Evliliklerde sýk yaþanan 10 sorun

1- Aileler ile ilgili sorunlar

TUÝK araþtýrmasýna göre, Türkiye’de eþlerin %10.8’i birbirlerinin aileleri ile ilgili sorun yaþýyor. Aileler ile ilgili en sýk sorun örnekleri þu þekilde:  Eþlerin kendi anne ve babasýný eþin önüne koymasý, kararlarý eþiyle deðil kendi ailesi ile almasý, bir tarafýn diðerinin ailesi ile ziyarete gitmek / görüþmek istememesi, eþin diðer aile fertlerinden birileriyle kavgalý veya küs olmasý, ailelerin uzun süreli yatýlý kalmasý konusunda anlaþamama, ailelerle birlikte ayný evde / apartmanda yaþamak isteyip istememe.

2- Para ve harcamalar ile ilgili sorunlar

Yine TUÝK araþtýrmasýna göre, eþlerin % 31.2’si ekonomik harcamalar konusunda sorun yaþýyor.  Para ile ilgili en sýk sorun örnekleri þunlar: Eve giren paranýn geçime yetmemesi, paranýn yönetimini kimin yapacaðý, eþlerden birinin diðerini müsrif veya cimri görmesi, eþlerden biri parayý biriktirmekten diðerinin rahat harcamaktan yana olmasý, alýnan mal ve mülkün kimin üzerine kayýtlý olacaðý meselesi, miras paylarýnýn alýnýp alýnmamasý, ailelere yapýlan para yardýmlarýnda anlaþamama.

3- Ev iþleriyle ilgili sorunlar

Ýki tarafýn çalýþtýðý eþlerde; eþin ev iþlerini paylaþmak istememesi, ev iþlerinin hep bir taraf üzerine kalmasý, eþin yaptýðý ev iþlerinin beðenilmemesi / yetersiz bulunmasý, kimin hangi ev iþini yapacaðý konusunda anlaþamama sýk görülen sorunlar listesine giriyor. Kadýnýn ev hanýmý olduðunda ise; kadýnýn eþinin ve çocuklarýn aþýrý daðýtýp toplamadýðýný düþünmesi, erkeðin ev iþlerinin yeterli yapýlmadýðýný düþünmesi (ev kirli, düzenli yemek yok gibi), kadýnýn evdeki erkek iþi olarak kabul edilen tamiratlarý yapmamasý / yaptýrmamasý, evin alýþveriþinin yapýlmamasý gibi sorunlar listeye giriyor.

4- Çocuklar ile ilgili sorumluluklar

 Çocuklarýn bakýmý konusunda eþin yardým etmemesi, çocuklarýn eðitim ve yetiþtirilme þekli ile ilgili fikir ayrýlýklarý, eþin çocuklar ile ilgilenmediðini düþünme, çocuklarýn derslerini takip etmeme, çocuklarla vakit geçirmeme, çocuklarý etkinliklere götürmeme.

5- Cinsel yaþamla ilgili sorunlar

Eþlerden birinin cinsellikten kaçmasý, cinsel iliþki sýklýðý konusunda beklentilerin farklý olmasý, eþin cinselliðe soðuk olduðunu düþünme, eþin kilo almasýný cinsel açýdan sorun etme, cinselliði baþlatmanýn hep bir taraftan gelmesi gibi sorunlar listeye giriyor.

6- Sosyal yaþam ve boþ vakit geçirme ile ilgili sorunlar

Eþlerden biri hafta sonu evde kalmak isterken diðeri dýþarý çýkmak isteyebilir. Birisi alýþveriþ merkezine gitmek isterken diðeri daðda bayýrda dolaþmak ister. Birisi yalnýz baþlarýna gezmeyi isterken diðeri geniþ aile ile birlikte sosyalleþmek isteyebilir.

7- Kýskançlýk sorunu

TUÝK araþtýrmasýna göre, kýskançlýk  %21.9 ile sýk görülen bir sorun.  Sorunlar þöyle yaþanabilir: Eþinin sürekli denetleme, eþine baþkalarýnýn ilgili davrandýðýndan kuþkulanma, eþi evde tutmaya çalýþma, baþkalarýyla görüþmesini kýsýtlama, eþin giyimine fazlaca karýþma, eþin kimlerle ve nerede olduðu ile ilgili sürekli sorgulama.

8- Öfke sorunu

Öfke sorunu olan eþ; kýrýcý sözler söyler, baðýrýp çaðýrýr, eþyalarý kýrar ve eþe fiziksel zarar verebilir. Öfke nöbetleri sýradan meseleler üzerinden olursa diðer eþ her zaman tehdit altýnda hisseder. Emniyet duygusu yerine korku olabilir.

9- Aldatma

Aldatma eþ iliþkisi üzerine yýkýcý etkide bulunur. Aldatýlan eþ, travmatik bir ruh haline girer. Aldatýlma olayýný tekrar tekrar düþünür. Uyku, iþtah düzeni bozulabilir. Hayata ve her þeye karþý güvensiz hale gelebilir.

10- Ýþ ve aile dengesinin bozulmasý

Eþ iliþkilerinde iki eþin birbirlerinin hayatýnýn merkezinde olmasý gerekir. Aþýrý yoðun iþ hayatýna kapýlýp eþi ve aileyi geri plana atmak, diðer eþte ihmal edilmiþ hissi uyandýrýr. Bir eþ yalnýz kalmaktan þikayet eder, diðeri aile için çalýþtýðýný söyler. Ýliþkide birbirini suçlama baskýn tarz haline gelebilir.