Farkın farkı!

Beşiktaş’ta, iki yıl üst üste şampiyon olmanın getirdiği özgüven; işlerin bundan sonra da benzer şekilde süreceği inancını pekiştiriyor. Bu büyük bir yanılgıdır ve hatta kulübün en büyük sorunudur.

Geçmiş iki şampiyonluğu hiç hesaba katmadan ve hatta tamamen unutarak, işe (her anlamda) sıfırdan başlamak gerekiyor. Başkan Fikret Orman’ın fütursuz bir üslupla, “Para edecek herkesi satarız” yaklaşımındaki konuşmalarını itici buluyorum. Bu ifade gerçeği yansıtsa ve doğru sayılsa bile; bir vurdumduymazlık halinin dışa vurumudur aslında... Şampiyon olmanın getirdiği rahatlık, giderek her şeyi hafife alma alışkanlığını oluşturursa, yeni sezon başladığında sıkıntılar kendini hissettirir. Konuşmalarda ve davranışlarda özenli olmak gerekir. O anda etkisi görülmeyen bir ifade, zamanla kötü huylu kiste dönüşür. O kistin oluşumunu farkettiğinizde; tedaviye geçmek için, zaman çoktan geçmiş olabilir. Dikkat!

***

Başkanın Talisca için kullandığı “Başka kulübe devredilebilir” ifadesi, şampiyonluğu getiren temel faktörlerden birini fazla önemsemiyor demektir. Talisca’yı gönderirsen, sana getireceği yarar ne olursa olsun; takımın omuriliğini felç etmiş olursun. Bazıları, kaç para ederse etsin, hesabı yapılamayacak kadar kritik noktadadır. Başkan “Yalnız o mu bizi şampiyon yaptı. Başka etkenlerimiz var” deyip, onu kolaylıkla gözden çıkarabilir. Bu bir kayıtsızlık işaretidir. Talisca hiç bir koşulda gönderilemez.

Bunun şakasını bile yapmayın!

***

Genelde herkesin bildiği bir söz vardır... “Başarılı olmak zordur ama, o başarı çizgisinde kalmak daha da zordur” derler... İşte Beşiktaş da bunun sıkıntısını yaşayacak.

Bulunduğu noktayı korumak, o nokta için verdiği mücadelelerden daha fazlasını sergilemek zorunda kalacak. Üst üste 3 kez şampiyon olmak; mevcut yönetimi, kadroyu ve hocayı “Efsane” yapmaya yetecektir. Bunun getireceği motivasyon; üst üste şampiyon olmanın getirdiği motivasyondan daha fazla önem taşır. İkisinin arasındaki farkı anlıyorsan, zaten geçeceğin yollara önceden asfaltını döşemiş olursun.