Farzedelim CHP iktidar oldu

Farz-ý muhal. Yani gerçekleþmesi imkansýz olan þeyin gerçekleþtiðini varsaymak. CHP’nin iktidara gelmesi ihtimal harici midir?

Hayýr. Kaðýt üzerinde mümkün. Diyelim ligin bitmesine 5 hafta var. Ve bizim takýmýn puaný, lig liderinin puanýndan 14 puan eksik.

Takýmýmýz, lig sonuna kadar 5 maçýn 5’ini de kazanýrsa... Lider de bütün maçlarý kaybederse... Takýmýmýz 15 puan alýr ve þampiyon olur.

Böyle haller için, ‘takýmýmýzýn þampiyon olmasý aritmetik olarak mümkün’ derler. Ama bunu söylerken, býyýk altýndan gülerler.

CHP’nin iktidara gelmesi de teorik olarak mümkün.

Nasýl mümkün?

CHP, kendi siyasetini Silivri’yle Lazkiye arasýna sýkýþtýrmaktan vazgeçecek.

Milletin sorunlarýna, gerçek çözümler üretecek ve bu çözümleri insanlara anlatmayý baþaracak.

Memlekette yapýlan her iþe itiraz etmeyi býrakacak.

Milletin diniyle, imanýyla uðraþma itiyadýný terkedecek. Milletin Kur’anýna, namazýna, haccýna, camisine musallat olmayacak.

Milletin ‘yaþam biçimi’ne yönelik bir tehdit olmayacaðýna, artýk tedavi olduðuna, iyileþtiðine vatandaþý ikna edecek.

Bu þartlar yerine geldiði zaman, CHP, bir iktidar alternatifi olarak temayüz edebilir.

CHP, bu yöntemi sevmiyor. Zor ve sýkýcý buluyor. Bunun yerine, ‘darbe aralarý’nda cuntanýn açtýðý sandalyelere oturuyor.

60 ihtilalinde böyle oldu.

12 Mart’ta böyle oldu.

(28 Þubat’ta, CHP’nin ‘vazife’sini vekaleten Bülent Ecevit ‘deruhte’ etti.)

1974 hariç, önceki CHP iktidarlarý Türkiye’de seçme seçilme hakký olmadýðý zamanlardaydý. Çarpýtmayalým. Oy veriliyordu, sandýk vardý. Ama komikti tabii. Sadece CHP’ye oy verilebiliyordu.

Daha komiði var.

1946’da bir seçim yapýldý. Seçimde vatandaþ, ‘açýk oy’ kullanýyordu. Ama oylar gizli sayýlýyordu. Dünyanýn bu en komik seçimini CHP kazandý. Utanmadan, sýkýlmadan, 4 sene iktidarda kaldý.

CHP’li valiler, nahiye müdürleri, DP mümessillerinin seçimi izlemesine mani oldular, bazý yerlerde, DP müþahitlerini aðaca baðlattýlar. Lüzumu halinde, polis ve jandarmaya dövdürttüler.

Fuat Köprülü, Polatlý kaymakamýnýn, muhtarlarý toplayýp, CHP’yi kazandýracaklarýna dair Kur’an ve tabanca üzerine yemin ettirdiðini anlatýyor.

Akla hayale gelmedik hileler hurdalar. Þimdiki çakma solcularýn tabiriyle, ‘diktatörlük.’ CHP’nin, ‘demokrasi sandýktan ibaret deðildir’ demesi böyle bir þey herhalde!

Hülasa-i kelam, ülke, darbe, yarý-darbe gibi bir alçaklýða maruz kalmazsa... Ya da,  CHP, eski itiyatlarýndan vazgeçmezse, CHP’nin iktidara gelmesi gerçekten ‘muhal.’

Ama, ‘farz-ý muhal’ ya gelseydi iktidara, ne olurdu?

Ne olmazdý ki?

Ýkna odalarýnýn sorgucusu Nur Serter derhal milli eðitim bakaný yapýlýrdý.

Baþörtülüler asla okullara alýnmazdý. Daha önce baþörtülü olarak okuyup mezun olduklarý tespit edilenlerin, diplomalarý iptal edilirdi.

Okullarýn yüz metre yakýnýna cami inþa edilmesi yasaklanýrdý. (Ben 28 Þubat’ta, camilerle okullarýn yakýn olmasýný sakýncalý bulan bir BÇG raporu okudum.)

Menderes’in Topkapý’daki anýtmezarý kaldýrýlýr, milletin göremeyeceði bir yere nakledilirdi. Þimdiki gezi gürültülerine benzer eylemler zinhar yapýlamazdý. Kazara, bir tane yapýlsa, failleri idamla yargýlanýr, Esed’in zindanlarýnda 40 yýldýr çürüyen mazlumlar gibi ömrübillah hapiste kalýrlardý.

Ýnandýrýcý bulunmamýþ olabilir. Ama 28 Þubatçýlar, Malatya’da baþörtüsü gösterisi sebebiyle onlarca kiþiyi idamla yargýladý.

Zeki Þengöz’le Fahri Memur, gidin bakýn þu anda cezaevinde. Yani, her þey ‘þekilde görüldüðü gibi.’

Milletvekili aday listelerini Silivri’de hazýrlarlardý. (Zaten kýsmen yaptýlar.)

Camilerin cemaatini imamlara zimmetlerler. Herkes, kayýtlý olduðu camiye gider. Baþka camiye gidemez. Seyahate gidenler de ilmühaber çýkarttýrýr, gidecekleri þehirde muhtarlýktan aldýklarý belgeyi göstererek camiye girerler.

Bu sonuncusunu ben uydurdum. Ama gerçek. Allah etmesin, CHP’nin eline fýrsat geçerse, buna bile teþebbüs eder.

Karpuz kabuðu mu dediniz? Nereye düþmüþ?

Sözüm tükenmeden yerim tükendi. Bu mevzuya inþallah, bir daha gireriz.