Korkut Eken’in ‘Yaþýyor’ açýklamasý, 90’lý yýllarýn ortalarýnda Güneydoðu’yu sarsan faili meçhul cinayet ve kayýplarýn sorumlusu olarak öne çýkan ‘Yeþil’ kod adlý Mahmut Yýldýrým’ý yeniden gündemimize taþýdý.
Önce kimliklere bakalým:
- Korkut Eken, emekli yarbay. 1980’lerin sonunda TSK’da Özel Kuvvetler Komutanlýðý, kýsa bir süre MÝT Güvenlik Dairesi Baþkan Yardýmcýlýðý, Polis Özel Harekat eðitmeni olarak görev yaptý. Faili meçhul cinayet ve kayýplarla ilgili soruþturmada ifadesi alýndý. Yeþil’i yasadýþý operasyonlarda kullandýðý iddia edilen dönemin güvenlik yetkililerinden biri.
- Yeþil, terörle mücadele sýrasýnda bazý güvenlik yetkililerinin yasa dýþý operasyonlarda kullandýðý öne sürülen tetikçi-organizatör. Çok sayýda faili meçhul cinayet ve kayýplardan sorumlu tutuluyor. En çok Mahmut Yýldýrým ve Ahmet Demir kimliklerini kullandýðý biliniyor. 1996’daki ünlü Susurluk Kazasý’ndan sonra baþlayan ‘öldü, yaþýyor’ tartýþmasý sonuçlanmadý. Nüfusta halen ‘ölüm kaydý’ olmamasý da ‘yaþýyor’ iddialarýný güçlendirdi.
Ve Korkut Eken, Ankara’da faili meçhuller soruþturmasýný yürüten savcý Mustafa Bilgili’ye verdiði ifadede ‘Yeþil yaþýyor, her þeyi o biliyor, çýkýp konuþsun’ dedi.
Birkaç yýl önce, JÝTEM’i kurduðunu ve Yeþil’i kullandýðýný söyleyen Ergenekon Sanýðý emekli Albay Arif Doðan da benzeri bir açýklama yapmýþtý.
‘Derin devlet’ konusunda geçmiþ yýllarda bu köþeyi hayli önemli bilgilerle dolduran selefim Þamil Tayyar kadar uzman deðilim. Ancak ‘öldü’ varsayýmý kadar ‘yaþýyor’ iddiasýndan þüphelenmek için de epey neden var.
‘Yaþýyor’ diyenlerin önemli bir kýsmý ayný suçlardan (faili meçhullerden) suçlanan ‘amir’ konumundaki kiþiler.
Kayýp veya faili meçhul maktüllerin yakýnlarýnýn ‘yaþýyor’ iddialarý daha çok bu ‘amir’lerin ifadelerine, söylentilere ve kendilerine gelen ‘meçhul’ tehditlere dayanýyor.
Bu da, ‘amir’lerin kendi sorumluluklarýný ‘yeþil’le örtmeye çalýþtýklarý þüphesini doðuruyor.
Son olayda; Korkut Eken’in ‘Yeþil yaþýyor’ ifadesinin avukatý üzerinden basýna sýzmasý da bu þüpheyi güçlendiriyor. Çünkü savcý Mustafa Bilgili soruþturmayý sona yaklaþtýrdý ve iddianame aþamasýna hazýrlanýyor. Bu aþamada böyle bir açýklama gelmesi, dava açýlmadan önce kamoyuna “Asýl fail dýþarýda dolaþýrken suç, terörle mücadele vermiþ güvenlik görevlilerine yýkýlýyor” mesajý verme amaçlý olduðu þüphesi uyandýrýyor.
Sayýsý binleri geçen faili meçhul cinayet ve kayýplara iliþkin soruþturmalar “Yeþil’in akýbetinin ne olduðunun öðrenilmesi” gibi bir gerekçeye baðlanýrsa sadece 90’lý yýllar deðil, o yýllarýn egemeni Ergenekon’un karanlýk yüzü de aydýnlatýlamaz.
Savcý, o karanlýk dönemin ‘yeþil’ perde arkasýna alýnma giriþimini dikkate alýyordur.
Ancak, madalyonun diðer yüzü de parlak deðil.
Yeþil’in yaþýyor olma ihtimali de bir o kadar önemli.
Bu ifadeler Yeþil’e mesaj niteliði taþýyor olabilir mi?
Ya da daha baþka yerlere “Yeþil ölmedi, kendinizi güvende hissetmeyin” mesajý mý veriliyor?
Yapýlan açýklamalar, verilen ifadeler ve kullanýlan cümlelerin, kiþilerin ‘uzmanlýk alanlarý’ dikkate alýnarak yorumlanmasý gerekiyor.
Bu ve benzeri sorular, þüpheler savcýlarýn kafasýnda da var. Ve onlar bizlerden daha fazla ‘bulgu’ sahibi.
Devlet, güvenlik, istihbarat birimleri ve yargýsýyla ‘Yeþil yaþýyor’ iddialarýnýn ciddiyetini de, mesaj olup olmadýðýný da ölçebilecek tek aygýt. Bu mesajlarýn ‘yeþil’ örtüyü kaldýrmaya mý, örtmeye mi yönelik olduðunun artýk ortaya çýkmasý gerekiyor.