Halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk ve enerji düşüklüğü mü hissediyorsunuz? Havadan olabilir. Depresyon belirtilerinin tamamına neden olabiliyor bu dönemde atmosferik koşullar... Çünkü güneşlenme süresinde ve miktarında ciddi azalmalar başlıyor... Vücudu depresyondan koruyan serotonin hormonu, güneş olmadan daha az salgılanıyor. İnsan bünyesi en çok sonbaharlarda zorlanır, işte bu yüzden... Güneşsizliğin başladığı sonbahar günlerinde buna adapte olabilmek en zoru.
Sonbahara hazırlıklı girebilmek, enerjinizi yükseltmek için ‘klasik müziğin Madonna’sı’ Andre Rieu’yu dinleyebilirsiniz.
Sadece güneşlenme süresi de değil azalan... Güneşin gücü azalır her sonbaharda. Dünyaya en yakın olduğu günler kış günleridir aslında. Yani her geçen gün konum olarak bize yaklaşsa da ışınları daha eğik gelmeye başladığından bizi yeterince ısıtamaz, hiç bulut olmasa bile... Mevsimlerin oluşmasına neden olan dünyanın eksen eğikliğinin cilveleri işte bunlar... Güneş bu yıl da giderek yaklaşıyor. Ve biz, o yaklaştıkça daha çok üşüyoruz her sene olduğu gibi. Sadece üşütmüyor güneşsizlik, pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Grip ve soğuk algınlığından başka asıl psikolojik sorunlardan bahsetmek istiyorum. Yaz aylarına göre daha gergin değil misiniz? Giderek içine kapanan, yalnızlaşan insanların ihtiyacı olan şeyin aslında güneş olduğunu tahmin edebilmek çok da güç değil. Özellikle de hava değişikliklerinin hızlı yaşanmaya başlaması insanların davranışlarını çok daha belirgin şekilde değiştiriyor. Kolaylıkla demoralize olmamızı sağlıyor ışığımız azaldıkça... Üstüne bir de uykusuzluk ve iştahsızlık eklenince, işler daha da zorlaşıyor.
RUHUN GIDASI MÜZİK
Bu zorlukları yaşamamak adına, atmosfere göre vücudumuzu düzenlememiz, desteklememiz gerekiyor. Güneş ışınlarının gücü azaldıkça, vücudumuzu uyku, ekstra besinler, vitaminler, spor ve en önemlisi müzikle beslemeliyiz... Müzik, dış ortam, beden ve zihin arasında inanılmaz bir entegrasyon sağlar. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmasının sebebi de bu. Üstelik içeriğinde kimyasal olmayan, yan etkisi bulunmayan çok da doğal bir tedavi şekli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sinir sistemi ve hormonlar üzerinde direkt etkisi var. Kulaklardan beyne ve oradan tüm vücuda yayılan müziğin etkisi pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. Yüksek sesle dinlenen hızlı ritmli müzikler vücuda enerji verirken, soluk hızını ve nabzı artırdığından dinleyeni canlandırıyor. Özellikle de davul ve tefin enerji vermek konusunda ciddi etkisi var. Arp ve zilin yatıştırıcı etkisinden de faydalanmak şart gerginliğinizin arttığı bu günlerde...
KLASİK MÜZİĞİN MADONNA’SI
Sonbahar dönemine hazırlıklı girebilmek, enerjinizi yükseltmek, ruhunuzu beslemek için ‘klasik müziğin Madonna’sı’ olarak tanınan Andre Rieu’yu dinleyebilirsiniz. Dünyanın kabul ettiği tedavi şekli olan klasik müziğin ruha ve bedene ne kadar iyi geldiğini yaşayarak test edebilirsiniz. 27 Kasım’da Sinan Erdem Spor Salonu’nda, 29 Kasım’da ise Ülker Sports Arena’daki konserle ezgilerin doğal terapisini hissedebilirsiniz.