Farklý festivallere doðru

Dünya konjonktürünün sarsýntý geçirdiði þu zamanlarda, toplumlarýn siyasi ve içtimai konjektürel dalgalanma ve deðiþimlerinden doðal olarak nasibini alacak olan en popüler ama ayný zamanda en etkili bir sanat dalý olan sinema ülkemizdeki çeþitli festivallerde belli anlayýþlarla temsil buluyor. Daha çok konvansiyonel yaklaþýmlarýn hakim olduðu bu festivaller belli coðrafyalarýn aðýrlýðýnda ve zihniyet çerçevelerinin baðlamýnda vücuda geliyor. Festivallerin sinema kültürünü geliþtirmesi, yeni anlatým yollarýný seyircinin beðenisine sunmasý, farklý temalarý seyircinin karþýsýna getirmesi anlamýnda önemli bir iþlev gördüðünü belirtmeliyiz. Ancak bu olumlu kazanýmlarý günýþýðýna çýkarmasý, sinema kültürüne katkýda bulunmasý yanýnda bazý iç burkucu unsurlarý da bünyelerinde barýndýrmasý babýnda biraz sarsýcý bir noktada olduklarýný düþünüyoruz.

Bu festivallerin yanýnda deðiþik mahiyette festival düzenlemelerinin de yeralmaya baþlayacaðýný ifade etmeliyiz. Önümüzdeki Eylül ayýndan baþlayarak bir yýla yayýlacak sürede farklý konseptlerin boy göstereceði bu festivaller Türkiye’deki festival ortamýna kendilerine has bir rayiha getirecekleri muhakkak.  Ýlki olan Türkiye-Kore Film Haftasý 12-19 Eylül tarihlerinde, ÝBB Kültür ve Sosyal Ýþler Daire Baþkanlýðý ile Kore Gyeongju Kültür EXPO’su iþbirliðiyle düzenlenecek. Türk ve Güney Kore sinemalarýndan 30’a yakýn seçme filmin gösterileceði haftada, Kore sinemasýndan önemli simalar da sinemaseverlerle buluþacak. Ýkincisi, Geliþen Ülkeler Film Festivali, 20-27 Eylül tarihlerinde Istanbul’da yer alacak. Türkiye’nin üyesi olduðu D-8 ve ECO (Ekonomik Ýþbirliði Teþkilatý) kuruluþlarýný oluþturan ülke sinemalarýndan örneklerin gösterileceði festivalde, Afrika ve Asya ülkeleri aðýrlýklý bir kompozisyon beyazperdeye yansýyacak. Nijerya, Mýsýr, Kazakistan’dan Endonezya’ya 15 ülkeyi kapsayacak þekilde filmler seyirciyle buluþacak. O ülkelerin toplumsal yapýlarýný belli bir tarihi perspektif içinde iþleyecek olan olan filmler ayrýca insanlýðýn deðerler manzumesini estetik bir duyarlýlýk gözeterek sinema kültürüne katký biçiminde ortaya koyacak.

15-21 Kasým tarihlerinde, Malatya’da üç yýldýr düzenlenmekte olan Uluslararasý Malatya Film Festivali dördüncü kez seyirci karþýsýna çýkacak. Daha çok dünya sinemasýndan baðýmsýz eserlerin sunulacaðý festivalde aðýrlanacak yabancý konuklarla, çeþitli oturum ve atölyelerle sinemadaki son eðilimler tartýþmaya açýlacak. 14-30 Kasým takvimindeki Boðaziçi Film Festivali, yarýþmalý bölümleri ve atölyeleriyle Türkiye’deki sinema parametrelerinde yapýcý bir farklýlýðý gözetiyor.

22-24 Kasým tarihlerindeyse Eskiþehir Türk Dünyasý Kültür Baþkenti çerçevesinde Eskiþehir’de Uluslararasý Türkuaz Sinema Günleri hazýrlýðý yapýlýyor. Türk dünyasýný meydana getiren coðrafyalardan yine belli tematik yaklaþýmlar temelinde, Türkçenin de deðiþik kullanýmlarýnýn diyaloglara yansýyacaðý filmler ve bu yörelerden konuklar bu günleri taçlandýracak. 2014 Ýlkbaharýnda yine ayný kapsamda düþünülen Türk Dünyasý Tarih Filmleri Festivali de daha ihtisaslaþmýþ bir baðlamda, tarihi film olgusunu seyircinin algýsýna taþýyacak. 2014 Sonbaharý ise herhalde bu özel giriþimlerin süreklilik anlamýnda deðiþik tezahürlerini yansýtacak.

Ramazan bayramýnýzý tebrik ediyor, Ýslam dünyasýna ve tüm insanlýða esenlikler diliyorum.