Fazla protein kemiklere zarar

Protein eksikliğinin kemikleri etkilediği biliniyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki uzun süre yüksek oranda protein tüketmek de kemiklerde hasar yaratıyor.

Araştırmalarım gün geçtikçe yüksek proteinli beslenme şeklinin ciddi yan etkilerini bir bir ortaya çıkmasını sağlıyor. Vücutta bulunan kalsiyumun yüzde 99’u kemiklerde yer alır. Yenilen her ekstra proteinli yiyecek hiperkalsiürik etki yaratarak ospeopeni veya osteoporotik kırıklara neden olduğu deneysel araştırmalar doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Amerika Kemik Sağlığı Hastalıkları İdaresi raporunda düşük proteinli beslenmek kemik yoğunluğunu azalttığı gibi yüksek proteinli yiyeceklerle uzun süre beslenmenin idrarla kalsiyum atımını hormonsal olarak etkileyerek kemiğin yapısında ciddi hasarlara neden olduğunu belirtmiştir.

Hayvansal yağ tüketimini azaltın

ABD’de yayınlanan Journal of Clinical Nutrition dergisinin 2012 yılında yayınladığı araştırmasında protein alımı arttıkça kemiklerden kalsiyumun da daha fazla oranda demineralize olup idrarla atıldığını açıklamıştır. Buna karşılık sadece Journal Clinical Endocrinology Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırmada yüksek protein alımının idrarla kayba yol açmadığını ve osteoporoza neden olmadığını belirtmişti. Bu farklı sonuçlar yine de kanıta dayalı veriler olduğu düşünüldüğünde bireysel ayrıcalıklara bağlı olarak bazı kişilerde risk yaratmayacağını düşündürse de yapılan daha fazla araştırma yüksek proteinli besinlerin kemik yoğunluğunu olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir.

Ancak yeterli düzeyde yani ılımlı proteinli besinlerle beslenmek vücutta inanılmaz sağlığı iyileştirici etkileri oluşturmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın yiyeceklerdeki hayvansal yağ miktarını azaltmak olduğunudur. Özetle; yeterli düzeyde proteinli beslenme yapılmalı, az yağlı besinler tercih edilerek zayıflama ya da kilo koruma programları uygulanmalıdır.