Bazýlarýnýn pek hoþuna gitti bu benzetme. ‘Adam haksýz mý lan, ne b.k ürettik; araba gavurun, uçak gavurun, elindeki telefon, internet gavurun...’ diyenler oldu.
Dünyayý deðiþtirmek isteyen önce kendini deðiþtirmek zorunda. Ezel Akay, madem bu konuda dertlenmiþ, baþta ülkesi olmak üzere, dünyaya taharet musluðundan daha deðerli þeyler armaðan etmek için var gücüyle çalýþmalý.
Ne yani, dünya çapýnda filmlere imza atmak istedi de Ezel Akay’ý kolundan tutan mý oldu? Ýranlý sinemacýlar çok paralarý var diye mi habire Oscar alýyor?
***
Hayýflanmak kolay, ancak bu ülkede olan iyi þeylerin de hakkýný vermek gerekmez mi? IMF’ye borcunu sýfýrlayan Türkiye’yi alkýþladý mý aydýnlarýmýz. Bunca yatýrýmlar, Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiþ dev projeler alkýþlandý mý? Gezi olaylarýnda, ‘Köprü, havalimaný vs istemezük’ diye haykýranlar Türkiye’nin baþarýlarýný alkýþladý mý?
***
Toronto’dayaþadýðým yýllarda Kanadalý Budist bir profösöre haftasonlarý kitaplýðýnda yardýmcý oluyordum. Gün geldi, Türkiye’ye döneceðimi söylediðimde benden bir kitap ricasýnda bulunarak ‘Rumi ile ilgili yayýnlanmýþ iyi bir Ýngilizce çeviri bulabilir misin’ diye sordu. Türkiye’ye döndüðümde kendisine bazý kitaplar gönderdim.
Hz. Mevlana’yýBatý dünyasý bizden daha iyi tanýyor. Onun öðretileri ders olarak okutuluyor. Biz, Türkiye olarak Hz. Mevlana konusunda uluslararasý çapta etkinlikler düzenleyemiyor, filmler çekemiyorsak Ezel Akay gibi yönetmenlere de görev düþüyor.
‘Bu ülkede yaþayanlarýn dünyaya hediye edebileceði taharet musluðundan baþka bir þey yok’ diyenlerin öncelikle bir mum yakmasý gerekiyor. Sen de bu ülkede yaþýyorsan eksiði onarmaktan sorumlusun…
Somut olmayan kültür mirasý fotoðraf yarýþmasý
Ülkemiz kültürel varlýklar açýsýndan çok zengin. Örneðin, UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine dâhil olan meddahlýk, Mevlevi sema törenleri, aþýklýk geleneði, Karagöz, Nevruz kutlamalarý, sýra geceleri gibi geleneksel sohbet toplantýlarý, Semah, Kýrkpýnar yaðlý güreþleri, Mesir macunu, Türk Kahvesi, ebru sanatý, geleneksel çini sanatý gibi deðerler bizim ne kadar zengin bir kültürel geleneðe sahip olduðumuzu gösteriyor. 23. Geleneksel Türkiye Fotoðraf Yarýþmasý’nda da bu yýlki teme ‘somut Olmayan Kültürel Miras’ olarak belirlendi. Bu alanda çekilecek fotoðraflarýn 8 Aralýk 2017’ye kadar yarýþma adresine teslim edilmesi gerekiyor. Katýlým koþullarý ve yarýþma takvimi ile ilgili ayrýntýlý bilgilere http://gelenekselturkiye.org/yarismaya-katilim-sartlari/ týklayarak ulaþabilirsiniz.