Aþýrý kilo, sadece kiþinin fiziksel görüntüsünü bozmakla kalmaz ayný zamanda birçok hastalýða da neden olur. Fazla kilonun neden olduðu kalp, tansiyon ve seker hastalýðý yaþamý kýsaltan hastalýklardýr. Kadýnlarda 18, erkeklerde ise 20 yaþýndan sonra kilo alýnmasý þeker hastalýðý riskini arttýrýr.
Hayati önem taþýyor
Kilo ile hipertansiyon arasýnda da kuvvetli bir iliþki vardýr. Fazla kilolu hastalarýn yüzde 60’ýnda hipertansiyon oluþur. Fazla kilolu kiþilerde kalp ve damar hastalýklarýndan dolayý ölüm oraný kilolu olmayan kiþilere göre 4 kat fazladýr.Ayrýca kilo alma hýzý arttýkça safra kesesi ve mide rahatsýzlýklarý, karaciðer yaðlanmasý sýk görülür. Uykuda nefes durmasý da fazla kilolularýn farkýnda olmadýðý ancak hayati önem taþýyan sorunlarýndan biridir. Bazý kanser türleri; kadýnlarda meme, rahim ve safra kesesi kanseri, erkeklerde ise kalýn baðýrsak, rektum ve prostat kanseri sýklýðý fazladýr. Kilo aldýkça; dizlerde ve kalça ekleminde kireçlenme, topuk dikeni, gut ve bel aðrýlarý daha sýk görülür. Sonuçta kilo alma kademeli olarak birçok saðlýk sorununa zemin hazýrlar.
Hormonlar da etkileniyor
Fazla kilolu kadýnlarda adetlerde düzensizlik ve yumurtlamada bozukluklar olur. Bu nedenle çocuk yapma þansý azalabilir. Erkeklerde ise cinsel istekte ve testosteron düzeylerinde azalma gözlenir.