Eyvah çocuğum yemiyor

Çocuğun bebeklikten ek besin dönemine geçişinden itibaren başlayan yeme sorunu pek çok ailenin ortak derdi. Çocuğun yemek davranışının altındaki psikolojik nedenlerin araştırılması gerek.

Çocuklar kendileri beslenmeye başladıkları yaşlardan itibaren iştahsızlık, az ve yavaş yemek yeme, yemek seçme gibi davranışlar gösterebilirler. Çocuğun yeme davranışlarında görülen değişimlerin birçok sebebi olabilir. Anne babanın çocuğun yeme alışkanlığında gözlenen değişikleri anlamaya çalışması, zorlamadan çocuğun inisiyatifine saygı duyan bir tutum sergilemesi, bu durumu  gelişim özelliği olarak kabul etmesi önemlidir.

Yeme sorunlarının nedenleri

-Çocuk anne ve babasının ilgisini üzerine çekmek için yemek istemeyebilir veya yavaş yemek yiyebilir. Anne babasının ilgisini çektiğini gören çocuk yavaş yemeye, yemek yememeye devam edebilir. Böylelikle çocuğun yeme alışkanlığı pekişmiş olur. Yemek konusunda anne babanın sabırlı olması, baskı yapmaması, ancak bir yandan da gevşek olmaması, yemek saatlerini sınırlandırması ve birtakım kurallar koyması önemlidir.

- Çocuğun psikolojisi, duygu durumu yemek tutumunu etkiler. Yemek yeme tutumu değişen çocuğun içinde bulunduğu durumun değerlendirilmesi önemlidir. Çocuğun rutininde yaşanan değişimler, travmalar, hastalıklar iştah ve yeme alışkanlıklarına yansıyabilir.

-Çocukta  yeme bozukluğunun gelişmesinde annenin ruhsal durumu, anne çocuk arasındaki etkileşim, annenin yeme alışkanlıkları önemli. Annenin kaygı, gerginlik, depresyon gibi ruhsal sorunları çocuğa yansır, çocuğun yemek yemeye karşı tepki ve isteksizliği annenin ruhsal durumunu daha da tetikleyerek ve kısır döngü oluşuyor.

-Annenin yemek saatindeki tutumu da önemli. ‘Çabuk yesin, oyalanmasın’ diye çocuğa kendi yemek yedirmesi durumunda  annenin kaygısı çocuğa yansır. Bu durum çocuğun güven duygusunu olumsuz etkiler. Annenin çocukla kaliteli zaman geçirmesi, çocuğun özerkliğinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

AİLELERE ÖNERİLER

-Okul öncesi çocuğa yemeği küçük porsiyonlarda sunulabilir.

-Çocuğun ne yiyeceğine, ne kadar yiyeceğine kendisinin karar vermesine izin verilebilir.

-Çocukla markete gidip yiyecekleri ona tanıtmak, beraber alışveriş yapmak, yemek önerisinde bulunmak önemlidir.

-Anne baba yemek hazırlarken çocuğun da yardımcı olmasına fırsat verip onu motive edebilir

-Çocuğun yemek yediği ortam da önemlidir. Çocuğa uygun masa, sandalye, tabaklar kullanmak gerekir.

-Çocuk üstüne etrafına döktüğünde olumsuz tepki verilmemelidir.

-Çocuğun bazı besinleri seçmesine, bazı besinleri reddetmesine izin vermek gerekir.