Kadim kelimesinin tam tamýna anlam bulduðu, hatýrlattýðý, yaþattýðý, hayran býraktýðý bir þehir Edirne... Asaleti, saygýsý, sevgisi ve hoþgörüsüyle sultanlarýn þehri, Serhat þehri, Osmanlý’nýn baþkenti, Fatih Sultan Mehmet Han’ýn Ýstanbul’u fethetmek için dualarla yola çýktýðý, Balkanlar'ýn kalbi Avrupa’ya açýlan bu þehir adeta 'turizmin fethi Edirne’den baþlar' dedirtiyor.
Üç Þerefeli’nin kapýsý, Selimiye’nin yapýsý, Eski Camii’nin yazýsý...
Gülüne kurban, lalesine hayran...
Sultanlarý, þehzadeleri, erenleri, evliyalarý birbirinden güzel camileriyle hayran hayran baktýrýr kendine...
Selimiye’den gelen ezan sesiyle yalýnayak koþarak buldum kendimi bir sabah namazýnda Allah’ýn evinde; Selimiye Camii’nde...
Maneviyat ikliminin en özeli hissedilir yürekte, ruhunuza iyi gelecek bir dinlenmeye, tatile ihtiyacýnýz olduðunda huzurun Edirne’deki konaklama adresi Taþodalar, Selimiye’nin baþucundaki saklý bahçe. Hem de öylesine özel ki Fatih Sultan Mehmet Han’ýn doðduðu ev olarak rivayet ediliyor. Bir de tarihi Edirne Kervansaray Han var, orada da kalmak isteyebilirsiniz ama ne yazýk ki þu an kapalý. Umarým en kýsa sürede hizmete açýlýr.
"1440 yýlýnda Edirne nüfusu 350 bin iken 316 cami ve mescit varmýþ, bunlarýn 16 tanesi Selatin Camii. (Sultanlarýn yaptýrdýðý çok minareli camiler) Yýl 2018, merkez nüfus 167 bin cami ve mescit sayýsý 71... Edirne dört defa iþgal görmüþ, 1829 ve 1878'de Ruslar 1913'te Bulgarlar, 1920-19227te Yunanlýlar iþgal ediyor ve iþgal dönemlerinde mezarlýklara kadar tahrip ediliyor" diyor Taþodalar’ýn Müdürü Edirne tarihi araþtýrmacýsý Cengiz Bulut.
Vakýflara baðlý Taþodalar, 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren TOBB tarafýndan iþletilecek. Hemen yanýnda 700 yýllýk Osmanlý Sarayý mirasý Saray Hamamý; 1365 yýlýnda yapýlmýþ. Edirne’nin fethinden sonra yapýlan ilk sarayý (Saray-I Atik) döneminden ayakta kalabilen tek yapý. Hamam önceleri sadece saraya hizmet verirken sonralarý halka açýlmýþ ve Selimiye’ye vakfedilmiþ. Bazý tarihçiler bu hamamýn ayakta kalabilmesini Selimiye’nin yapým yýllarýnda kullanýlmýþ olmasýna baðlarlar. Balkan Savaþý'ndan beri kapalý olan Saray Hamamý günümüze restore edilmiþ ve halkýn hizmetine açýlmýþ. Ýsmail Cebeci tarafýndan iþletiliyor. Her gün sabah 07.30 ile 24.00 saatleri arasýnda bay ve bayan bölümleriyle hizmet veriyor. Gelin Hamamý, Lohusa Hamamý, Bebeðin 40 Hamamý, Adak Hamamý, yaþ alma hamamý, damat hamamý, sünnet hamamý, asker hamamý, bayram hamamý ve Kýrkpýnar Baþpehlivaný'nýn güreþ meydanýndan saraçlara kadar yürüyerek oradan da Saray Hamamý’na getirilme geleneði Edirne’de yaþatýlýyor.
