RTÜK’ün izdivaç programlarýyla ilgili haklý endiþeleri var. Tüm bunlara raðmen, televizyonculuðun geleceði adýna, evlilik programlarý yasal zorlamayla yayýndan kalkmamalý. Televizyonculuðun geleceðiyle ne alakasý var diyeceksiniz, çok alakasý var. Haberler dýþýnda televizyonlarda canlý yayýnlanan tek program çeþidi izdivaç programlarý.
Reyting listesini elinize alýp, bir bakýn. Baþtan sona kanallara kaset teslimi daðýtýlan dizilerin hakimiyeti var televizyonculuðumuzda. Evlilik programlarýný çýkarýrsak tüm kanallarda kalan stüdyo programlarýnýn sayýsý iki elin parmaklarýný geçmez.
Mesela stüdyo þefi diye bir meslek vardý eskiden, çok da önemli bir iþlevi vardý o mesleðin artýk kalmadý gibi. Aktüel kamera kullananlarla stüdyo kameramanlarý arasýnda fark olurdu. Þimdi hepsi bitiyor teker teker ve insanýn caný sýkýlýyor televizyonculuk adýna.
***
Þimdi bazý programlar isimleri sayacaðým size: Þahane Pazar, Laf Lafý Açýyor, Ýner misin Çýkar mýsýn, En Zayýf Halka, Bir Kelime Bir Ýþlem, Evet Hayýr, Baþka Yerde Yok, Film Gibi mesela...
Eskiden canlý olarak gelirdi bu programlar ekrana, ciddi televizyonculuk emeði vardý hepsinde. Diziler desen onlar da daha televizyonculuk dürtüsüyle çekiliyordu. Þimdi reklam kuþaðý açabilmek için uzattýkça uzatýlýyor diziler. Oysa Süper Baba’dan tutun da, Bizimkiler’e, Þahnaz Tango’dan tutun da Mahallenin Muhtalarý’na kadar hepsi televizyonculuk adýna yapýlýyordu.
Haber programlarý bir hatýrlayalým, mesela A Takýmý vardý rahmetli Savaþ Ay’ýn sonra Siyaset Meydaný, Ateþ Hattý, 32. Gün, Objektif, Durum, Genç Bakýþ, Kazan Kaynýyor, Teke Tek daha bir sürü program saymak mümkün. O günleri mumla arýyor þimdi televizyonculuðumuz.
Kanal yönetmek demek artýk tutacak dizi bulup araya haberler ve reklamlarý yerleþtirip kadýn programlarý ve dizi tekrarlarýný yayýna vermek demek oldu.
Oysa dekorundan, ýþýðýndan, stüdyoya gelecek seyircisine kadar bir sürü heyecanlý aþamasý vardý televizyonculuðun, bitti maalesef.
***
Televole’lerin toplum üzerindeki etkisi sosyolojik araþtýrmalara konu olmuþtu bir zamanlar. Haklý bir tartýþmaydý o, 200 kiþinin yaþamýný tüm Ýstanbul’un yaþamý zannedenler de olmuþtu, kanallarda Sibel Can muhabirliði gibi uzmanlýk alanlarý da...
O zaman böyle televizyonculuk anlayýþý olmaz diye isyan edenlerden biriydim bugün de böyle televizyonculuk anlayýþý olmaz diyorum.
Geldiðimiz noktayý anlamak adýna bir örnek vereyim: Endemol Shine dünyanýn en önemli televizyonculuk formatý üretim þirketlerinden biridir, Türkiye’de dizi de çekiyor. Ýþte evlilik programlarý içerik, fayda-zarar hesabý tartýþmalý olsa da unutulan televizyonculuðun yaþatýlmaya çalýþtýðý tek alan. O yüzden yasaklanmamalý...
***
RTÜK haber bültenlerini reyting yarýþýndan çýkarsýn demeyeceðim, bültenler o gün kaldýrýlýr öyle bir karar alýnýrsa.
Ancak dizi tekrar sayýlarýna, aylýk yayýn saatlerinde asgari haber-tartýþma, canlý yayýn, müzik gibi kýstaslar koysa daha doðru olur.
Eskiden tüm kanallar erken saatlerde halk müziði programý ya da klibi yayýný yaparlardý zira mecburiyetler vardý. Mecburiyet yayýncýlýkta iyi deðildir ama dizi tekrarýndan daha iyi þeyler de çýkabilir...