Eyvah çocuðum yemiyor

Çocuðun bebeklikten ek besin dönemine geçiþinden itibaren baþlayan yeme sorunu pek çok ailenin ortak derdi. Çocuðun yemek davranýþýnýn altýndaki psikolojik nedenlerin araþtýrýlmasý gerek.

Çocuklar kendileri beslenmeye baþladýklarý yaþlardan itibaren iþtahsýzlýk, az ve yavaþ yemek yeme, yemek seçme gibi davranýþlar gösterebilirler. Çocuðun yeme davranýþlarýnda görülen deðiþimlerin birçok sebebi olabilir. Anne babanýn çocuðun yeme alýþkanlýðýnda gözlenen deðiþikleri anlamaya çalýþmasý, zorlamadan çocuðun inisiyatifine saygý duyan bir tutum sergilemesi, bu durumu  geliþim özelliði olarak kabul etmesi önemlidir.

Yeme sorunlarýnýn nedenleri

-Çocuk anne ve babasýnýn ilgisini üzerine çekmek için yemek istemeyebilir veya yavaþ yemek yiyebilir. Anne babasýnýn ilgisini çektiðini gören çocuk yavaþ yemeye, yemek yememeye devam edebilir. Böylelikle çocuðun yeme alýþkanlýðý pekiþmiþ olur. Yemek konusunda anne babanýn sabýrlý olmasý, baský yapmamasý, ancak bir yandan da gevþek olmamasý, yemek saatlerini sýnýrlandýrmasý ve birtakým kurallar koymasý önemlidir.

- Çocuðun psikolojisi, duygu durumu yemek tutumunu etkiler. Yemek yeme tutumu deðiþen çocuðun içinde bulunduðu durumun deðerlendirilmesi önemlidir. Çocuðun rutininde yaþanan deðiþimler, travmalar, hastalýklar iþtah ve yeme alýþkanlýklarýna yansýyabilir.

-Çocukta  yeme bozukluðunun geliþmesinde annenin ruhsal durumu, anne çocuk arasýndaki etkileþim, annenin yeme alýþkanlýklarý önemli. Annenin kaygý, gerginlik, depresyon gibi ruhsal sorunlarý çocuða yansýr, çocuðun yemek yemeye karþý tepki ve isteksizliði annenin ruhsal durumunu daha da tetikleyerek ve kýsýr döngü oluþuyor.

-Annenin yemek saatindeki tutumu da önemli. ‘Çabuk yesin, oyalanmasýn’ diye çocuða kendi yemek yedirmesi durumunda  annenin kaygýsý çocuða yansýr. Bu durum çocuðun güven duygusunu olumsuz etkiler. Annenin çocukla kaliteli zaman geçirmesi, çocuðun özerkliðinin geliþmesine yardýmcý olacaktýr.

AÝLELERE ÖNERÝLER

-Okul öncesi çocuða yemeði küçük porsiyonlarda sunulabilir.

-Çocuðun ne yiyeceðine, ne kadar yiyeceðine kendisinin karar vermesine izin verilebilir.

-Çocukla markete gidip yiyecekleri ona tanýtmak, beraber alýþveriþ yapmak, yemek önerisinde bulunmak önemlidir.

-Anne baba yemek hazýrlarken çocuðun da yardýmcý olmasýna fýrsat verip onu motive edebilir

-Çocuðun yemek yediði ortam da önemlidir. Çocuða uygun masa, sandalye, tabaklar kullanmak gerekir.

-Çocuk üstüne etrafýna döktüðünde olumsuz tepki verilmemelidir.

-Çocuðun bazý besinleri seçmesine, bazý besinleri reddetmesine izin vermek gerekir.