EYT yasasýnýn yürürlüðe girmesiyle birlikte okurlarýmýzdan da her gün onlarca soru geliyor.
Bazý okurlarýmýz emeklilik baþvurusu yaptýklarýný ve iþyerinden ihbar ve kýdem tazminatý alýp alamayacaklarýný merak ediyor.
Elbette emeklilik nedeniyle iþten ayrýlan ve en az bir yýldýr o iþyerinde çalýþan iþçilerin kýdem tazminatý alma haklarý bulunuyor.
Ancak ihbar tazminatý farklý þartlarý gerektiriyor.
Diðer bir deyiþle emeklilik nedeniyle iþten ayrýlan iþçi ihbar tazminatý alamaz. Emeklilik dilekçesini verdiði tarihten itibaren iþten ayrýlabilir.
Ýþ Kanunu gereði iþ sözleþmesini feshetmek isteyen taraf; feshi yazýlý olarak ve çalýþma süresinin gerektirdiði bildirim süresine baðlý kalarak diðer tarafa iletmekle yükümlüdür.
Ýþ Kanuna göre iþ sözleþmeleri;
- Ýþi altý aydan az sürmüþ iþçi için, bildirimin diðer tarafa yapýlmasýndan baþlayarak iki hafta sonra,
- Ýþi altý aydan bir buçuk yýla kadar sürmüþ olan iþçi için, bildirimin diðer tarafa yapýlmasýndan baþlayarak dört hafta sonra,
- Ýþi bir buçuk yýldan üç yýla kadar sürmüþ olan iþçi için, bildirimin diðer tarafa yapýlmasýndan baþlayarak altý hafta sonra,
- Ýþi üç yýldan fazla sürmüþ iþçi için, bildirim yapýlmasýndan baþlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiþ sayýlmaktadýr. Sözleþmelerle veya toplu iþ sözleþmeleriyle ihbar sürelerinin arttýrýlmasý mümkündür.
Ýþ sözleþmesini kanunda belirlenen 2-4-6-8 haftalýk bildirim sürelerine uymaksýzýn fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatý olarak diðer tarafa ödemek durumundadýr.
Yukarýda belirtilen bildirim süreleri bölünemez, kýsmen uygulanamaz. Yani bir kýsmýnýn bildirim süresinde çalýþarak, bir kýsmýný da tazminat olarak ödenmesi uygun deðildir. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alýnarak ihbar tazminatý ödenmesi gerekecektir.