alma mekanizmalarýna ve kararlarý hayata geçirme imkanlarýna sahip olur.
5- Bu toplumun “yerli ve milli damarýnýn” “evet” yönünde olduðunu bildiðim için “evet” diyeceðim. Siyaseten bu ana damar üzerinde kalmayý, onun kalp atýþlarýyla uyumlu olmayý siyasal olarak seçtiðim için “evet” diyeceðim.
6- Avrupa ülkelerinin hayýr çýkmasýný istemelerinin gerekçelerini anladýðým için “evet” diyeceðim. Avrupa ve ABD’nin elinden gelse “bizi Mursi yaparlar”. 15 Temmuzdaki tavýrlarý da bununla ilgili. Alman Ýstihbarat baþkanýnýn 15 Temmuz’da FETÖ’yü görmeme gerekçelerini anladýðým için “evet “diyeceðim.
7- Vesayetçi güçlerin “hayýr” dediði için “evet” diyeceðim. 90 yýllýk düzeni yürütenlerin ve bu 90 yýl boyunca devleti kontrol ederek sosyal ve ekonomik imkanlar elde edenlerin “hayýr” dediði için “evet” diyeceðim.
8- Devletin baþýný hep halkýn direk seçeceði için “evet” diyeceðim. Bu yöntem Anadolu irfanýna hitap etmeyenlerin seçilme þansýnýn olmamasýný saðlar. Halkýn ülkeyi yönetecek Cumhurbaþkanýný seçmesi, Türkiye’nin sosyolojisinin yönetime direk yansýmasýný saðlar. Bu sayede örgütlü güç gruplarýnýn sistemi kontrol etmesinin önüne geçilmiþ olur..
9- “Hayýr” çýkarsa siyasal ve ekonomik kriz süreci tetikleneceði için “evet” diyeceðim .Evet “istikrar” demek. “Hayýr” ise sosyal, ekonomik ve siyasal açýdan kaotik özellikler gösteren bir sürecin tetiklenmesi demek.
10- Erdoðan’ýn liderliðine inandýðým için “evet” diyeceðim. Erdoðan, siyasal olarak hayatta kalmamýzý saðlayan “siyasal güdülere” ve “mücadele becerisine” sahip. Ayrýca toplumda %52 sosyolojik karþýlýðý var. Bunu baþka bir kiþiyle saðlama imkanýmýz yok. Erdoðan’ýn siyasal liderliði hem “devletin bekasý” hem de “millet iradesinin hakimiyeti” için gerekli.