‘Evsizler’ temalý kýsa film yarýþmasý

Kýsa film kervaný yürümeye devam ediyor. Genç Öncüler dergisi ve hareketi tarafýndan, önemli internet ortamlarýndan Sinefesto’nun katkýlarýyla, sinemanýn önemli bir ayaðý olan kýsa film dalýnda evsizleri temel alan bir kýsa film yarýþmasý düzenleniyor.

Ýnsanýn en temel ihtiyaçlarýndan biri olan baþýný sokabileceði bir çatýdan deðiþik sebeplerle mahrum kalan bireyleri konu alacak yarýþmanýn jürisinde, sinemanýn çeþitli dallarýnda aktif olan Mahmut Fazýl Coþkun, Tarýk Tufan, Cihan Aktaþ, Abdülhamit Güler ve ben bulunuyoruz. Ödülleri ise birinciye 7 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 2 bin, jüri özel ödülü ve Genç Öncüler özel ödülü de biner TL olarak þekilleniyor. 15-40 yaþ arasý herkesin katýlabileceði yarýþmanýn son müracaat tarihi ise 1 Nisan 2016. Yarýþmayla ilgili ayrýntýlý bilgi genconculer.com adresinden elde edilebilir.

Araþtýrma ve Kültür Vakfý (AKV) bünyesindeki Umran Kültür ve Medeniyet Hareketi’nin uzantýsý olarak çýkan Genç Öncüler dergisi inisiyatifiyle düzenlenen yarýþma, Müslüman duyarlýlýklý bir oluþumun sosyal adaleti ilgilendiren bir konuya eðilmesi anlamýnda özel bir önem kazanýyor. Hareket, örneðin, modern ve seküler düþüncenin gençlere sunduðu hayat tarzýnýn moda baðýmlýlýðý, sanal hayat, internet baðýmlýlýðý, genel medya ve sosyal medyanýn olumsuz etkilerine karþý Ýslami bir duruþla alternatif bir hayat tarzý geliþtirmelerini öngörüyor. Derginin kapak konularý arasýnda “Modern hýrsýzlýk-Taþeronluk”, (çarpýk þehirleþmeyi iþlediði) “Ucube medeniyeti”, “Evsizler nerede yaþar?”, “Müslüman tutsaklara özgürlük” gibi güncel baþlýklar bulunuyor. Umran Kültür ve Medeniyet Hareketi, ayrýca üniversite faaliyetleri, özel geceler, seminerler, tiyatro, paneller, film okumalarý, kamplar, geziler ve yaz okullarý gibi kültürel çalýþmalarý da önceliyor.

MANEVÝ SORUMLULUK

Ýçinde yaþadýðýmýz toplumda, bireysel bir yönelimle özel sitelerde, ihtiyaç fazlasý tüketim mallarýyla lükse kaçan bir hayat süren dindar hüviyetli kimselerin fakr u zaruret içinde bulunan insanlarýn varlýðý karþýsýnda duyarlýlýk sahibi olmasý aslýnda dindarlýðýn da en asli vasýflarýndan birisi olsa gerektir. Günümüzde bencilliðin de getirdiði ölçüsüz bir savrulmayla güya manevi hassasiyete sahip insanlarýn da içinde bulunduðu erozyon, maalesef bu önemli toplumsal kesimi de töhmet altýnda býrakmaktadýr. Üstelik yakýn coðrafyanýn, özellikle de Ýslam coðrafyasýnýn içinde bulunduðu hazin durum, bizleri bireysellikle diðergamlýðýn dengelendiði varoluþsal bir sorgulamaya davet etmesi apaçýk bir gerçeklik olarak ortada durmaktadýr. Dolayýsýyla, böylesi bir hassasiyetle hareket eden Araþtýrma Kültür Vakfý gibi kuruluþlarýn sosyal bilinçle ‘evsizlik’ gibi çok önemli bir insanlýk durumunu öne çýkaran bir kýsa film yarýþmasý düzenlemesi, manevi ve toplumsal sorumluluk açýsýndan son derece önem arzetmektedir. Göç, genel adalet, sýðýnma gibi insan haklarýný ilgilendiren konularýn yaný sýra, manevi bunalým, arayýþ, her türlü baðýmlýlýk, ferdi irade gibi daha varoluþsal konularda da benzer yarýþmalar düzenlenmesi en baþta insani bir yükümlülük olarak bütün kuruluþlarýn önünde durmaktadýr.