FAZLA KİLOLAR hastalık habercisi

Aşırı kilo, sadece kişinin fiziksel görüntüsünü bozmakla kalmaz aynı zamanda  birçok hastalığa da neden olur. Fazla kilonun  neden olduğu kalp, tansiyon ve seker hastalığı yaşamı kısaltan hastalıklardır. Kadınlarda 18, erkeklerde ise 20 yaşından sonra kilo alınması  şeker hastalığı riskini arttırır.

Hayati önem taşıyor

Kilo ile hipertansiyon arasında da kuvvetli bir ilişki vardır. Fazla kilolu hastaların yüzde 60’ında hipertansiyon oluşur. Fazla kilolu kişilerde  kalp ve damar hastalıklarından dolayı ölüm oranı  kilolu olmayan kişilere göre 4 kat fazladır.Ayrıca kilo alma hızı arttıkça  safra kesesi ve mide rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması sık görülür. Uykuda nefes durması da fazla kiloluların farkında olmadığı ancak hayati önem taşıyan sorunlarından biridir. Bazı kanser türleri; kadınlarda meme, rahim ve safra kesesi kanseri, erkeklerde  ise kalın bağırsak, rektum ve prostat kanseri sıklığı fazladır. Kilo aldıkça; dizlerde ve kalça ekleminde kireçlenme, topuk dikeni, gut ve  bel ağrıları daha sık görülür. Sonuçta kilo alma kademeli olarak birçok sağlık sorununa zemin hazırlar.

Hormonlar da etkileniyor

Fazla kilolu kadınlarda  adetlerde düzensizlik ve yumurtlamada bozukluklar olur. Bu nedenle çocuk yapma şansı azalabilir. Erkeklerde  ise cinsel istekte  ve testosteron düzeylerinde azalma gözlenir.