Fasýldan fasýla ajanlýk

Tamamý erkek talebeden oluþan Hababam sýnýfýna, para düþkünü okul sahibi dört kýz talebe alýr. Düzenlerinin bozulduðunu düþünen erkek talebeler kýzlarý bezdirip sýnýftan kaçýrtmak için çeþitli planlar yapar. Bu planlarý önceden öðrenip tedbir almak isteyen kýz talebeler erkek talebeler arasýnda ajan arayýþýna girer. Arkadaþlarýna hainlik yapacak casusta kýzlar þu özellikleri arar:

1- Salak olmalý

2- Kaypak olmalý

3- Menfaatçi olmalý

4- Kalleþ olmalý

5- Kadýnlara zaafý olmalý

6- Hain olmalý, arkadaþlarýný satabilmeli!

Kýz talebelerden Ayþe (Ayþen Gruda) gözüne kestirdiði Ýnek Þaban’ý (Kemal Sunal) bir kuytuda tavlar! Cilveyle yaklaþtýðý Ýnek Þaban’a direk “Bizim ajanýmýz ol” demez; ilk önce kendisini ne kadar beðendiðini söyler. Bu iltifatla, özünü bulunmaz Hint kumaþý gören Ýnek Þaban’nýn vücudundaki bütün yaylar gevþer. Artýk ruhunu ve bedenini hizmete açmýþtýr! Ayþe acele etmez, diyalektiði iþletir; cilveden sonra ikinci aþamada maðduriyet edebiyatý yapar. Erkekler onlara kötülük yapmaktadýr, bu kötülükleri onlara önceden haber verecek bir ‘kahramana’ ihtiyaçlarý vardýr. Ayþe cilveyle karýþýk ilk emri verir:

- Kötülükleri haber vereceksin, tamam mý! “Öyle mi yapacaðým” der Ýnek Þaban, kaypak kaypak gülerek ve Ayþe’den o vurucu cümle gelir:

- “Seven ne yapmaz ki!”

Artýk Ýnek Þaban’a bir sevda bahþedilmiþtir; sevdasý için arkadaþlarýný satacaktýr. Hatta kendi ifadesiyle babasýný bile satabilir, satar da seven ne yapmaz ki!..

Erkek talebeler kýzlarla ilgili planlarýnýn sürekli akamete uðramasýndan iþkillenirler. Aralarýnda ajan olduðundan kuþkularý yoktur. Ýnek Þaban ise yaptýðýnýn hainlik olduðunun farkýndadýr lâkin o bunu sevdasý için yapmaktadýr. Çünkü ona “Seven ne yapmaz ki!” denmiþtir; kimse “bize ajan ol, arkadaþlarýna hainlik yap” dememiþtir. Ona bir ‘sevda’ verilmiþ ve o ‘sevda’ uðruna her þeyi yapmanýn mubah olduðuna inandýrýlmýþtýr. Ýnek Þaban eliyle kendini göstererek arkadaþlarýný sýk sýk “Dikkat edin, aranýzda ajan olabilir” diyerek uyarmýþtýr ama arkadaþlarý Ýnek Þaban’ýn her zamanki salaklýðýna verip bu sözüne gülüp geçmiþlerdir. Ýnek Þaban daha ne yapsýn!..

Arkadaþlarý bir süre sonra hainin Ýnek Þaban olduðuna kani oldular ama ispat gerekir. Sýnýf olarak gittikleri izci kampýnda kýzlarýn çadýrýna mikrofon yerleþtirirler. Hep ajanlar mikrofon yerleþtirecek deðil ya! Tabi o zaman teknoloji geliþmediðinden casus kameralar yok. Ýnek Þaban arkadaþlarý tarafýndan, casusluk tâbiriyle “yemlenir”. Duyduklarýný hemen ‘sevda’sýna ulaþtýrmak isteyen Ýnek Þaban kýzlarýn çadýrýna girdiðinde etrafý sarýlmýþtýr. Arkadaþlarýný nasýl sattýðýna, mikrofon vasýtasýyla ormandaki tüm mahlukat þahit olmuþtur. Ýnek Þaban suçüstü yapýlmýþtýr.

Hemen mahkeme kurulur. Suç sabittir. Mahkeme ilk önce Ýnek Þaban’a casusluk yaptýrtan Ayþe’ye söz verir. Ýnek Þaban Ayþe’nin kendisini kurtaracaðýndan emindir ama Ayþe... Ayþe, Ýnek Þaban’a hiç acýmaz:

- Bizim bu davayla hiçbir ilgimiz yok. Þaban bize geldi, “Ben arkadaþlarýmý hiç sevmem, hepsi ölsün, gebersin” dedi. Sýrlarýnýzý bize taþýdý.

Bu sözler karþýsýnda satýlmýþlýðý yaþayan Ýnek Þaban, aðlayarak mahkemede þunlarý söyler:

- “Ben masumum. Bu hazin bir aþk hikâyesidir. Beni iðfal ettiler... Ben bir þehvet kurbanýyým...” der fakat cezadan kurtulamaz!

***

Türk televizyonlarýnda bayramda adet haline gelen 24 saat Kemal Sunal filimi gösterme adetine ben de köþemden yazýyla katýlayým dedim. Lütfen baþka manalar çýkarmayýn!..

Bu vesileyle, bayramýnýzý tebrik ederim efendim!