Felix aslýnda ölümden döndü

Felix Baumgartner, geçen hafta tüm dünyayý kendisine kilitledi. Hepimiz nefes nefese izledik rekor atlayýþý. Gökyüzünde 39 kilometre (km) düþey mesafe kat ettikten sonra yerçekimine doðru kendini korkusuzca boþluða býrakýp sesin karadaki hýzýndan daha yüksek bir hýza ulaþtý. Eþsiz bir duygu olsa gerek. Hele benim gibi skydiving hayali olanlar için bu heyecanýn tarifi mümkün deðil. Takip edenler, izleyenler, Baumgartner ile ilgili haberleri, gazete yazýlarýný okuyanlar mutlaka biliyor; 39 km’de sýcaklýðýn sýfýrýn altýnda 60, sýfýrýn altýnda 75 derece, basýncýn çok çok düþük, solunum için gerekli olan oksijenin ise yok denecek kadar az olduðunu. Düþey yüksekliði yaklaþýk 100 km kabul edilen atmosferde canlýlar için uygun koþullar sadece ilk 100-200 metrelik bölümde var.

Düþey yükseklik arttýkça ýsý kaynaðý güneþe daha çok yaklaþýlmasýna raðmen hava daha çok soðuyor. Bunun nedenini hiç düþündünüz mü? Atmosferdeki moleküller yer çekimi nedeniyle yer seviyesine yakýn yerlerde toplanýr ve dolayýsýyla yer seviyesinde basýnç maksimum. Yukarýya çýktýkça basýncýn düþmesi ve oksijenin olmamasý bundan. Sýcaklýk da bu moleküller aracýlýðýyla arttýðýndan, yukarýda daha az molekül olduðundan sýcaklýk düþük olur ve yukarý atmosferde koþullar bir insanýn hayatta kalamayacaðý kadar zorlaþýr.

GÖZLERÝNÝ BÝLE KAYBEDEBÝLÝRDÝ

Atmosferdeki düþey yolculuk, yatay yolculuk gibi deðil yani. Yolculuk bile deðil bu aslýnda... Ölümle burun buruna gelmek, hem de bilerek, isteyerek ve hatta buna uzun zaman öncesinden hazýrlanarak. Daha önce ölümün nefesini ensenizde hissettiniz mi, hayatýnýzý risk eder misiniz ya da hayatýnýzý ne için risk edebilirsiniz sorularýnýn cevabý kiþiye göre deðiþir fakat riskler sabittir. Serbest atlama pozisyonunu doðru ayarlamazsan þuurunu ve gözlerini kaybedebilir, kalp krizi geçirebilir, beyninde kalýcý hasarlar oluþabilir, kanýn kaynayabilir, organlarýn parçalanabilir, seni basýnç ve aþýrý soðuðun öldürücü etkisinden koruyan tulumun parçalanabilir, dondurucu soðuða maruz kalabilir ve bunun gibi daha pek çok ölümcül sonuç yaþayabilirsin. En ufak hata, en küçük dalgýnlýk hayatýna, saðlýðýna mal olabilir.

Baumgartner gerçekten cesur bir adam. Beþ yýllýk uzun bir hazýrlýk ve özenli bir çalýþmanýn ardýndan risk aldý, havai atmosfere dair yapýlan tahminlere güvendi, tüm kurallara titizlikle uydu ve rekorunu kýrdý. Sýnýrsýzlýðýn, limitleri zorlamanýn, bilim önderliðinde çalýþmanýn, emek vermenin ve karþýlýðýný almanýn gururunu yaþýyordur kesin. Ve bu gurur týpký atlayýþý gibi sonsuzluða ulaþacak. Çünkü dünyanýn neresinde olursanýz ve gelecekte ne zaman doðarsanýz doðun, Felix Baumgartner ismini bir þekilde öðrenecek ve baþarýsýný takdir edeceksiniz.

BUZLU YOLLARA DÝKKAT!

Geceleri yollarda buzlanma riski kaza riskini her geçen gün daha çok artýrýyor. Rekor hava olaylarý sürüyor, geçen hafta Çanakkale tarihinde görmediði kadar yaðýþ aldý.