Evlatlarýmýz kýymetlidir...

Irak Þam Ýslam Devleti (IÞÝD), Washington-Moskova bilek güreþi hattýnda, Tahran-Riyad-Tel Aviv üçgeninde palazlandý. Þam ve Baðdat’taki despotlar bu trajediye hatýrý sayýlýr katkýda bulundular. ABD’nin açýkladýðý IÞÝD’e karþý savaþ stratejisinin ana hedefi: 1- Rusya’yý, Beþar üzerinden girdiði Ortadoðu’dan atmak, 2- Ýran’ýn Þii nüfusa dönük kanlý saldýrýlarý bahane ederek cepheye girmesini önlemek, 3- Suudi Arabistan ve Ýsrail’in güvenliðini garanti altýna almaktýr. 

Burada Türkiye nerede?

Moskova’ya sert mesaj...

Obama, ABD liderliðindeki koalisyonun IÞÝD’e dönük müdahalesinin Irak’la sýnýrlý kalmayýp Suriye’yi de kapsayacaðýný söyleyerek Rusya’yý zor bir ikilemle karþý karþýya býraktý. Baðdat Amerikan müdahalesini davet etti, ama, Þam’daki yönetimden  böyle bir çaðrý yok. Koalisyonun Suriye’ye dönük askeri harekatý, Þam ve Moskova (bu arada tabii ki Tahran) tarafýndan egemen bir devletin topraklarýna yapýlmýþ saldýrý olarak nitelenecektir. Suriye bu tür bir saldýrýyý önleyebilir mi, önleyemez, ama Rusya isterse, aðýr bedel ödetir. Suriye, ülkenin, Ýsrail hava saldýrýlarýna karþý korunmasý için Rusya tarafýndan kurulmuþ çok güçlü bir hava savunma sistemine sahip. Bu sistem, esas olarak Rus teknisyenlerin kontrolünde, yani, Suriye’den ateþlenen bir yerden havaya savunma füzesinin düðmesi Moskova’nýn elinde. Rusya, Suriye hava sahasýna girecek Amerikan uçaklarýna karþý o düðmelere basacak mý, basmayacak mý? Washington, orada düþecek bir Amerikan uçaðýnýn gerçek failini biliyor!.. IÞÝD’e dönük bir operasyonda ateþlenecek her hava savunma füzesi, ABD-Rusya hesaplaþmasýnýn tahminlerin çok ötesinde gerginliðe savrulmasýna neden olacak. Putin bunun farkýnda. O füzeleri ateþlemezse, Ortadoðu denkleminden çýkmýþ olacak, ateþlerse, Ukrayna baþta eski Sovyet coðrafyasýnda neyle karþýlaþacaðýnýn garantisi yok.

Suudi’lerin telaþý...

Suudi Prens Bandar bin Sultan, Irak-Suriye-Lübnan hattýndaki Ýran destekli Þii milislere karþý denge kurmak için bölgedeki radikal unsurlara ve Sünni Arap aþiretlerinin silahlý milislerine destek olurken bir “Frankenþtayn” yarattýðýný bilmiyordu. IÞÝD’in Musul’u ele geçirmesi, Suudi Arabistan için çok ciddi bir “iç alarmdýr!..” Suud hanedaný, kendi topraklarýndaIÞÝD ve El-Kaide tarzý örgütlenmeleri sevmez, onlarýn, ülke topraklarý dýþýndaki varlýðýndan da rahatsýz olmaz. Amaç, “hanedanýn” halk tarafýndan sorgulanmasýný önlemek, bu yapýlarýn bir gün sarayýn kapýsýna dayanmasýný durdurmaktýr. Irak-Suriye coðrafyasýnda güçlenen IÞÝD“hanedan” için artýk bir “iç güvenlik” riskidir. Halifesini ilan etmiþ Vehhabi bir örgüt, Suudi gençliði içindeki gücünü artýrýyor. ABD, IÞÝD’e karþý koalisyonun merkezine Suudi Arabistan’ý yerleþtirerek Kral’a gerekli garantiyi bunun için verdi.  

Tetikleyici Ýran ve Ýsrail...

Ýki ülke, iþlerin bu noktaya gelmesinde farkýnda olmadan koalisyon yaptýlar. Ýran, bölgedeki istikrarsýzlýðýn Irak-Suriye-Lübnan güney hattýnda bir “Þii Hilali” kurulmasýna yardýmcý olacaðýna inandý, Beþar Esed ve Nuri el Maliki’nin Sünni Araplar’ý korkunç sona sürükleyen politikalarýna destek vererek Sünni radikalizmin yükseliþine zemin hazýrladý. Ýsrail, ayný coðrafyada bir Sünni-Þii savaþýnýn üzerindeki tehditi azaltacaðýný planladý. Ýkisi de yanýldýlar. Karþýlarýnda artýk ateþi kolay sönmeyecek Sünni hareketi var. Buna Suudi’lerin Mýsýr baþta, Arap dünyasýnda demokrasi taleplerine karþý müdahalesi eklenince birlikte IÞÝD’i yarattýlar.

ABD’nin günahlarý...

George W.Bush-Tony Blair ikilisinin Irak iþgali yalana dayanýyordu, hataydý, bölgede Pandora’nýn Kutusu’nu açtýlar. Obama’nýn bölgeden apar-topar çekilmesi ve özellikle Suriye Savaþý’nda gereken liderliði sergilememesi ikinci büyük hata oldu. Amerika, þimdi, iki hatayý, siyasi sonucu olmayacak bir askeri gösteriyle düzeltmeye çalýþýyorIÞÝD, 36 ayda yok edilebilir, ama Esed, Nuri el-Maliki gibi siyasetçiler, Suudi KralýAbdullah, Benyamin Netanyahu, Ali Hamaney, sünni ve þii diðer milis teþkilatlarý, Sisi, radikal fetvacýlar, bölgesel mollalar, aþiret reisleri... Hepsi burada kalacak... Bölge, bir kuluçka makinesi gibi, düzenli olarak radikalizm üretiyor...

Bu nedenle, Türk hükümetinin geliþme karþýsýnda sergilediði temkinli tablo ve “tüm Ortadoðu için yeni bir siyasi çözüm” talebi önemlidir.

Önce Irak iþgali, devamýnda Suriye Savaþý, bölgede büyük bir kara delik yarattý, yanýna yaklaþaný içine çekiyor.

Bizim orada iþimiz yok!..

Evlatlarýmýz kýymetlidir... Görevleri yalnýz kendi vatanlarýný savunmaktýr...