Fatih Terim havalimanı

İstanbul’a yeni bir havalimanı yapılıyor, adı henüz belli değil. Yeni havalimanının adı, Fatih Terim Havalimanı olsun desem, ne saçmalıyor bu adam diyen de küfreden de çok olur.

Sonra istediğiniz kadar mantıklı açıklama yapın, gerekçelerinizi sıralayın fark etmez... Derdim 3. havalimanına isim bulmak değil aslında demokratik olgunluk ve fikirlere tahammül noktasında durduğumuz yer.

Bakın, Amerika, Dünya Kupası’ndan elenen milli futbol takımı kalecisinin adını, Belçika maçında çok başarılı kurtarışlar yaptığı için Washington’daki Ronald Reagean Havalimanı’na vermeyi tartışıyor. Ronald Reagean sıradan bir başkan değildi aslında, Amerikan tipi muhafazakar yaşamın en başarılı uygulayıcısı ve yayılmasını sağlayan isimdi.

Amerikan Takımı’nın file bekçisi Tim Howard’ın bir maçta yaptığı 15 kurtarış Amerikalıların hayatında bir şey değiştirmedi ama bu talep geldi işte...

***

Dünyada bir havalimanına verilecek isimden siyasi kavga yaratan kaç ülke vardır acaba? 3. Havalimanına dair okuduğum her haberin altındaki yorumlarda bir isim tartışmasıdır gidiyor. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyor olmaktan çok ismiyle ilgilenmek nasıl bir duygu acaba? Önerilere açık olmak lazım ama öneriyle siyasi fesatlık arasında da bir çizgi vardır.

“Madem Atatürk havalimanı kapanacak, bu havalimanının adı da Atatürk Havalimanı olsun” demek başka şey “Bunlar zaten Atatürk adını kazımaya çalışıyorlar” diye peşin hükümle yola çıkmak, niyet okuyuculuğu yapmak bambaşka birşey” Atatürk Kültür Merkezi adına layık bir hale gelecek, büyüyecek, çağdaş dünyanın standartlarında bir yer olacaktı ama aynı niyet okuyuculuk tartışmaları nedeniyle olamadı bu proje.

Sevgili Kenan Işık, AKM’de en fazla oyun sahneye koymuş isimdir, umarım sağlığına kavuşur da anlatır, sağır, orkestra duymayan sıraları, yangından sonra yapılan kötü ötesi onarımı. Atatürkçülük adına sağır bir konser salonunu savunmak da ilginç bir ruh hali olsa gerek...

***

Fikirler tartışılmak içindir. Bir fikri beğenmemek başka şey o fikri savunanı düşman ilan etmek bambaşka... Amerika takımını elenmekten değil sadece hezimetten kurtarmış bir kalecinin adını başkentindeki havalimanına, önemli bir başkanın adını yerine vermeyi tartışabiliyor.

Biz olmayan isimlerden kavgalar çıkarıyoruz...