Bir önceki yazýmda evliliklerdeki kýrmýzý kartlýk hareketleri þöyle sýralamýþtým: Eþi aþaðýlamak ve küçük görmek, kendi ailesi ile birlik olup eþini yalnýz býrakmak, dayak, alkol / uyuþturucu madde / kumar / oyun / sosyal medya baðýmlýlýklarý, cinselliðe zorlamak veya cinselliði terk etmek, ev ve ailenin dýþýnda bir hayat kurmak, sadakatsizlik göstermek, eþin maddi imkanlarýný sömürmek veya eþi parasýz býrakmak, çalýþmayýp evin geçimi için uðraþmamak. Ýlk beþini o yazýmda açýklamýþtým. Bugün kalan dördünü yazacaðým.
Ev ve ailenin dýþýnda bir hayat kurmak
Evli olmak eþi ve çocuklarýný hayatýnýn merkezine koymayý gerekli kýlar. Eþ iliþkisini hayatýn tek unsuru haline getirmek ne kadar yanlýþsa, eþi hayatýnýn kenarýna koyup baþka þeylerle aþýrý meþgul olmak daha büyük yanlýþtýr. Eðer bir kiþi, eþi ve çocuklarýný unutacak düzeyde baþka dünyalara dalarsa, vaktini ve emeðini evin dýþýndaki meþguliyetlere tek baþýna harcamaya baþlarsa, eþe vermesi gereken emeði baþkalarýna verirse, evin dýþýnda bir hayat kurmuþ olur. Eþi ve çocuklarý ihmal etmek anlamýna gelen bu durum, daima hem evliliðe hem de çocuklara zarar verir.
Sadakatsizlik göstermek
Sadakatsizlik eþ iliþkisine en aðýr ve ölümcül yarayý vurur. Aldatýlan eþte ihanete uðramak, öfke, güvensizlik, küskünlük, özgüven azalmasý gibi güçlü duygular oluþur. Adeta kiþinin zihninde fýrtýnalar eser. Onarýlmasý mümkün ama oldukça zor olan bu durumda, evlilik ya yaralý bir þekilde seyreder ya da boþanmayla sonlanýr. Evlilik içinde olan sorunlar sadakatsizliðin psikolojik alt yapýsýna dair bir þeyler söylese de haklýlýk veya meþruiyetini göstermez. Sadakatsizlik her þartta eþ iliþkisinde kýrmýzý kartlýk harekettir.
Eþin maddi imkanlarýný sömürmek veya eþi parasýz býrakmak
Eþ iliþkilerinde eve giren paranýn nasýl harcandýðý sýk sorun yaþanan meselelerden biridir. Özellikle eþler arasýnda parasýnýn yenmesi, sömürülme, paranýn kullanýmýnda adaletsizlik olduðu algýsýnýn oluþmasý evlilik iliþkisi üzerine yýkýcý etkide bulunur. Paranýn nerden ne kadar geldiði ve nereye nasýl harcandýðý konusunda bir þeffaflýk olmalýdýr. Ayrýca paranýn yönetimi konusunda karþýlýklý müzakere, ikna ve uzlaþma süreçleri yaþanmalýdýr. Aksi durumdaki keyfilik, bildiðini okuma tutumlarý duygusal kýrgýnlýklara ve güven problemlerine yol açar.
Çalýþmayýp evin geçimi için uðraþmamak
Eþlerin özellikle de erkeðin evin geçimi konusunda süreðen bir çaba içinde bulunmasý beklenir. Evin geçimi için çaba içinde olmamak, bunun yerine evde boþ oturmak, sokakta boþ gezinmek veya eðlence mekanlarýna takýlmak aile sorumluluðu ile baðdaþmaz. Bazý kiþiler çalýþýp evi geçindirmek hususunda ilgisiz ve gayretsiz bir tutum içindedirler. Özellikle baðýmlýlýklarý da varsa hem çalýþmayýp hem de evde var olan parayý keyfi olarak harcama eðilimindedirler. Bu durum kýrmýzý kartýn en haklý gösterilmesi gereken durumlardan biridir.
Bir evlilikte kýrmýzý kartlýk hareketlerin olmasý evliliðin saðlýksýz olduðunu, eþ ve çocuklarýn ruhsal açýdan risk altýnda olduðunu gösterir. Kýrmýzý kartlýk hareketlerin varlýðýnda diðer eþin bu durumu acil bir hal olarak görüp harekete geçmesini gerektirir. Ýlk hedef sahici bir deðiþimle beraber onarma olmakla beraber, bu gerçekleþmediðinde kendini ve çocuklarýný koruma amaçlý boþanmanýn meþruiyeti oluþur.