Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazıları

FED iyimser, Obama iyimser

ABD Merkez Bankası FED’in çarşamba günkü açıklamasının ardından Wall Street piyasa tepkisi olumlu. FED, ABD ekonomisinin düzelmekte olduğunu söyleyerek aylık alımı ocakta 10 milyar kısacağını duyurdu. FED kararı sırasında ekonominin, işsizliğin, enflasyonun düzelme yolunda olduğuna dair sağlam kanıt dizisi yoktu. Ancak FED’in erken kısmaya başlaması piyasayı bozmadı. Çünkü piyasa FED’e -Belki bir bildiği vardır- diye biraz avans verdi... Ayrıca FED özürler dileyerek hem çevreye rahatsızlık vermediğini, hem de bir rahatsızlık olursa, bunu para saçarak telafi edeceğini, çok yavaş adımlarla aylık alımları azaltacağını ve bundan sonra aylık olarak daha fazla inandırıcı veri bekleyeceğini ilan etti.

FED ABD ekonomisinin daha iyiye gideceğini savunuyor. Teminat olarak da bilançosunu masaya koyuyor. Piyasa da bu teminatı inandırıcı buluyor. FED yanlış yaparsa daha çok para saçacak.

FED toplantısından sonra perşembe gelen istihdam, konut, imalat verileri iyi değildi. O ara Conference Board adlı kuruluşun öncü göstergeleri yüzde 0.8 ile beklenenden yüksek geldi. Bu veri, altı ila dokuz ay sonraki ekonomik duruma dair iyimser işaret veriyor... Cuma ise temmuz-eylül dönemi için yüzde 4.1 ile hayli yüksek bir büyüme rakamı geldi. FED’in bu veriyi daha önce kendi başına hesapladığı ve öngördüğü varsayıldı. Büyüme varsa, -FED haklı ve FED doğru yolda- demek.

Gerçi bu yüksek büyüme, olağandışı stok artışından kaynaklanıyor. Yani tek seferlik bir durum. Ekim-aralıkta herşey aynı gitse bile büyüme yüzde 1 olacak. Yani işler tam düzelmedi.

İşlerin iyi gitmesi konusunda FED’in 2014 büyüme tahmini yüzde 2.8 ila yüzde 3.2. Yine FED’in doğru dürüst büyüme tahmin edemediği, tahminlerde yanıldığı biliniyor. Yanılsa da 2014’te yüzde 2.5-2.6’lık büyüme piyasa için yeterli. Yani FED istikrar vadediyor. O zaman piyasa bozulmaz.

ABD ekonomisinin iyiye gittiğini FED’den sonra Başkan Obama da söyledi. Yıl sonu değerlendirmesi yaptığı cuma basın toplantısında -2014 ABD ekonomisi için büyük atılım yılı olabilir- dedi. Obama işsizliğin azaldığını, ekonominin yeni yıla, 2013’e göre daha iyi başlayacağını söyledi. ABD’nin iç enerji üretiminin artmasının ve petrol-gaz ithalatının azalmasının ekonomiye yararını anlattı. Obama için ekonomik iyileşmenin siyaseten çok önemli olduğunu vurgulamaktaydık. 2014 ara seçim yılında FED’in iyimser öngörülerinin tutmasına dünya kadar Obama’nın da ihtiyacı var. İstatistiklerde görünmeyen işsizler var. Bunlar FED’i görmese bile, bu işsizler Obama’yı görüyorlar. Kaldı ki FED de ana işsizlik rakamının tek başına iyi gösterge olmadığını, başka verilere bakacağını söylüyor. Bu da -Merak etmeyin, işsizlik azalsa bile arkanızda olacağım- demek. Yani sıfır faize uzun süre devam.

FED’in kararının en sert yansıması altında görüldü. Altındaki satışı -dolar yükseldi, altın düştü- tekerlemesiyle açıklamak mümkün değil. Dolar çapraz kurda ya da DXY sepetinde vahim biçimde yükselmedi. Yılbaşından bu yana bakınca, doların DXY sepet değeri neredeyse değişmemiş. Yani altının katili dolar değil.

Bu gidişle altın 13 yıldır ilk kez yılı düşüşle, yani getiri sağlamadan kapatacak. Altın 30 yıldır böyle perişan olmamıştı. Altının düşmesinde FED’in -kısma- etkisi yok. Çünkü fazla birşey kısmadılar... Yalnızca altın almak için gerekçeler ortadan kalkıyor. Altını yükseltecek enflasyon görünürde yok. Altın için son yazıda -Mart 2014’e uzanan sürede düşüş- diyen analist yorumlarını aktarmıştık. 1.100 dolarda tutunmasını umanlar vardı, şimdi ısrarla -1.000 dolar- diyen yorumlar arttı.

Altında hedge foncular bu yıl çok yandı. Onlar yeniden rağbet göstermeden altının buralardan yükselmesi zor. Bin doları gördükten sonra ne olacağı ortama bağlı. En son -Altın 1.200 bile olmamalı, bu kadar etmez- diye konuşan analistler duyduk. Altın hakkında kötü konuşuyorlar.