Fatih Ürek sorunsalı...

Fatih Ürek mide ameliyatı oldu, yeni hali gazetelerde boy boy fotoğraflarla haber oldu. Daha fazla hareket etmeden ve daha az yemeden kilo verme fikri insanlara her zaman cazip gelir. Bu haliyle de Fatih Ürek haberleri bir sürü insan için özendirici oldu. 

Ancak ortada bir sorun var, özendiren ameliyat şimdi çok fazla yapılan ama riskleri de fazla olan bir ameliyat. Oldukça yüksek fiziki riskler dışında bir de psikiyatri riskleri var. Tıp bu ameliyatın hayati tehlike olan obezitede son çare olarak yapılmasını öngörüyor. Ancak pratik hiç de öyle değil, bir sürü hastanede bu ağır ameliyat yapılıyor.

Burada tıp etiği açısından sorun ameliyata hevesli hastanın tüm risklerle ilgili yeterince bilgilendirilmemesi. Kaldı ki ehil olmayan ellerde yapılan ameliyatın ardından hayati risklerin doğması ve bunun ortadan kalkması için başka ameliyatlar yapılması gibi riskler de var.

Bir başka tıp doktoru arkadaşım, geri dönüşü olmayan bir işlemdir diye tanımlıyor bu mide ameliyatlarını.

Peki medya ne yapacak, Fatih Ürek’in yeni halini görmezden mi gelecek? Bunu düşünmek bile saçma.

Doğru olan Fatih Ürek’in yeni haline dair haberlerin yanına bir kutucuk açıp söz konusu ameliyatın risklerinde de söz etmek. Burada en büyük problem okurun sadece fotoğrafa ve başlığa bakmasıdır ama işin o kısmı okurun sorumluluğu.

Önemli olan medyanın doğruyu yapması. Peki bugüne kadar yapılan Fatih ürek haberlerinde bu tür bir bilgi gördük mü? Hayır görmedik.

Yazı İşleri masaları aslında tam olarak bu işe yarar. Magazinden gelen Fatih Ürek fotoğraflarının ardından sağlık editöründen bu ameliyata dair bilgi toplamasını ister.

İşin bu kısmı olmayınca Fatih Ürek ameliyat haberleri de sorunsal olarak karşımıza çıkıyor... 

Anlaması zor işler...

Ntv, futbol yayınlarından en iyi para kazanan kanallardan biriydi. Hatta Ntv Spor’un kurulmasının bir sebebi de futbol yayını ve reklamlarından haber yayınına yeteri zaman kalmamasıydı.

Rıdvan Dilmen’i Lig Tv’ye kaptırmamak için bizzat Ferit Şahenk’in devreye girdiği bile yazılıp çizilmişti.

Şimdi bu NTV, Arda faktörü nedeniyle İspanya Ligi’nin en dikkatli seyredileceği sezonda yayın haklarını Lig Tv’ye kaptırdı. “Arda Atletico Madrid’te ilk 11’de oynuyordu, Barselona’da ilk 6 ay forma bile giymeyecek” de bir gerekçe olabilir “fiyat gelir dengesi tutmadığı için İspanya Ligi’nin yayın haklarını almadık” sözü de...

Ancak bir de algı vardır. Lig Tv’den sonra futbola en fazla önem veren kanal kimliğini kaybetmek gruba kazanç sağlamaz bence.