Protein eksikliðinin kemikleri etkilediði biliniyor. Ancak araþtýrmalar gösteriyor ki uzun süre yüksek oranda protein tüketmek de kemiklerde hasar yaratýyor.
Araþtýrmalarým gün geçtikçe yüksek proteinli beslenme þeklinin ciddi yan etkilerini bir bir ortaya çýkmasýný saðlýyor. Vücutta bulunan kalsiyumun yüzde 99’u kemiklerde yer alýr. Yenilen her ekstra proteinli yiyecek hiperkalsiürik etki yaratarak ospeopeni veya osteoporotik kýrýklara neden olduðu deneysel araþtýrmalar doðrultusunda ortaya çýkmýþtýr. Amerika Kemik Saðlýðý Hastalýklarý Ýdaresi raporunda düþük proteinli beslenmek kemik yoðunluðunu azalttýðý gibi yüksek proteinli yiyeceklerle uzun süre beslenmenin idrarla kalsiyum atýmýný hormonsal olarak etkileyerek kemiðin yapýsýnda ciddi hasarlara neden olduðunu belirtmiþtir.
Hayvansal yað tüketimini azaltýn
ABD’de yayýnlanan Journal of Clinical Nutrition dergisinin 2012 yýlýnda yayýnladýðý araþtýrmasýnda protein alýmý arttýkça kemiklerden kalsiyumun da daha fazla oranda demineralize olup idrarla atýldýðýný açýklamýþtýr. Buna karþýlýk sadece Journal Clinical Endocrinology Metabolism dergisinde yayýnlanan bir araþtýrmada yüksek protein alýmýnýn idrarla kayba yol açmadýðýný ve osteoporoza neden olmadýðýný belirtmiþti. Bu farklý sonuçlar yine de kanýta dayalý veriler olduðu düþünüldüðünde bireysel ayrýcalýklara baðlý olarak bazý kiþilerde risk yaratmayacaðýný düþündürse de yapýlan daha fazla araþtýrma yüksek proteinli besinlerin kemik yoðunluðunu olumsuz yönde etkilediðini göstermektedir.
Ancak yeterli düzeyde yani ýlýmlý proteinli besinlerle beslenmek vücutta inanýlmaz saðlýðý iyileþtirici etkileri oluþturmaktadýr. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktanýn yiyeceklerdeki hayvansal yað miktarýný azaltmak olduðunudur. Özetle; yeterli düzeyde proteinli beslenme yapýlmalý, az yaðlý besinler tercih edilerek zayýflama ya da kilo koruma programlarý uygulanmalýdýr.