Boþanma kararlarýnýn arkasýndaki önemli nedenlerden biri de kiþilik özellikleri açýsýndan spektrumun iki ucunda olan eþlerin birbirlerini negatif ve sorunlu olarak algýlamalarýdýr. Bu kiþilik özelliklerinden biri de sorumluluk veya sorumsuz olma meselesidir.
Sorumluluk duygusunun yüksek olmasý; vazifelerini yerli yerinde yapmak, hayatýn gerekleri için sürekli bir çaba içinde olmak, çok çalýþmak, iþlerin aksamamasý için alarm halinde olarak önlem almak þeklinde tanýmlanabilir. Sorumluluk duygusunun düþük olmasý veya sorumsuz olma hali ise; hayat vazifelerine karþý duyarsýz olmak, çalýþmaktan çok rahat olmayý seçmek, sorunlarýn gidiþini önemsemez görünmek, iþten çok eðlenceye düþkün olmak, çalýþmaktan çok boþta kalmak olarak tanýmlanabilir.
Ýnsanlar sorumluluk hissetme ve eyleme geçme açýsýndan spektrumal daðýlýrlar. Bir uçta aþýrý sorumlu kiþiler, yanýnda sorumlu kiþiler, ortada ortalama sorumluluk duygusu olanlar, diðer tarafta sorumsuzlar ve spektrumun bu ucunda ise aþýrý sorumsuz kiþiler bulunur.
Eðer eþlerden biri kiþilik özelliði olarak aþýrý sorumluluk duygusuna sahipse, diðer eþ spektrumun diðer ucunda sorumsuz veya aþýrý sorumsuzsa ikisi de birbirini olumsuz algýlayacaktýr. Aþýrý sorumluluk tarafýnda olan diðerini güvenilmez, evlilik ve çocuklarla ilgili üzerine düþen görevleri yapmaz, aylak ve boþ kiþi olarak görür. Spektrumun sorumsuz tarafýnda olan kiþi ise diðer tarafý aþýrý ciddi, tahammülsüz, zorlayýcý, kontrolcü ve çalýþma manyaðý olarak deðerlendirir. Kendi perspektiflerinden geliþtirilen ve kendini haklý diðerini sorunlu gören bu iki uçtaki farklý bakýþ açýlarý çiftleri boþanma sürecine götürür. Eþler boþanma gerekçelerini “eþim sorumsuzun tekiydi, sorumsuzluðuna ve vurdumduymazlýðýna dayanamadým” veya “eþim zor biriydi, rahat deðildi, sürekli beni sýkýyordu, evlilikte rahat yüzü görmedim” diye açýklarlar.
Evlilik aþamasýnda kiþiler daha çok kiþilik olarak kendilerine benzeyen kiþilerle evlenmek eðilimindedirler. Fakat âþýk olma gibi duygusallýk, güzellik yakýþýklýlýk gibi beðeni veya dindarlýk gibi yaþam felsefesi uyumu üzerinden evlenebilirler. Evlilik gibi yakýn iliþki döneminde ise sorumluluk açýsýndan iki uçta olmak sorunlar yaratýr. Bu kiþiler nadiren iliþkiyi yönetmenin bir yolunu bulurken çoðunlukla ya çalkantýlý ve çatýþmalý bir iliþki içinde kalýrlar ya da boþanma eðilimine girerler.
Ýþin kötüsü sorumluluk açýsýndan ýlýmlý farklýlýklarýn yönetiminde terapistler daha etkili iken, aþýrý uçta eþlerin uyumlu ve sorunlarý idare edebilir veya yönetebilir hale gelmelerine yardýmcý olmalarý daha zordur. Çünkü aþýrý uçtaki kiþilik özellikleri için çare idare etmenin / yönetmenin yanýnda ayný zamanda “kabul” edebilmektir. Seçim yaparak kabul edebilmek Mevlâna gibi geniþ yüreklilik gerektirir. Bu da az insanýn yapabileceði bir iþtir.