Yine Edirne’de 5-6 Mayýs 2018 tarihleri arasýnda Kakava Hýdrellez Þenlikleri ile baharýn heyecaný sizleri bekliyor. Edirne’de sizi bekleyen sürprizler yazmakla bitmez. Bir tanesini ben söyleyeyim, Taþodalar’a yolunuz düþerse odalarýndaki gardroplarý açtýðýnýzda görecekleriniz bunlardan yalnýzca birtanesi...
Tarihe tanýklýk eden bu konaðýn odalarýnýn isimlerinden bazýlarý; Fatih Sultan Mehmet Odasý, Kanuni Sultan Süleyman Odasý, Yavuz Sultan Selim Odasý, Mimar Sinan Odasý, Hürrem Sultan Odasý...
Edirne Gazetesi’nden genç meslektaþýmýz Bekir Tüccar kardeþimin ricasýný kýrmayarak Edirne turizmi ile ilgili gözlem, deneyim öneri ve fikirlerimi samimiyetle paylaþtým. Özellikle belirttiðim husus Edirne’deki turizmin günübirlik anlayýþýndan kurtulmasý gerekir. Bu konuda çalýþmalar hýzlý bir þekilde yapýlmalý. Edirne’yi anlamak için Edirne’nin içinde kaybolmak gerekiyor, Edirne günübirlik turizm mantýðýný aþar ise Türkiye’nin turizm yüzü olabilir. Edirne, Roma’dan Osmanlý Ýmparatorluðu'na , Traklar'dan günümüze kadar bir öz kültür... Bu durum bile baþlý baþýna bir turizm potansiyeli. Edirne gastronomisi, çarþýlarý, köprüleri, nehirleri, tarihi ve kültürel deðerleriyle Osmanlý’ya tam 92 yýl baþkentlik yapmýþ bir þehir.
Dünyanýn herhangi bir yerinden gelen bir turistin saray mutfaðýyla, Kýrkpýnar'la, Enez'le, Kakava ile tanýþtýðýný, dünyaya mal olmuþ Selimiye Camii’ne bakakaldýðýný düþünebiliyor musunuz? Günümüzde yaþayan açýk hava müzesi Edirne...
Unutmadan ifade etmek isterim ki Edirne’de bir yaþayanlar var bir de 'Bahri Dinar' gibi Edirne’yi yaþayanlar, gönlünü verenler, her sabah uyanýnca 'Allah’ým ben bu güzel kent için ne yapabilirim? Ecdadýmýn mirasýný nasýl yaþatabilirim?' diyenler var.
Taþodalarý’nýn görevlisi tarih öðretmeni Ozan Seyhan ile sohbetimizde kendisi þu bilgileri verdi:
"II. Mehmet’in Edirne Eski Sarayý'nda doðduðuna dair bilgiler bulunmakla beraber bir diðer kaynakta ise II. Mehmet’in doðumu þöyle zikredilmiþtir; 'Tacüttevarih (cilt I. s. 344’de) 833 Recebin 7’si Cumartesi günü BAÐ-Ý MURAD’TA GÜL-Ü MUHAMMEDÝ açýldýðýný yazar. NEÞRÝ Tarihi de olayýn ayný tarihlerde olduðunu söyler. Böylece Fatih Sultan Mehmet 1432 yýlýnýn 29 Mart’ýnda doðumu Saray-ý Atik’te gerçekleþir. Fatih Sultan Mehmet’e II. Murat babasýnýn adýný verir ve Fatih Sultan Mehmet tarihimize II. Mehmet olarak geçer."
Bugün ise Edirne Eski Sarayý'na ait kesin bilgi olmasa da iki yapý ayakta bulunmakta. Bunlarda biri þu an otel olarak kullanýlan ve Fatih Sultan Mehmet’in doðduðu ev olarak gösterilen Taþodalar, diðeri ise Ahmet Badi Efendi’nin zikrettiði ve þu an halen kullanýlan saray hamamý... Bu iki eser günümüze kadar ulaþmýþ, Osmanlý döneminde ve Cumhuriyet döneminde çeþitli vasýflarda kullanýlmýþ halen de kullanýlmaktadýr.
Son olarak eklemek isterim ki beþ hudut kapýsý var, Edirne’nin ama tarifi hudutsuz…